Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anna766 píše: Více
Právě, že čtu.
On se vyloučil sám dobrovolně, nechce na tom nic měnit, dcera ho vůbec nezajímá… Zajímavé je, že to vadí Ondrovi
a otci přitom vůbec (ten je rád, že má pokoj).
Jak si může vůbec dovolit, něco takového napsat, když nás nezná, neví, jak to bylo. Ještě po tom všem, co jsem mu v diskuzích opakovaně psala.
![]()
To spíš on žije v nějaké zvláštní sociální bublině, když má kolem sebe samé majitelky a uchvatitelky. A nebo, že by si ty situace „přeložil“ stejně blbě jako u nás? To bude možná pravděpodobnější. ![]()
@ondrej190 píše: Více
Bereš ty vůbec v úvahu, že většinou, bohužel, jsou to ti chlapi, co nemají zájem. Sama jsem z rozvedené rodiny. Z rozhodnutí otce a že by se nějak zajimal se říct nedá. Viděli jsme se jednou měsíčne a ještě tajně, aby to jeho nová buchta nevěděla.
Takto to mělo spousta kamarádek a kamarádů z rozvedených rodin.
S jistotou můžu řict, že mamka problémy nedělala naopak ho občas seřvala, že jednou je otcem, tak ať se taky ozve…
Otcové mají práva, ale povinnosti už jsou stranou. Takže si to svojí demagogii strč už do perdele!
Nooo, sice na každou odpověď tady nereaguju, protože to by byly dlouhé odpovědi někomu, kdo o to stejně nestojí ( a detailně je celé nečte - jsem přesvědčený),
ale tady teda odpovím.
Můžu mnohé z toho, co píšeš, pochopit, ale napřistoupím na to, že vetšinou jsou to ty chlapy, co nemají zájem.
(nejsi-li nějaká zastrčená a stará = né dnešní sociální bublina.
)
Prostě to tak nevidím.
Znám mnoho takových, které to tak šikovně navlékly, i s posvědcením úřadů, tedy slavného Ospodu a soudů, že mohou tvrdit, že otec zájem neměl, přestože tak to nebylo.
V tomhle budu nekorektní a budu tvrdit, že v tomto ohledu mají ženy více schopností to tak udělat a bez skurpulí to tak dělají. Že prostě ženy zneužívají své větší výmluvnosti, přesvědčivosti a historicky většího zastání u soudů (nezaslouženého, dnes určitě ne) a nezřídka se snaží otce odstavit a hned pak tvrdit, že on neměl zájem atd.
Znám i z vlastní rodiny, přímo od dvou matek mých dlouhodobých partnerek, jejich (tchýní) srdceryvná nebo posměšná tvrzení o jejich ex a vím, že tak to prostě nebylo, že je prostě vykoply ( nebo se sami nedobře chovaly), nehezky se k nim zachovaly a pak tvrdily celému světu i svým dětem, jací oni jsou hrozní ; a jak se s nimi ( svými ex) dodneška nesrovnaly a jak vyvádí, když se o nich někdo zmíní. Detaily nechci uvádět.
No a pak je druhá stránka této věci, obecné, principielní zásady, jak vypočítávat nebo nevypočítávat výživné, a stesky a nářky těch mnou zmíněných žen o tom, jak strašně málo je to, naprosto negující argumenty o procentuelní výměře a dalších věcech, a jejich celoživotní zlé žbrblání a nadávání na ně.
V blízkých přátelých mám aktuálně dvě matky, které reagují podobně, i podobně argumentují, včetně jejich nenávisti ke svým ex, a naštvanosti, kolik oni mají peněz, a vnitřního nepřijetí toho, že on je stejný rodič, jako ona. Že by se měly podílet na dopravě, že by měly platit i ony jemu, nerozhodovat samy o podstatných záležitostech, striktně dodržovat termíny péče, naštvanosti, že jde dítě k otci, neustálá kritika svých ex, jejich popichování a způsob podávání informací o nich ( i před dětmi, tedy ovlivňování ) atd atd…
A pak znám třeba několik „moudrých“ a už starších žen, vzdělaných, zabezpečených, atd., které podlehly internetové štvanici a způsobu argumentů té šílené harfistky, co unesla svého syna a otce obvinila ze zneužívání atd- no to jsem koukal, kdo a co je schopen tvrdit, přestože tam byly jasné znaky manipulace a pak se samozřejmě nic z toho nepotvrdilo.
Takže to je, v kostce, moje osobní zkušenost a důvod, proč nevěřím většině stesků tady.
Nevím, komu jsi tenhle elaborát vlastně psal. Zda to mělo být mě?
Nebo komu?
Ale zareaguji.
