Kojit dál nebo odstavit - 13m

6178
30.9.22 22:17

Kojit dál nebo odstavit - 13m

Ahoj,
byť je to druhý dítě, stejně tápu. Plně kojená byla do asi 5 měsíců, od tý doby příkrmy, ale doposud jí bídně (lhostejno zda na lžičce nebo do ruky). Už se mi podařilo odbourat denní kojení a zůstalo nám večerní usínací a noční (5-6 když je dobrá noc). Poslední dobou si ale denní kojení začala znovu vynucovat - tak strašně protivný pištění a řev klidně celý dopoledne, že jsem začala zas dávat, neb u toho je aspoň zticha. Moje chyba, měla jsem vydržet.
Co řešim - já už kojit nechci. Kouše mě, bolí to i když nekouše (už jsem prostě přeožužlaná), vadí mi jak si to vynucuje, vadí mi bejt živej dudlík chodícímu batoleti. Hrozně se ale bojim, že uspávání bude peklo - jako fajn, večer bych to vydržela, ale co s ní pak v noci? Budí se po hodině, dvou. Jak ji uspim bez kojení?
Mám zatnout zuby a vydržet a počkat až to sama přestane tak intenzivně potřebovat? Přijde to někdy? Nebo to risknout a už nedat - uleví se mi, těšim se, ale za cenu že už se nikdy nikdo v okolí 5 km od nás nevyspí.

Tak prosim o zkušenosti a vaše pohledy, nemam to moc s kým probrat a už jsem z toho špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3mamamina
30.9.22 22:24

Já takhle ukončovala kojení postupně. Syn byl tedy starší, tvoje dcera ještě asi hodně potřebuje i to tulení s tím související. Ale prostě a jednoduše jsem kojení posunovala. Buď jsem se snažila zabavit něčím jiným nebo v noci ukonejšit jinak. A až pak další kojení zase dál. Takto se to postupně prodlužovalo, až jednou v noci jsem nedala vůbec a bylo to úplně v pohodě. Teď zase kojím a syn je hrozný závyslák. Ale já nemám to srdce přestávat, takže to zatím neřeším.

• Citovat
  • Upravit
6178
30.9.22 22:29

@3mamamina no mě právě přijde že to postupný odstavování malá vůbec nechápe, že jako někdy dostane a někdy ne a je pak ještě o to protivnější a vynucuje si to ještě víc protože přece předtim to taky fungovalo. A jen tak tulit bez kojení se nechce, okamžitě zdrhá nebo řve :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.9.22 22:32

Pokud to stopnes, tak se ti v noci vubec budit nemusi.
Ale tech 13 mes mi prijde fakt brzo, oni to jeste potrebuji a jeste si to nenechaji uplne vysvetlit.

Na tvem miste bych prestala delat dudlik. Tj. velmi dusledny trenink toho, ze kdyz bude scena a hysterak, tak nebude mliko.
(Vyjimkou jsou situace, kdy ji neco boli apod, proste place nestastne, tam dat hned.)
Pokud to budes delat spravne, tak timhle zpusobem natrenujes i akvarijni rybicku, natoz mimino ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3mamamina
30.9.22 22:33

@Lily Evans jasný chápu. Ona je ještě malinká no. Synovi byly v tu dobu už víc jak dva roky, takže jsem mu to vysvětlila celkem v klidu. Ale třeba ten nejmladší se ještě do nedávna budil snad každou hodinu. Teď už „jen“ třikrát až čtyřikrát :D takže neboj, ono to přijde. A i přes den už se frekvence snižuje. Třeba jí rostou nějaký zuby, nebo má teď nějaký období, kdy prostě hodně potřebuje to prso. Těžko říct.

• Citovat
  • Upravit
6178
30.9.22 22:40

@Lucie_Sx mně to taky přijde brzo a donedávna mi to fakt nevadilo, ale ty scény mi to teda kvalitně znechucujou - dík za tip, zkusim to odlišit takhle a snad pochopí dřív než zešílím. Je mi uplně fyzicky nepříjemný že si tímhle způsobem vynucuje moje prsa, neumim to zcela vysvětlit, asi je to v tom že už mi díky tomu přijde jako myslící jednotka, velký dítě a ne bezbranné miminečko, které mi kojit nevadilo třeba celej den i noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
30.9.22 22:41

