Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, rýpavé odpovědi, nadávky a urážky si prosím nechte, to radši neodpovídejte. Hledám někoho, kdo to má podobně a může mi poradit. Snažím se najít odpovědi všude možně na internetu, ale bohužel jsem nenašla dostatek informací. Chci se zeptat. Je lepší kojit nebo rovnou požádat o zastavení laktace z důvodu toho, jaký to bude mít dopad na má prsa. Hodně holek si stěžuje na to, že po kojení mají prsa mnohem horší. Je tedy lepší nekojit, aby vypadala lépe? Někde jsem se dočetla, že je pro vzhled prsou lepší kojit a přestávat postupně, protože se zmenší postupně. Kdežto když si nechám zastavit laktaci, tak se prsa zmenší hodně rychle a bývá to ještě horší. Jaké máte zkušenosti? Je tu někdo, kdo požádal a zastavení laktace? Jaký to mělo vliv na prsa? Prosím odpovědi typu: že jsem sobec, že myslím jen na prsa atp. si nechte
děkuji převelice ![]()
Známá si nechala zastavit laktaci byla po operaci prsou(zmenšení). Několik kamarádek má prsa pořád stejná. Zapomínáme na to, že žena stárne, hormonálně se mění někomu to vleže na boky, zadek, někomu vylitnou kila a nekdo hold přijde o prsa nebo naopak. Nikdo ti dopředu neřekne jak na tom budeš a jestli se vůbec rozkojiš. Dělat závěry je asi brzo. Buď kojit chceš nebo nechceš. Chce to ale říct a stát si za tím.
Nesvaděj to na prsa!. Vyznívá to strašně povrchně
Pokud projde žena těhotenstvím, tak i když nekojí, prsa to ovlivní.
Vždyť je to pravda, že jsi sobec. Prsa máš na sobě proto, abys uživila svoje mláďata, ne, aby se hezky vlnila ve výstřihu
Nicméně tohle ti nikdo dopředu neřekne. Můžou dopadnout šíleně i když kojit nebudeš, ony se zvětší už na konci těhotenství, takže klidně i tak mohou popraskat nebo se svěsit
Já mám třeba prsa stejná po kojení dvou dětí (8m a víc než rok) - pracuje na nich čistě jen gravitace v čase
Ale remodelace není až takový velký zákrok, pokud by se ti prsa po kojení nelíbila.
A napadlo te taky zkusit zjistit co bude nejlepsi pro tve dite nez polozis takhle blbou otazku? Pokud je ti prednejsi vzhled, bude lepsi zadne dite nemit, pripadne si ho nechat odnosit nahradni matkou. Protoze povolene bricho taky neni zadna krasa a pak ty vykojeny mlikarny, no hruza… Ale neboj za par let dopadnes stejne i bez ditete, starnuti se dlouhodobe stejne neda maskovat.
V prvním těhotenství se mi prsa celkem dost zvětšila a po porodu kdy jsem se mi kojení nezdařilo (asi 14 dní jsem se pokoušela neustále odsávala, dokrmovala přikládala a odsavala) už tak větší zůstala..protože už předtím jsem měla velká prsa je mi to protivný ale co nadělám…při druhém těhotenství a následném kojení (zadařilo se 😊) se prsa ani nehla co se tvaru a velikosti tyce…jsou pořád stejná jako po prvním porodu…jen jsou teď když už nekojim taková lehčí…(Ne splaskla nebo tak..ale prostě lehčí) a při kojení byla tmavsi. Na pár místech mi zůstaly rozšířené žíly takže to vypadá jako bych tam měla modriny
Příspěvek upraven 26.06.24 v 15:01
Odkojila jsem dvě děti, vždy rok a půl. Od sebe jsou taky rok a půl, takže jsem v podstatě byla těhotná a kojila nonstop skoro 5 let. Prsa mám stejná jako předtím, takže to bude hodně individuální.
Ale nejsem praštěná bučena, abych se takovým nesmyslem zabývala. Kojit jsem chtěla, věřím, že to pro dítě je ten nejlepší základ, a tak jsem vděčná, že to šlo. S takovouhle bramboračkou v hlavě bych se na kojení asi vykašlala. Budeš mít dost práce se zhroucením se z povadlé pipiny a vytahaného břicha.
@AlinePak Za me ma vliv spis tehotenstvi, nez kojeni. V tehotenstvi se mi zvetsily prsa o vice nez 2 cisla, kojila jsem pak po dobu 2 let s postupnym odstavem a na vzhled prsou to kojeni nemelo prakticky zadny vliv. Pokud je pro tebe vzhled prsou tolik dulezity, neni preci problem po ukonceni kojeni podstoupit plastickou operaci, ne? Osobne jsem to tak mela taky v planu, ale nakonec jsem si to rozmyslela.
Milá zakladatelko,
nechceš rýpavé odpovědi a urážky, ale přečti si to po sobě. Věř mi, že pokud jsi alespoň trochu emočně vyzrálá, kozy budou to poslední, co tě bude po porodu dítěte zajímat.
Můžou přijít jiné komplikace, a to jak estetické, tak zdravotní. Takže úvahy na zastavení laktace kvůli vzhledu jsou opravdu trochu mimo většinové chápání…
@Lojzísek píše: Více
Hele a mas pocit, ze ji timhle prospejes? Nevim, proc by mela mit vytahane bricho, ci „povadlou pipinu“
Se zakladatelkou nejspis cloumaji hormony a zase se to nejspis srovna, ale i kdyby ne a vzhled pro ni byl opravdu takto dulezity, neni fer se do ni takto ostre strefovat.
@Ernais píše: Více
Ne, tohle se nesrovná.
Prospěje. Myslím si, že většina příčetných žen to cítí velice podobně.
A těhotenství a porod je tak nevyzpytatelná a individuální věc.. Málokterá z nás jím projde bez „následků“ jako lilie.
Pf, dlouhodobě jsem odkojila dvě děti a i dost let po čtyřicítce mám prsa stále pěkná. Máma své dvě děti kojila každé sotva pár týdnů a měla z toho psi uši. Prsa se vlivem hormonů mění už v těhotenství a hodně výraznou roli hraje i genetika.
Víš o tom, že umělý mlíko tě vyjde pomalu na stejný peníze jako plastika prsou? A že prsa nedevastuje kojení, ale těhotenství?