Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se poradit, jestli náhodou někdo nevíte, jsem v 7tt a poslední dítě se mi narodilo s rozštěpovou VV, tak bych nerada podcenila příjem kyseliny listové. Nejprve jsem brala kyselinu listovou zvlášť, 2 tablety, celkem 800μg, ale teď jsem si koupila vitamíny femibion s kyselinou listovou a ta obsahuje 400μg kyseliny listové a 416μg L-metylfolátu. Nevíte náhodou někdo kolik se vlastně té kyseliny listové v těhotenství může jíst, aby to nebylo spíš na škodu, než ku prospěchu věci?
V pondělí jdu na kontrolu, tak se zeptám doktorky, ale říkala jsem si, že by to tu třeba někdo mohl vědět…dík
me2dova femibion 800 obsahuje stejnou dávku jako to co jsi brala před tím
L-metylfolát je látka, kterou si tělo vytváří z kyseliny listové.
Pokud vím kyselinou listovou se nedá předávkovat. V posledním těhotenství jsem brala Femibion + ještě kyselinu listovou na přespis, kde je jí 10mg v jedné tabletě ![]()
Ahojky, kyseliny listové by se mělo jíst v těhotenství asi 400mikrogramů, ale pokud do těla dostaneš víc, neškodí to, co nespotřebuješ, to vyčuráš.
V tvém případě, kdy jsi měla mimčo s VV určitě bych brala acidum folicum, je jen na předpis a je tam 10mg a možná k tomu i femibion. Rozhodně se tím nedá předávkovat.
Normální těhotný stačí 400mg denně, ale když je v historii vývojová vada nebo jsou potvrzené mutace, že neumíš listovku dobře zpracovat, tak se bere tahle koňská dávka. Já ji taky beru, mám ty mutace.
Pokud máš dítě s vrozenou neurotickou vadou, tak se předepisuje lék Acidum folicum 10mg a bere se jedna tbl obden. Můžeš brát i preventivně, jinak stačí 0,4mg denně, což odpovídá Femibionu 400.
Pokud jde o Femibion, tak tam se uvádí acidum folicum na krabičce v mikrogramech, tedy přepočet je 800 mikrogramů = 0,8mg! Nikoliv jak zde bylo psáno 800mg!!! Z toho je zřejmé, že Femibion 800 je o něco málo silnější (2× silnější) jak dávka pro nutnou potřebu dítěte.
Všim jsem si, že někdo zde má dispozici ke špatnému kopírování DNA. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.
Příspěvek upraven 26.08.10 v 19:02
nevědomost píše:
Pokud máš dítě s vrozenou neurotickou vadou, tak se předepisuje lék Acidum folicum 10mg a bere se jedna tbl obden. Můžeš brát i preventivně, jinak stačí 0,4mg denně, což odpovídá Femibionu 400.Pokud jde o Femibion, tak tam se uvádí acidum folicum na krabičce v mikrogramech, tedy přepočet je 800 mikrogramů = 0,8mg! Nikoliv jak zde bylo psáno 800mg!!! Z toho je zřejmé, že Femibion 800 je o něco málo silnější (2× silnější) jak dávka pro nutnou potřebu dítěte.
Všim jsem si, že někdo zde má dispozici genetické mutace. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.
kdo má genetickou mutaci? ![]()
Acidum Folicum jsem brala při každém těhotenství. Naše doktorka ho automaticky předepisuje společně s jodem všem těhulkám. Bere se jedna tabletka denně.
kecačka píše:nevědomost píše:kdo má genetickou mutaci?
Pokud máš dítě s vrozenou neurotickou vadou, tak se předepisuje lék Acidum folicum 10mg a bere se jedna tbl obden. Můžeš brát i preventivně, jinak stačí 0,4mg denně, což odpovídá Femibionu 400.Pokud jde o Femibion, tak tam se uvádí acidum folicum na krabičce v mikrogramech, tedy přepočet je 800 mikrogramů = 0,8mg! Nikoliv jak zde bylo psáno 800mg!!! Z toho je zřejmé, že Femibion 800 je o něco málo silnější (2× silnější) jak dávka pro nutnou potřebu dítěte.
Všim jsem si, že někdo zde má dispozici genetické mutace. Ten by měl brát Acidum folicum 1 tbl obden! Pokud jsou závažnější formy, tak až 3tbl denně.
Díky za upozornění. ![]()
Já bych se raději držel odpovědi na původní dotaz. Pokud jsi alespoň někdy studovala vysokoškolsky genetiku či biochemii, tak víš, že se to nedá v lehčích formách napsat. Pokud se o to pokusím, tak to bude vždy neurčité a nestriktní (jako v tomto případě), tedy z pohledu věci znalého člověka nepřesné, tedy špatně sepsané (avšak plně dostačující pro širší veřejnost). ![]()
Nu, jednoduše zde není místo ani potřeba zavrtávat se hlouběji, nebylo to vlastně ani součásti dotazu. ![]()
nevědomost píše:
Já bych se raději držel odpovědi na původní dotaz. Pokud jsi alespoň někdy studovala vysokoškolsky genetiku či biochemii, tak víš, že se to nedá v lehčích formách napsat. Pokud se o to pokusím, tak to bude vždy neurčité a nestriktní (jako v tomto případě), tedy z pohledu věci znalého člověka nepřesné, tedy špatně sepsané (avšak plně dostačující pro širší veřejnost).
Nu, jednoduše zde není místo ani potřeba zavrtávat se hlouběji, nebylo to vlastně ani součásti dotazu.
no moc to stejně nechápu,ale já napsala jen to co jsem se dočetla,víc nic… ![]()
med2dova, pro prevenci vad neurální trubice je doporučováno brát listovku už prekoncepčně, tj. před početím, až tři měsíce předem, onu acidum folicum, kde je 10mg v jedné tabletě.. (brala jsem pokaždé a pak do 12tt. )
v zásadě se normálně v těhotenství se doporučuje těch 800mikrogramů.. (folát = sůl kyseliny listové
, takže je jí tam těch 800mikro taky..)
význam má listovka do 12tt. dál už jen jako ostatní vitamíny..
(předávkovat se nedá, ale už byly publikovány i studie podle kterých má nepříznivý vliv na něco.. už si ale nepamatuju na to.. ale to jsou případy víceletého užívání velkých dávek..co seženeš bez receptu je max. 400-800mikrog v tabletě a tím nic nezkazíš..)
určitě se zeptej dr., ona ti vše vysvětlí !
je mi líto té rozštěpové vady..
a gratuluju k mimískovi ![]()
Nataša:
pokud člověk bere kyselinu listovou, tak to má vliv na vyšší počet potratů plodu, ale stejně se jedná o plod, který by měl nějaké problémy s nervovou soustavou, takže v konečném součtu je to jen dobře pro maminku… (teda bráno z rozumového hlediska, potrat není nikdy nic dobrého, sama to znám).
Díky všem za odpovědi:-)
Natašo,líto ti to být nemusí,Krokodýlka je ve svých 18 měsících zdravá krásná holčička s malinkou jizvou pod nosem, vlastně se zase nic až tak hrozného nestalo…ale tak to víš, že dalšímu miminku by člověk přál lepší start do života:-)