Kolik peněz sebou vzít do Tuniska??

209
14.3.22 12:54

Kolik peněz sebou vzít do Tuniska??

Ahoj všem,

letíme s partnerem na dovolenou do Tuniska. Ani jeden jsme v Tunisku nikdy nebyli a tak nevíme, jak to tam funguje s penězi. Letíme tam s cestovní kanceláří na 7 dní, máme zaplacené All inclusive v pětihvězdičkovém hotelu, a tak za jídlo a podobné věci tam rozhodně utrácet nehodláme. Útrata bude teda za nějaké ty výlety (cca 3 výlety), nějaký ten vodní sport, plus nějaké ty večerní drinky a suvenýry. (Jedeme jen my dva).. Nejradši mám když ty všechny věci platíme kartou. Hotovost je u mě docela tabu :mrgreen: Na poslední dovolený v Řecku jsme sebou karty neměli, pouze velkou hotovost v eurech a většinu těch pěněz jsme přivezli domů…
A tak mě prosím zajímá:

Kolik hotovosti stačí si vzít? (Berem kartu)

V jaké měně? (Dolary, erura nebo dináry?)

Co se týče místních bankomatů a hlavně směnárny v hotelu, radši měnit teda tam a lze jim věřit? :D

kolik jste dávali dýška zaměstnancům? (úklid pokoje, bar a pod.), byly potom služby lepší?

Lze tam spoustu věcí platit naší „českou” debetní kartou? (moje banka to umožňuje, ale chci se vyhnout vezením velké hotovosti. Pokud je to ale potřeba tak abych toho měla dostatek).

Třeba jste tam někdo byl, nebo máte informace rozhodně víc než já a tak si nechám od Vás poradit, moc děkuji! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
769
14.3.22 13:51

Ahoj taky letos letíme poprve do Tunisu. Co jsem četla vem si eura nebo dolary, nebo vybírat u nich z bankomatu. Každopádně měnit jen menší hotovost za jejich, protože, jejich měna se nesmí vyvážet. A ponechat si doklad o výměně. Když ti zůstane hodně hotovosti směna zpět na eura atd je velmi nevýhodná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.22 13:56

Jestli stojis o fejkový kabelky, vem si hodně:) Jestli ne, 400dolarů stačí.(výlety atd.) Určitě dolary.

• Citovat
  • Upravit
7855
14.3.22 13:57

Vzala bych dolary, dolarem nikdy neurazíš.
Výlety a sporty zaplatíš kartou.
Bakšiš - vycházím ze zkušeností v Egyptě - jeden nechávám denně na posteli za úklid, 1 večer v baru na terase, jeden v baru u bazénu, sem tam něco dalšího - za zavazadla, organizátorům výletu, (já dávala větší odměnu slečně, co se mi v klubu skoro denně starala o dítě).
Záleží kolik tomu chcete dát a jak působit. Já bych se s bakšišem vlezla do 30 USD na týden (když nepočítám tu slečnu v klubíku), beztak mě číšníci jako samotnou ženu ignorují :D
Ale dá se jim dávat pochopitelně mnohonásobně více, když chlap chce působit, že na to má…Němci často dávají za každý donesený nápoj (to bych tam nechala víc, než mě stál pobyt :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
14.3.22 14:20

@nickanonym Pokud nechceš vézt hotovost, vezmi jednoho, dva velbloudy :-). Vzal bych s sebou dolary v menších bankovkách, když vám zbydou, alespoň budete mít diverzifikovanou měnu jako ochranu proti inflaci či pádu koruny. Co se týká výběrů v bankomatech, čekal bych, že tam může být nevýhodný kurz, pokud se bude jednat o bankomat hotelový apod., to samé směnárny. Tzn. řešil bych jedině na pobočkách bank nebo poštách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
14.3.22 14:25
@vulpes píše:
Vzala bych dolary, dolarem nikdy neurazíš.
Výlety a sporty zaplatíš kartou.
Bakšiš - vycházím ze zkušeností v Egyptě - jeden nechávám denně na posteli za úklid, 1 večer v baru na terase, jeden v baru u bazénu, sem tam něco dalšího - za zavazadla, organizátorům výletu, (já dávala větší odměnu slečně, co se mi v klubu skoro denně starala o dítě).
Záleží kolik tomu chcete dát a jak působit. Já bych se s bakšišem vlezla do 30 USD na týden (když nepočítám tu slečnu v klubíku), beztak mě číšníci jako samotnou ženu ignorují :D
Ale dá se jim dávat pochopitelně mnohonásobně více, když chlap chce působit, že na to má…Němci často dávají za každý donesený nápoj (to bych tam nechala víc, než mě stál pobyt :lol: )

To je jeden z důvodů, proč by mě nikdo do takové země nedostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7855
14.3.22 14:33

@Russet a co? že se výlety dají platit kartou? :-D Nebo co myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
5.7.22 07:26

Zdravím, dovolená už proběhla? Pokud ano, prosím odpovíte na ty vaše otázky? Řeším úplně stejnou situaci ;) děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.7.22 08:49
@vulpes píše:
@Russet a co? že se výlety dají platit kartou? :-D Nebo co myslíš?
Že za sebemenší úkon někdo chce bakšiš…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
5.7.22 08:56

Před necelým měsícem jsem byla v Tunisku. Jejich měna(dináry) se nesmí vyvážet. Pokud chcete jezdit hodně na výlety, tak bych vzala na osobu 250-300 euro. Jeďte určitě do Kartága, stojí to za to. Bakšiš jsem dala jen jednou uklízečce a poslíčkovi na letišti. Máte all inclusive, tak to vůbec neřeš, drinky byste měli mít též v ceně, my jsme měli vše, kromě fresh džusů.

• Citovat
  • Upravit
33344
5.7.22 12:01

Byli jsme před lety s celou rodinou na 10 dní. Tedy zájezd na 12, ale čistý pobyt deset. 4* hotel, ultra all inclusive. Brali jsme karty, těmi jsme platili v obchodě poblíž hotelu, kde jsme kupovali balenou vodu, v obchodě s vlněnými koberci, s vodními dýmkami, v restauraci. V hotovosti jsme brali šest set dolarů, dalších čtyři sta jsme vybrali tam a vyměnili za dináry. Jednou v bance, jinak na recepci. Hotovosti jsme platili výlety navíc a spropitne na výletech za různé drobné služby, treba obsluze velbloudu :D, kočímu z kočáru, který jsme si vzali na okružní jízdu městem, kam jsme dojeli taxikem. Taxíky taky v hotovosti, ty jsou neskutečně levné a je jich spousta, dál v čajovně, v cukrárně u přístavu, na tržišti, v hotelu a trafice za pohledy a poštovní známky. Platby v hotovosti jsme vzdy zaokrouhlili.
Spropitné - obsluze v hotelové jídelně jsme nechávali na stole, 4-5 dinárů. V restauraci jsme útratu platili kartou a na stole nechali 5-10 dinárů.
V hotelu děti měly svůj pokoj, my taky, v každém pokoji jsme ráno nechali pár dinaru pokojskym.
V recepci taky větší spropitné za to, že nam na přání pozde večer uvařili ledový matovy čaj s citronem, do džbánu, pro syna s úžehem.
Se vším jsme byli spokojeni, jídlo, čistota. Lidé byli ochotni a slušní.

Spropitné v těchto zemích považuji za slušnost, lidi jsou tam velice chudí, v letoviscích pracuji studenti, důchodci, lidi si vydělají na zimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí