Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
chtěla bych se zeptat ohledně dokrmování MM. Mám měsíční holčičku kterou kojím, ale často jí to nestačí, tak ji pak dokrmuji odstříkaným MM. Mám i váhu, takže zvážím před a po kojení a podle toho jí pak „odměřím“ do flaštičky MM, ale malá pak stejně pořád pláče a pláče a jí si ručičku a všechno kolem… Jde mi o to, když si ode mě vezme třeba cca 90 ml a já jí pak dodám třeba 40 ml, ale stejně má hladík… Dneska už jsem jí prostě ohřála víc a měla tak 80 ode mně a ohřála jsem, co jsem měla odstříkáno - cca 100 ml a je klid.. Malá spinká. Je to ok? „Nepřecpávám“ ji nějak, abych jí nedělala medvědí službu a třeba ji zbytečně neroztahovala žaludek:(
Díky za rady:*
Proč myslíš, že ti breci ještě hladem? Kolik pribira? Podle mě nebreci hladem, ale že ji třeba boli brisko, protože kdyby chtela mlicka vice, tak kdyz se koji, tak si snad vezme to, co by potrebovala..? Takhle male mimi maji nabrat asi 20g nebo 30g denně. Podle mě si to zbytečně komplikujes..
Nějak nechápu, ona se kojí a ty jdes a dáváš ji este odstrikane mléko? Proč?
No, soudím podle toho, že si „jí“ ručičku, dudlík, snaží se přisát k manželovi, když chová… Každopádně, když je u mě a chci ji vrátit na prs, tak dvakrát potáhne a začně hystericky plakat, jako když to neteče a řve tak, že už to ani nezkusí.. Takhle to zkoušíme tak 20 minut a protože nic nepomáhalo, tak jsem ji holt začala přidávat to, co odsaju:(
@1Leny to prisavani a zuzlani ruky dělá i náš syn, je mu skoro 9 měsíců a hlady urcite netrpí
pribira ti? Má dost pocuranych plen? Spis mam pocit, že sis ji „rozmazlila“ a je líná se kojit, z flašky ji to teče rychleji a samo. Zatímco když se kojí, tak rychle vycucne to ze začátku co teče prakticky samo a jak se má trochu snažit, tak už se jí nechce. Logicky, dítě si vytáhne mnohem víc než ty dokážeš odsat, takže když máš dost mlika na odsávání, tak musí být dost mlika, aby se dítě nakrmilo i bez flašky.
Já odsávám hlavně v noci, kdy malinká spí.. Přes den moc neodsaju, ani po kojení ni mezi. Žužlání ruky bych přešla, spíš ty celodenní pláče mě trápí a přivedly k dokrmům..
@1Leny Podle mě ji boli brisko. Nenatahuje nozicky? Nema jen klasickou novorozenckou koliku? Na prdiky trpi i holcicky, i když u kluku je to běžné. A vsechno bude chtit ozuzlavat, seznamuje se s tim takhle pusinkou, to je normální ![]()
Proč to dělat jednoduše když to jde složitě. Množství mlika je otázka nabídky a poptávky zvlášť ze začátku. Zahoď lavičku a koj podle toho jak si miminko řekne.
@suzka1 já si připadám jak blbec, přijde mi, že neumím poznat, co malinkou trápí… Ale prostě, když ji nabídnu prso, tak si ho vezme vždycky… Vzala by si ho, i kdyby ji bolelo bříško a byla to teda kolika či prdiky?
protože i když ji dokrmim mlíčkem fakt dost, tak po prsu i flasticce sáhne vždycky znovu… Tak prostě nevím.. ![]()
@1Leny Boze, ako jaaa ti rozumiem…
Mne povedali, ze pokial mlieko vypije, tak ma hlad. ak by mala prilis, tak to navyse vygrcka.
ale tiez je pravda, ze 190 ml na jedno kojenie pre mesacne dieta je dost. ja sa vsak snazim ucit pristupu, ze tie male stvorenia vedia najlepsie.
ako dlho to trva? nemoze to byt rastovy spurt?
a aku flasku pouzivas? tecie to z nej samo, alebo musi sat aj z flasky?
inak, z tych reci, ze to robis zbytocne zlozito.. nenechaj sa tym rozhodit. mojmu malemu sa tiez nedarilo vysat z prsa vsetko, co potreboval.
najlepsia rada bude aj tak: rob to tak, ako to ty citis.
@1Leny Pokud kojis, zahod flasku!! Neodsavej. Odsavej jen v případě, že máš tak nalita prsa, že je to až skoro bolestivy, ale jinak se na to vyprdni a nabizej prso klidně po 1,5hodine, to taky můžeš, třeba má spurt. Koj podle toho, jak bude chtit. Nevíš? Zkus nabidnout a kdyz si vezme, tak si vezme. Pije ti max 15min, pak už jen dudla a užívá si tvé přítomnosti
Prdiky bys poznala tak, že by ti přes den plakala a kroutila se a nenechala si přitáhnout kolinka k bříšku.
@suzka1 no a tohle je právě problém.. Zřejmě nemám dost mlíčka.. Chytí se pokaždé, když nabídnu.. Někdy teče a malá pije, jindy ne tolik a malá se vztekla. Place v podstatě celý den. Úrovně, když trochu někdy víc dokrmim..je to složité..
@jaia00 děkuju
mně už tu z toho jde hlava kolem. Snažím se jak můžu, ale mlíčka nepřibyva.. Tak se snažím aspoň takhle…
Máme flašku od medely - musí pořádně tahat, jinak nic neteče. Ale tohle trvá už přes týden a to na ten pověstny spurt asi nevypadá ne? ![]()
Prostě ji dám, co chce a uvidím.. Zatím se jí snažím držet na „tabulkovych“ hodnotách, ale to je opravdu hodně place…
příští týden jdeme na kontrolu k dětské, tak aspoň uvidíme, jak to vypadá, když dostane, co chce ![]()
Ještě jednou moc díky za povzbuzení ![]()
@1Leny A co si zkusit pozvat laktacni poradkyni? Mrkni na laktacniliga.cz a podle sveho kraje/mesta si někoho pozvi. Nech si uctenku, nektera pojistovna ti to proplaci.
Tyzden rastovy spurt podla mna nebude ![]()
a medelu mame tiez, aby ti z nej pila, tak sa musi fakt snazit, to by asi nerobila, ak by nebola hladna.
tiez by som odporucila vyuzit laktacnu poradkynu. okrem laktacnej ligy odporucam tiez od mamily, najdes na strankach mamila.sk (sice slovenske stranky, ale su tam aj ceske poradkyne). pokial si z okolia Prahy, mozem niekoho odporucit.
mnoho ludi sice povie, ze kojenie nie je ziadna veda, ale ked su problemy, je to horsie. a najhorsie, ked zacnes pochybovat o sebe a svojom instinkte. nie si v tom ale sama, ono sa s tym malo mamiciek chvali, ale bojuje ich vela…
a k tomu odsavaniu… ano, neodporuca sa, tak ako hovori @suzka1, ale napr. nasa pediatricka hovorila: odsavat, odsavat, odsavat, aspon budete pripraveni na spurt.
kolko ludi, tolko nazorov ![]()