Za prvé. Tvé příspěvky (a nejen ty) detailně čtu. Nereaguji na nic, co bych si pořádně nepřečetla. Když se na něco zeptám, o odpověď stojím. Takže neobracej svoji neochotu odpovídat na to, že o odpověď nestojím. Nikde jsem nepsala, že otců, kteří nemají zájem, je dnes většina. Tos četl kde?
Naopak jsem psala, že je to menšina. Stejně tak matky manipulátorky. Taky jich je menšina. No a stará asi z Tvého pohledu jsem. Jako 25 mi asi není, že, když mám již několik let dospělé dítě.
Je mi 47. Zajímalo by mě, kolik je Tobě. Nevím, čemu říkáš zastrčená.
![]()
Za druhé. Nepíšu nic, co by nebyla pravda. Vše mohu doložit. U nás prostě otec ten zájem nemá a neměl. Už jsem tu několikrát psala, že jsem i před pár lety přemýšlela vzdát se alimentů (dala bych mu potvrzení), kdyby se s dcerou býval pravidelně vídal. Dokonce jsem mu o této myšlence i řekla. O soudu jsem již psala. Byl ve 13 měsících dcery a otec jasně řekl, že nemá zájem. Na OSPODu jsem se byla poradit jen jednou, asi v 10 měsících dcery, když otec přestal plnit dohodu. Nikdy víc jsem tam nebyla, nikdy ani nebyli u mě doma apod. Takže nechápu tu Tvoji poznámku o nějakém navlékání.
Za třetí. Nic o nás nevíš. Otce jsem nevykopla, ani jsem se k němu nechovala nehezky. Špatně se zachoval on ke mě. Přesto o něm nikde nic špatného neříkám. Když se mě na něho někdo zeptal v souvislosti s dcerou, řekla jsem jen, že mě mrzí, že se nevídají. Jinak jsem o něm neměla potřebu nikomu vykládat. Naopak, před dcerou jsem ho omlouvala, že nemá čas atd. Neříkala jsem jí, že nemá zájem. To jí došlo, jak rostla, není hloupá. A omlouvala jsem ho i před pár lety, kdy se na ni opět vykašlal, i přes to, že jí nasliboval společné „akce“ a byla už dospělá, takže to bylo čistě v jejich režii.
Za čtvrté. O výživném zde píšu jen jako ilustraci, jak to taky někde je. Nestěžuju si. Nechci litovat. Proč taky? Však jsem mohla žádat o zvýšení za těch 21 let mezi těmi rozsudky několikrát. Každé tři roky, nebo i dříve, pokud by se výrazně změnily poměry. A i vloni, kdyby s námi komunikoval a nemusely jsme to řešit přes soud (tedy oficiálně dcera), tak bychom se byly ochotny domluvit na polovině částky. Ale je pravda, že to by bylo opravdu málo a k jeho příjmům obzvlášť (ale ty jsem před soudem neznala).
Za páté. K otci své dcery žádnou nenávist necítím. To sis vykonstruoval Ty. Kdyby tomu tak bylo, nenabízela bych mu přátelství, nesnažila bych se ho před dcerou omlouvat, nebyla bych to já, kdo se je snažil dát dohromady. Když se to na chvíli povedlo, byla jsem moc šťastná. A nemůžu ho nenávidět, i kdybych chtěla. Mám (ne ve smyslu vlastnit
) díky němu to nejcennější ve svém životě. Jsem naopak vděčná a šťastná, že dceru mám. A že je taková jaká je. I s jeho geny. Nevyměnila bych ji za nic na světě, ani za to, kdybych mohla vrátit čas a mít dítě s jiným mužem. Mně nevadí, že on má hodně peněz. Já mu to přeju. Vím, že to má vydřené a ne zadarmo. Je dobře, že je takhle šikovnej a pracovitej. Jenomže peníze nejsou všechno. To on nechtěl být stejný rodič jako já. Např. když dcera byla malá a říkala jsem mu, že je nemocná (epilepsie), vůbec ho nezajímalo, co jí je. Bylo mu to jedno. Po letech to i sám přiznal, tak jak by mohl o něčem rozhodovat, když ho dcera vůbec nezajímala?
Musím přiznat, že té harfistce jsem taky nejdřív věřila. Nemám už roky televizi, nikdy jsem neměla sociální sítě, nečtu mainstream, natož bulvár (kromě diskuzí zde)… Ale dostalo se to ke mě ze zdroje, kterému jsem věřila a byla jsem z toho videa (o exekuci Bertíka) dost v šoku. Vůbec jsem do té doby nevěděla, že nějaká taková harfistka a nějaký takový dirigent existují. Vím, že jsi sem dával ty rozsudky. Nedala bych „ruku do ohně“ ani za jednoho z nich, ale pokud je skutečně pravda (teď nemyslím rozsudky, ale čistou pravdu), že si to vymyslela a ještě nahrála videa, kde Bertík to zneužívání popisuje, tak je to naprostý hnus a ona je fakt šílená.