Kojila jsem obě děti dost dlouho. Ale i tak zastávám názor, že kojit je fajn tak dlouho, dokud to vyhovuje oběma stranám. A pokud to tobě nevyhovuje v nějakém ohledu, zkusila bych ten ohled změnit. Mně už po tom roce bylo dost nepříjemné kojit na veřejnosti, takže jsem se s dítkem (jo, už tak mrňavým) domluvila, že kojit budeme dál, když budeme respektovat nějaká pravidla a řád. A jedním z nich bylo, že doma v posteli kdykoliv, ale prostě v MHD a na rodinné návštěvě to bez prsa vydrží. Přes den to bylo jak kdy, byl covid, karantény, domácí výuka (velkého dítěte, ne toho kojeného :mrgreen: ), takže nakonec i přes den to bylo dost často, ale mělo to svá pravidla. Někdy po druhém roce jsem ten den utnula zcela (přestože nevědomé okolí už mě s prsem venku nevidělo hooodně dlouho) a na večer a tak 2-3× v noci nám to vydrželo dalšího 3/4 roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6178
30.9.22 22:47

@ugluk venku jsem naposledy kojila někdy v květnu - jakmile má zábavu, podněty a jiný lidi, tak po kojení ani nevzdechne, stejně tak když je s babičkama nebo s manželem. To se nají - furt jak vrabec, ale nají, a v klidu si existuje. Dělá to jenom doma. Na jednu stranu fajn, aspoň nedělá scény venku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.9.22 22:56

Já malou dostavila někdy ve 20 měsících hlavně proto, že se v noci budila každou hodinu, přes den nespala vůbec a byla dost náročné dítko, takže už jsem byla na pokraji sil. Bála jsem se co nastane a nakonec asi po 3 nocích to pochopila. Akorát, že se budila i tak dost často, chtěla prostě pořád kontakt no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
30.9.22 22:57

@Lily Evans jo, kojení z nudy, to znám :) Tak držím palce, ať to dohodnete k oboustranné spokojenosti. Ona se ta mrňata nezdají, ale domluvit se s nima dá ledasco, když je ženská dostatečně odhodlaná. A vytrvalá. Někdy mám pocit, že je domluva snazší než s puberťákem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6178
30.9.22 23:07

@ugluk jojo, to souhlas - starší jsem nějak v tomhle věku sdělila, že už kojit nechci, není mi to příjemný a tak, a ona si tak kývla hlavou a bylo po kojení. Úplnej sen :mrgreen: Je pravda že mladší už tolik nic nevysvětluju, starší by komunikovala nejradši 24/7, tak s chudákem mladší spíš dost mlčim a jsem ráda że chvíli komunikovat nemusim :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
30.9.22 23:25

No, hodně štěstí, zcela rozumím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.9.22 23:42

@Lily Evans
Porad mysli na to, ze „co se mi vyplatilo - zopakuju, a co nevedlo k cili - nezopakuju“.
Zezacatku to bude chtit fakt v tom hysteraku vychytat sekundu, kdy nehysterakuje, a tehdy ji to mliko dat. A okomentovat, vysvetlit.

(Je to stejne jako dite v obchode, co rve ze neco chce. Nekoupis. Ale kdyz rvat nebude, muze si jednu vec vybrat.)

Jinak teda mam zkusenost, ze omezeni kojeni nejlip funguje az tehdy, kdy ma dite dost zubu a teprve se rozji. U nas kolem roku a pul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
30.9.22 23:54

Já někdy v roce a čtvrt zavedla pravidlo, že kojení je jen v posteli, když se jde spát (před odpoledním spánkem, večer a v noci). Plus výjimečně při nemoci, na uklidnění po očkování…Pochopil to celkem rychle. V noci jsem odstavila po druhých narozeninách, kdy už jsem vnitřně věděla, že to zvládne a dali jsme to opravdu bez jediný probrečený noci. Po 3 dnech už si na prso ani nevzpomněl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
1.10.22 01:57

Já odstavila noční kojení někdy v 15m a dítě závisláček, co se budil každou chvíli, pak začalo spát. Dělala jsem to postupně a dali jsme to bez brečení. Pak jsem pokračovala v kojení normálně přes den, to mi nevadilo, mě vadilo nevyspání. Nauč nejdřív miminko usínat jinak než u prsa. Přečti si něco o spánkových asociacích, ono se to nejdřív může zdát těžké, ale miminka se opravdu rychle učí a přeučí, jenom je potřeba zavést pravidla a být důsledný. Když bude tohle umět, tak pomalu můžeš ubírat kojení, miminko to pobere, jenom to opravdu chce důslednost. Klidně ať spí s tatínkem, ten ať uspává, ty přijdeš dát jenom najíst. Kousání taky můžeš eliminovat tréninkem, oni si hodně brzy všimnou, co se oplatí a co ne. Taky mi v 13m přijde brzy brát dítku MM, možná by ke tvé spokojenosti stačila změna pravidel - ale dělej, jak to cítíš, spokojená maminka je stejně nejvíc :kytka:.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová