Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Nemusite k soudu, pokud dcera alimenty nepozaduje.
Aspon tak to bylo u me. Otec poslal divny dopis soudu a soud lu odpovedel, ze jednak mel platit aljmenty mne k rukam od mych 18ti(coz nedelal) a jednak ze pokud alimenty ja po něm nepozaduju, neni treba rozhodovat.
Bývalá to nemá v hlavě v pořádku. A Ty jsi otec roku, když dcera místo k Tobě jde k babičce ![]()
“Dcera od ní utekla k mé matce” tak ještě, že má babičku, když oba rodiče selhali ![]()
Vždyť nevíte, proč to tak je… Otec může bydlet daleko, tak to bylo třeba jednodušší kvůli škole…
Návrh na ukončení vyživovací povinnosti nemusíš dávat k soudu, pokud jste se s dcerou dohodli. Pro jistotu dohodu sepiš a oba dva ji podepište. Ať to máš „černé na bílém“, kdyby něco.
Pokud se s dcerou dohodnete a nebude výživné vymáhat, není důvod k soudu chodit
@Markéta188 Jak to můžeš vědět? Ty je snad znáš nebo jsi obeznámená s jejich rodinnou situací?
Od 18 je Ona oprávněná osoba, takže stačí ústní dohoda.. ve vašem případě radši krátká písemná s vašimi podpisy, že od 1.9.2026 jste se s ohledem na ukončení sš studia a skutečnosti, že již je schopna se živit sama, dohodli na ukončení vyživovací povinnosti. Jen tak pro sichr-ale povinné to není.. radím to proto, kdyby si to dcera rozmyslela a v zimě-na jaře začla výživné požadovat i zpětně, příp. vyhrožovala podáním TO.
Jinak bych ale jí i její babičce přispívala, dokud nepůjde do práce, protože bych to vnímala jako svou morální povinnost, když už to s jejím bydlením dopadlo takhle..
@Monchichik píše „našla si práci“ - nevíme tedy, zda už nastoupila…
Pokud ano, tak je šikovná a postarala se… v 18 jsem to měla stejně - včetně toho bydlení u babičky… aspoň někdo v rodině fungoval ![]()
@Lucy75 já vím, že pro tebe i pro mě byla babička nejmilovanější člověk na světě ![]()
no předpokládám, že našla si práci znamená, že tam i chodí, vždyť se na ukončení alimentů už spolu i dohodli…
@Lucy75 píše: Více
A nemusela by nahodou pak ona prokazat, ze na ne ma pravni narok, tedy ze je stale nezaopatřené dite?
@j.a.n.i1 jasné že ano, měla by nárok, jen pokud by byla nezaopatřená, bez příjmu a například tvrdila, že se u babičky připravuje na přijímací zkoušky na VŠ, ale to už fabulujeme… Tady opravdu postačí dohoda, lidi si to běžně řeší třeba mailem, když se se zletilým dítětem domluví a panuje shoda…
Dobrý den,
dcera udělala úspěšně maturitu a našla si práci. Domluvili jsme se, že alimenty ještě platit budu do konce prázdnin. Jinak jí normálně přispívám na záliby, protože chci a můžu. Alimenty byly dané soudně. Oba k soudu jít nechceme. Je možnost to zrušit dohodou?
Soudně byly dány kvůli bývalé manželce, která to bohužel nemá v hlavě v pořádku a dcera od ní utekla k mé matce.
Děkuji všem za pomoc.
Tomáš