Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevím, zda to není jen pověra, ale pravorukost/levorukost máte prověřenou?
@simsunka Dříve byli leváci brání hůře, než praváci a tak byli přeučováni na pravorukost. Fungovala jim více jiná část mozku, právě určena na fungování s levou rukou, jak se přeučili, začali koktat.
@jezz1e píše:
Je to pouze pověra. Já jsem levačka. Znám tunu leváků. Nikdo nikdy nekoktal. Babička byla přeučená a taky nekoktala. Bude to mít psychickou příčinu. Ani on sám si nejspíš neuvědomuje, jaká to je. Že se to zhoršilo v době té dovolené, je logické. Strávil čas v jiném, cizím prostředí. I když z toho nemusel mít špatný pocit a nestalo se mu nic špatného, určitou míru „stresu“, takového toho vybočení z denní reality (i když příjemného), to představuje. Asi vás nepotěším, ale neexistuje žádný zaručený způsob, jak se koktavosti zbavit. Můžete jen zkoušet, co vám navrhnou a doufat, že to pomůže. Chápu, že máte nervy na pochodu a máte můj obdiv, že se držíte. Já bych z toho nejspíš skončila na práškách…
@jezz1e píše:
Já sice nekoktám, ale taky mě přeučovali. Něco zvládnu pouze levou a často řeknu vlevo a ukazuji vpravo. Když takhle reaguju na otázku, kde je tady autobusák, lidi trošku divně koukají. Ale to jsem celá já ![]()
Syn čerstvých 5let a se zadrhavanim bojujeme od tri let. Ted se to docela zlepšuje ale jakmile chce neco rychle říct tak je to zadrhavani zřetelnější.
Na logopedii chodíme od necelých tri let. Hodně jsme delali cviceni na ryrmizaci l, vytleskavani, basnicky, dychani atd. U psycholožky jsme byli taky, dle ni to neni tohoto razu. Nicméně právě u ni synovi zjistili zkrizenou lateralitu (na kterou mela podezření i logopedka). Syn působí jako preuceny levak. Dominantní leva ruka a leva oko ale pise, striha a maluje pravou rukou. Lzicku a vidličku drzi v pravé ruce ale příbor vezme jako levak. Ostatní veci taky dela jako levak.
Nikdy jsme nic nepreucovali. Nejstarší syn je od narození vyhraněný pravak a nejmaldsi taky. S prostředním to bylo dlouho nevyhranene ale do niceho jsme nestačili ![]()
@aknah31 takže vám taky moc neporadili co s tím?? Já se dnesma. dohodla s dr., že změníme logopedku. Uvidíme co to s ním udělá. Je mi ho tak líto
neobjedna si ani sám zmrzlinu, aby se nezakoktal ![]()
@simsunka píše:
@aknah31 takže vám taky moc neporadili co s tím?? Já se dnesma. dohodla s dr., že změníme logopedku. Uvidíme co to s ním udělá. Je mi ho tak lítoneobjedna si ani sám zmrzlinu, aby se nezakoktal
Ja bych nerekla ze nepomohla vubec, ale syn se s tim musi naucit zit a ovládat to. Ty rytmizacni cvičení a dechová cvičení jsou opravdu dobrá. Za poasledni pul rok se to hodně zlepšilo.
Ale kdyz chce syn něco rychle říct nebo je plny emocí, neudycha to a začne se zadrhavat. V tomto případě ho zastavím a on uz vi, ze se musi zhluboka nadechnout, začít dychat a zkusit to znovu. Ze začátku byly u toho slzy a vztekani, ale je to uz mnohem lepsi. Logopedka kladla na srdce ze začátku neopravovat, neupozornovat a mit s tim trpělivost. Az posledních par měsíců jsme zacali s tim ze se zastaví, zacne dychat a zkusi to znovu.
Je to vse o dechu a zklidnění se, pokud to nema psychický duvod.
Po dovolene nebo jinem zazitku je to vzdy horší. Je plny emoci, zážitků vse chce ze sebe dostat, o vsem se podělit.
Drzim palce. určitě se to brzo zlepsi.
@aknah31 to nám taky říká. Na ta cvičení kouknu. Moc děkuji. Vám taky přeji ať je to jen a jen lepší ![]()
@DeeDee.518 Můj strejda začal koktat právě kvůli přeučení na praváka.. Ale samozřejmě to neplatí vždy.
@aknah31 tak já musím říct že po týdnu brání homeo a 100% zlepšení! Hodně teda cvičíme i rytmizaci a snažím se udržovat klid doma a opravdu 100% zlepšení
![]()