Jak by Ti bylo, kdybych na základě své zkušenosti s otcem svého dítěte a dalších žen s podobným příběhem, psala Tobě v každé diskuzi, že určitě nejsi dobrý otec, že na své děti kašleš apod.? To by se Ti taky nelíbilo, viď? Nemusíš shazovat moji situaci jenom proto, že Ty máš jinou, nebo že Tvé kamarádky mají zase jinou. Jak už jsem psala, život není černobílý a osudy lidí už vůbec ne.
@Anna766 píše: Více
Ale ano, rozumis tomu naprosto spravne. Skupina jistych muzu place sama nad sebou. Klasika.
Jaci jsou chudaci a jak se vsichni maji starat o jejich potreby. Nejlepe i jeho zena a dite se maji starat o to, aby otec byl spokojeny - neplatil moc alimenty, vypadal dobre pred okolim, stykal se jenom s matkou spravne „namotivovanym“ ditetem, kdyz on ma chut.
@Pidulka1991 píše: Více
Ale neboj povinnost platit ta se uplatňuje plnými doušky u soudu. Zeptej se někoho kdo má SP a jak to mají s placením.
@ondrej190 muzes nam jednou provzdy osvetlit ty několikrát tebou zmiňované metody zen, ktere ze starajiciho se otce pretvori nestarajiciho se?
Nebo je to tva paranoia a snaha obhajit neobhajitelne nejakou demagogii?
@PaníBovaryová píše: Více
Já znám bohužel matky, co brání otcům se starat. Ale tohle plošné že VŠICHNI otcové by se děsně rádi starali, ale URČITĚ matka nějak skrytě zařídila aby to nešlo mě fakt točí, protože mám spíš zkušenosti jako Prelesta.
@jita22 píše: Více
Ondrej to tady leta prezentuje jako plosny nevyvratitelny fakt pro vsechny, tak me zajima ten vedecky postup, podle ktereho na to prisel, ze to plati pro vsechny.
Prosimtě, proč zrovna ty máš potřebu něco někomu vysvětlovat, obhajovat se, dohadovat se? Na netu, nějakýmu Ondrovi, kdoví odkud?
Takových už tu bylo, mraky, těchhle zastánců chudáků otců, co tady jakože dělají nějakou osvětu?
Anonymní, evidentně zhrzenej kašpar, co se tady věčně ohání socioekonomickou bublinou, pražskou kavárnou a kdoví čím. ![]()
Ze všech těch jeho blebtů tady akorát čiší ten cvok Hodina a střídavka. cz. Úplně to samý, už jenom ty výrazy, majitelka dětí, zavilá profimatka, zlatokopka atd.🤦
Vždyť je to úplně směšný, směšný prostě, copak k životu potřebuješ diskutovat s někým takovým?
Jako nekritizuju tě, každýho věc, co kde píše, ale divím se, já tě ráda čtu a tohle mi přijde prostě zbytečný.
Ty víš, jak to u vás je a bylo, kdo tě zná, tak určitě taky, co záleží na tom, vysvětlovat to tady nějaký anonymní osobě? Kdoví, kdo to vůbec je, jak to u nich je, by mě zajímalo, co by k tomu všemu řekla jeho ex. Kašli na něj. ![]()
Příspěvek upraven 04.08.26 v 10:21
@Prelesta píše: Více
To jsem psal Píďulce 1991, nebo jak se jmenuje, jen jsem ji neoznačil.
Ono tady na mně padají dotazy z více stran, a když je argumentace taková ehm „lidová“ a nepromyšlená, jako u té Píďulky, tak se neudržím a píšu - i v tomto vedru.
Ano, tuto námitku přijímám; naštěstí to není plošné u všech žen, a v posledních letech se to zlepšuje. Více ve skupinách mladších a vzdělanějších žen, nebo přesněji žen s rozhledem.
Máš pravdu, že ne všude píšu „část, většina, některé“ a podobně. Je to pro potřeby tohoto webu, kde je obří převaha žen a v těhle tématech jsou hlasité ty s tím starým názorem a větší nebo menší nenávistí k otcům. Tak někdy zklouznu k takové nepřesné zkratce.
Hele, můžu, ale už jsem to psal a bude to zase dlouhý elaborát.
Fakt chceš?
A ze by se to „zlepšovalo“ hlavne ve skupine tech mladsich vzdelanejsich otcu, co opravdu chteji pečovat a vedi, co vsechno pece obnasi? To te nenapadlo?
Myslis, ze pisu, ze neco chci a pritom to nechci? ![]()