Kolik kyseliny listové

3140
26.8.10 12:02

kolik kyseliny listové

Ahoj, chtěla bych se poradit, jestli náhodou někdo nevíte, jsem v 7tt a poslední dítě se mi narodilo s rozštěpovou VV, tak bych nerada podcenila příjem kyseliny listové. Nejprve jsem brala kyselinu listovou zvlášť, 2 tablety, celkem 800μg, ale teď jsem si koupila vitamíny femibion s kyselinou listovou a ta obsahuje 400μg kyseliny listové a 416μg L-metylfolátu. Nevíte náhodou někdo kolik se vlastně té kyseliny listové v těhotenství může jíst, aby to nebylo spíš na škodu, než ku prospěchu věci?
V pondělí jdu na kontrolu, tak se zeptám doktorky, ale říkala jsem si, že by to tu třeba někdo mohl vědět…dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
58838
26.8.10 12:08

me2dova femibion 800 obsahuje stejnou dávku jako to co jsi brala před tím :wink: L-metylfolát je látka, kterou si tělo vytváří z kyseliny listové.
Pokud vím kyselinou listovou se nedá předávkovat. V posledním těhotenství jsem brala Femibion + ještě kyselinu listovou na přespis, kde je jí 10mg v jedné tabletě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5801
26.8.10 12:10

Ahojky, kyseliny listové by se mělo jíst v těhotenství asi 400mikrogramů, ale pokud do těla dostaneš víc, neškodí to, co nespotřebuješ, to vyčuráš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15584
26.8.10 12:16

V tvém případě, kdy jsi měla mimčo s VV určitě bych brala acidum folicum, je jen na předpis a je tam 10mg a možná k tomu i femibion. Rozhodně se tím nedá předávkovat.
Normální těhotný stačí 400mg denně, ale když je v historii vývojová vada nebo jsou potvrzené mutace, že neumíš listovku dobře zpracovat, tak se bere tahle koňská dávka. Já ji taky beru, mám ty mutace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
26.8.10 12:30

dočetla jsem se v Mamince,že v těhotenství 800mikrogramů :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.8.10 12:55

Jak to je?

Pokud máš dítě s vrozenou neurotickou vadou, tak se předepisuje lék Acidum folicum 10mg a bere se jedna tbl obden. Můžeš brát i preventivně, jinak stačí 0,4mg denně, což odpovídá Femibionu 400.

Pokud jde o Femibion, tak tam se uvádí acidum folicum na krabičce v mikrogramech, tedy přepočet je 800 mikrogramů = 0,8mg! Nikoliv jak zde bylo psáno 800mg!!! Z toho je zřejmé, že Femibion 800 je o něco málo silnější (2× silnější) jak dávka pro nutnou potřebu dítěte.

Všim jsem si, že někdo zde má dispozici ke špatnému kopírování DNA. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.

Příspěvek upraven 26.08.10 v 19:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
26.8.10 17:12
nevědomost píše:
Pokud máš dítě s vrozenou neurotickou vadou, tak se předepisuje lék Acidum folicum 10mg a bere se jedna tbl obden. Můžeš brát i preventivně, jinak stačí 0,4mg denně, což odpovídá Femibionu 400.

Pokud jde o Femibion, tak tam se uvádí acidum folicum na krabičce v mikrogramech, tedy přepočet je 800 mikrogramů = 0,8mg! Nikoliv jak zde bylo psáno 800mg!!! Z toho je zřejmé, že Femibion 800 je o něco málo silnější (2× silnější) jak dávka pro nutnou potřebu dítěte.

Všim jsem si, že někdo zde má dispozici genetické mutace. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.

kdo má genetickou mutaci? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
26.8.10 17:38

Acidum Folicum jsem brala při každém těhotenství. Naše doktorka ho automaticky předepisuje společně s jodem všem těhulkám. Bere se jedna tabletka denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.8.10 19:03
kecačka píše:
nevědomost píše:

Všim jsem si, že někdo zde má dispozici genetické mutace. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.
kdo má genetickou mutaci? 8-o

Díky za upozornění. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
26.8.10 20:00

8-o 8-o nechápu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.8.10 20:28

Já bych se raději držel odpovědi na původní dotaz. Pokud jsi alespoň někdy studovala vysokoškolsky genetiku či biochemii, tak víš, že se to nedá v lehčích formách napsat. Pokud se o to pokusím, tak to bude vždy neurčité a nestriktní (jako v tomto případě), tedy z pohledu věci znalého člověka nepřesné, tedy špatně sepsané (avšak plně dostačující pro širší veřejnost). :wink:
Nu, jednoduše zde není místo ani potřeba zavrtávat se hlouběji, nebylo to vlastně ani součásti dotazu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
26.8.10 21:55
nevědomost píše:
Já bych se raději držel odpovědi na původní dotaz. Pokud jsi alespoň někdy studovala vysokoškolsky genetiku či biochemii, tak víš, že se to nedá v lehčích formách napsat. Pokud se o to pokusím, tak to bude vždy neurčité a nestriktní (jako v tomto případě), tedy z pohledu věci znalého člověka nepřesné, tedy špatně sepsané (avšak plně dostačující pro širší veřejnost). :wink:
Nu, jednoduše zde není místo ani potřeba zavrtávat se hlouběji, nebylo to vlastně ani součásti dotazu. :think:

no moc to stejně nechápu,ale já napsala jen to co jsem se dočetla,víc nic… 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
26.8.10 22:41

med2dova, pro prevenci vad neurální trubice je doporučováno brát listovku už prekoncepčně, tj. před početím, až tři měsíce předem, onu acidum folicum, kde je 10mg v jedné tabletě.. (brala jsem pokaždé a pak do 12tt. )

v zásadě se normálně v těhotenství se doporučuje těch 800mikrogramů.. (folát = sůl kyseliny listové :wink: , takže je jí tam těch 800mikro taky..)
význam má listovka do 12tt. dál už jen jako ostatní vitamíny..

(předávkovat se nedá, ale už byly publikovány i studie podle kterých má nepříznivý vliv na něco.. už si ale nepamatuju na to.. ale to jsou případy víceletého užívání velkých dávek..co seženeš bez receptu je max. 400-800mikrog v tabletě a tím nic nezkazíš..)

určitě se zeptej dr., ona ti vše vysvětlí !

je mi líto té rozštěpové vady.. :( a gratuluju k mimískovi :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5801
27.8.10 09:04

Nataša:
pokud člověk bere kyselinu listovou, tak to má vliv na vyšší počet potratů plodu, ale stejně se jedná o plod, který by měl nějaké problémy s nervovou soustavou, takže v konečném součtu je to jen dobře pro maminku… (teda bráno z rozumového hlediska, potrat není nikdy nic dobrého, sama to znám).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
28.8.10 07:35

dík

Díky všem za odpovědi:-)
Natašo,líto ti to být nemusí,Krokodýlka je ve svých 18 měsících zdravá krásná holčička s malinkou jizvou pod nosem, vlastně se zase nic až tak hrozného nestalo…ale tak to víš, že dalšímu miminku by člověk přál lepší start do života:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí