Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
prosím o radu. Mám šesti týdenní holčičku. Normálně kojím kdy si malá řekne. Někdy je to za 2 hodiny, někdy za 3, v noci spinká i 4 hodiny. Krásně přibírá, všechno v pohodě. Tatíněk bychtěl s malou k babičce a já bohužel nemůžu s ním. Odjede tak na šest hodin, takže jí bude potřeba tak 2-3krát nakrmit. Ale vůbec nevím kolik mléka má miminko vypít za jedno kojení. Zkoušela jsem jí dát pít s flašky a šlo to skvělě. Vypila asi 20ml ale hrozně rychle - maximálně za dvě minuty, je to jasné protože to pro ní je jednodušší, kojení trvá třeba i dvacem minut, talže podle času to brát nemůžu. Mám jí tedy dát tolik kolik vypije? To se ale obávám že by zblajzla celou lahev. Kolik tak myslíte na tech šest hodin?
předem děkuji za radu
Ahoj, já bych si to na tvém místě radši vyzkoušela předem - odstříkej radši víc a uvidíš, jestli to „nedojede“ nebo to bude tak akorát nebo bude ještě mít hlad, budeš vědět alespoň orientačně, kolik tak pije. Pak bych jí dala s sebou stejně radši o malinko víc, protože při každém kojení může být jiná spotřeba. Ale hlavně myslím, že je to hrozně individuální - každé mimčo pije jiné množství, protože každá maminka má trochu jiné mlíčko. Naše Marjánka pila odstříkané poprvé v osmi dnech věku (museli jsme - dostala jsem silnou injekci proti bolesti), to vypila asi 80 ml, pak pila od dvou do čtyř měsíců 120 ml, teď potřebuje asi 150-180, ale je to vždycky večerní kojení a to je také jiné než denní. Moc jsem ti asi neporadila - ale doporučuji vyzkoušet:-) Ať se daří!!! J+M
Ještě k té rychlosti - myslím, že mimča baští i při kojení zezačátku rychleji a pak zpomalí a trvá to dlouho - pokud jsi jí dávala flašku před kojením a navíc jsi třeba odstříkala přední mléko, tak je jasné, že pila rychle. Kdyby měla odstříkanou plnou dávku, tak bys viděla, že by časem zpomalila (teda alespoň tak soudím, podle naší princezny
)
Rekla bych tak 80 ml, pro jistotu bych pripravila do lahvicky 100 ml. Jo a jeste bych radsi pribalila krome anatomickeho i normalni dudlik, kdyby mela problem s lahvickou, kdyz na ni neni zvykla.
Ahojky,
určitě to ještě předtím vyzkoušej. Já jsem poprvé dala Jájovi lahev v 8 týdnech a vypil tak 120ml. Právě jsem to tehdy zkoušela, abych měla přehled, kolik tak vypije, teď už to nemůžu kontrolovat, protože mi lahev odmítá, takže jen kojíme a musíme být pořád spolu, ale to mě nevadí, stejně bych ho nerada na dlouho opouštěla.
Kati
Jak říkají holky lepší je vyzkoušet ale dej jim tak na každé kójo 100ml to by mělo stačit. Kdyžtak jim přidej ssebou čajík kdyby měla hodně hladík tak se na chvilku zasytí čajíkem.
Díky za rady,
zvládli to krásně, babička pomohla přebalit a byla nadšená, protože vůbec nečekala, že Adélka přijede jen s tatínkem.
nakonec jim stačilo 60ml, ale pak večwer vypila 100ml co přivezli nazpátek, je to opravdu různý a taky podle toho jak zvorna má hladík.
A ještě k tomu čaji nebo případně voda. Doktorka mi říkala, že jí zatím nemám dávat pít nic jiného když plně kojíme, ale mě se někdy zdá, že má oschlé rtíky a podle mě by vodu nebo čaj klidně vypila. A taky mi hodně známí řikali, že je dobrý čaj proti prdíkům.
teres
Díky za rady,
zvládli to krásně, babička pomohla přebalit a byla nadšená, protože vůbec nečekala, že Adélka přijede jen s tatínkem.
nakonec jim stačilo 60ml, ale pak večwer vypila 100ml co přivezli nazpátek, je to opravdu různý a taky podle toho jak zvorna má hladík.
A ještě k tomu čaji nebo případně voda. Doktorka mi říkala, že jí zatím nemám dávat pít nic jiného když plně kojíme, ale mě se někdy zdá, že má oschlé rtíky a podle mě by vodu nebo čaj klidně vypila. A taky mi hodně známí řikali, že je dobrý čaj proti prdíkům.
teres
Teres,
já taky jen kojím a nikdy jsem Jájovi nic nedávala. Když měl i v létě žízeň, tak si řekl o kojo, napil se jen předního mléka. Mléko se samo upravuje podle potřeby dítěte a fenyklový čaj jsem pila já, do mléka se to dostane.
Kati