Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Poradíte prosím maminky?
Naše miminko má dva týdny a pilo pěkně. Teď pár dnů mi jeden prs jen žužlá a nechce z něj sát, max. 3krát polkne. Napije se pořádně jen z druhého. Jsem z toho dost špatná. Neměla jste některá stejný problém a jak jste to řešily? Moc děkuju
Ahoj. Tenhle problém znám dobře. Můj 14měsíční syn je kojen od narození, pití z pravého prsu byl problém od začátku. Volala jsem kvůli tomu laktační poradkyni, říkala, že je to normální, že jedno prso je vždycky o něco horší… Koupila jsem si odsávačku a zkoušela odsávat, aby se nezastavila tvorba mléka. Snažila jsem prsa při kojení vystřídat, a hlavně jsem z toho prsu kojila v noci, to se dal syn docela obelstít. Nějak jsme to zvládali, někdy kolem 1.roku přestal z prsu pít úplně, řval, vztekal se, a tak už skoro pátým měsícem kojíme jen z 1 prsu. Podle odborníků to jde. Tak držím palce, ať to obě zvládnete. Jana
Ahoj,
mě se tohle stávalo ikdyž jen výjimečně a myslím, že to bylo tím, že prostě z jednoho to teklo víc a malá se nemusela tolik snažit.
A to prso odmítá pořád / když jí ho nabídneš jako první / druhé / odmítá ho i v jiných polohách / zkusila jsi třeba trochu odstříkat a přiložit znovu?
Nevím, v jaké poloze kojíš, ale třeba jí na tu danou stranu je něco nepříjemný… já nevím, ale třeba jí tlačí její/tvoje ruka, tlačí jí to na bříško, svítí jí něco do očí nebo na té straně protahuje od dveří/okna… jsou to asi blbosti, co zmiňuju, ale zkus zapátrat i po nich
Krásný den..
Příspěvek upraven 24.08.20 v 08:58
Nejspíš za to může jen špatná technika kojení nebo lenost miminka, ale pro jistotu to konzultuj se svým lékařem.
Četla jsem na rodině článek, který mě docela vyděsil - tak jen pro jistotu a pro sichr neváhej a opravdu běž za svým lékařem.
Ten článek je tady:
http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?…
Určitě se tě to netýká, neboj, ale sichr je prostě sichr.
L.
Ahoj,
tenhle problém důvěrně znám.
Jedno prso mi produkuje zoufale málo mlíka, takže kluci hladovci z něj byli ochotni pít jen výjimečně, tak nějak v polospánku, kdy jim stačilo jako dudlík…
Všechny tři jsem odkojila vlastně jen na jednom prsu, u nejmladšího jsem prso jen příležitostně maličko odstříkala v porodnici. UM jsem nikdy nepoužila, dudlík taky ne, plné kojení do 6 měsíců, dále dle potřeb dítěte.....
Daniela
Moc děkuji za Vaše odpovědi. Malé se snažím ten prs nabízet jako první. Přikládám to špatné technice, protože když mi ji jednou přiložila sestra, tak pila pěkně. Budeme muset hodně pilovat, abychom to zlepšily. Od kdy se dítěti asi urovná kojení na pravidelnější intervaly? Je to až po 6 týdnech, nebo jste zaznamenaly pokrok dříve??
hih tak pravidelný interval je podle mě něco nedefinovatelného
obecně se říká 6 týdnů, no ale nevim … třeba tak týden byl u nás „pravidelný“ a pak najednou zas všechno jinak, když začal spurt, nebo bylo vedro a byla větší žízeň … už si to do detailů nepamatuju, ale vím, že byly dny, kdy jsem kojila po dvou hodinách, jindy po třech a někdy po 4 nebo taky po hodině (to naštěstí výjimečně)
Myslíte, že bychom už mohli vyrazit na krátkou procházku ven? První dítě jsme měli v létě, tak to bylo jiné. Už mě doma z toho všeho chytá deprese.
No jasně, utíkejte na čerstvý vzduch
Jen pozor na oblečení.
L.
Nemáte náhodou některá zkušenost s homeopatiky na kojení? A nevíte název a dávkování?
Ahojky ještě k tomu kojení z jednoho prsa. Já kojila z obou snad jen dva měsíce pak jsem odstříkávala a doted kojím jen z jednoho. Káje to stačí v druhém prsu se mi už delší dobu nic netvoří.
kde není žalobce - není soudce
pokud malá prospívá, tak není proč si dělat hlavu, že?
![]()