Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@jege píše: Více
Fakt nevím, co na Tvé komentáře říct.
Když si k dítěti dokáže vybudovat vztah dědeček/pradědeček/strýc…, i když s dítětem nežije a vidí ho třeba 1 za 14 dní, nebo někdy více, někdy méně, proč by si s dítětem nemohl vybudovat vztah i otec, který s ním nežije? Samozřejmě za předpokladu, že mu v tom matka nebude bránit.
„Ano, jsou to naše děti, pokud je to naše rodina. Když se rozejdeme, jsou to děti toho, kdo si je ponechá a kdo se o ně stará.“
Ale když odejde ten chlap? Nebo (už) nechce rodinu budovat? Přece nemůže říct, že to není jeho dítě, když prostě je.
To by se některým líbilo. ![]()
„Žádný normální otec nebude brát kojence od matky, aby jej pak strčil svým rodičům, a žádná normální matka nebude bránit otci, aby si s dítětem vybudoval vlastní a samostatný vztah.
“
Ano, s tímto naprosto souhlasím. ![]()
@Prelesta píše: Více
Hele, já také nevím, ale prostě to tak cítím, že odříznout mě manželka od dětí, tak se na to vykašlu úplně a ať si žijí, jak chtějí. Naštěstí jsem podobnou situaci řešit nemusel, s ex jsme se vždy dohodli a žádné naschvály mi nedělala, dokonce mi půjčila část peněz na nové bydlení s next, takže i vztah s dítětem se vyvíjel normálně, a to i mezi ním a next. ![]()
@Sworley píše: Více
jojo, jen nezapomenout oponenta trochu snížit, že jo.
Asi si, Sworley, nepozorně četla ty moje vysvětlující elaboráty, kde uvádím, že je několik kategoriípodle příčiny, proč se NĚKTEŘÍ o své děti nezajímají. Není to tak, že mají všichni jediný důvod nebo příčinu.
Ale teď vážně. Skutečně se dřív radilo otcům, kteří o svoje děti bojovali a ex je s pomocí systému odstavovala a nebylo vůči tomu odvolání, se na ty děti psychicky vykašlat a jít dál. Pro jejich vlastní psychické zdraví. Protože to byl a) marný boj, b) to člověka mohlo úplně zlomit. Akorát ta ex pak všude, i dětem, vykládala, že se tatínek nezajímá.
Budeš se divit, ale tato strategie je pořád v mužské populaci zmiňována.
jako já bych v takové situaci bojoval a dneska by to už mohlo vyjít, ale každý jsme jiný.
Zas kdybych začal opravdu natvrdo bojovat, tzn. předběž. opatření, soudy, exekuce atd.atd. tak se tady i jinde dozvíš, že máš mít rád hlavně jejich matku, že ona to tak cítí, že máš počkat, že nedopřeješ dětem klid, že (pod vlivem ténejzlatější maminečky ) k tobě děti nechtějí, že nechceš platit, že žárlíš ![]()
Takže tady nebudeš nikdy za toho dobrého. ![]()
Za dobrého jsi jen tehdy, když ex především v ničem neodporuješ, dáváš jí samozřejmě co nejvíc peněz, a nemáš žádné další děti, pochopitelně.
„Žádný normální otec nebude brát kojence od matky, aby jej pak strčil svým rodičům, a žádná normální matka nebude bránit otci, aby si s dítětem vybudoval vlastní a samostatný vztah.
Kde máš záruku, že nebude matka bránit, a že je normální?
Zkušenosti říkají, že jak se nerveš hned od začátku, má matka takovou výhodu, kterou už nedoženeš. Nepodceňuj zkušenosti generací otců, kterým se to stalo!
Pomalu každý druhý starší chlap něco takového zažil.
Od vydírání majetkem a neustále jedovaté poznámky na vztah dcery k otci, u jiného trestní oznámení za násilí (Vrchním soudem zrušeno až na dovolání- skoro profesní likvidace), jiný pak úplné utnutí kontaktu i přes přítomnost příslušníka VB (soudně nařízenou) a následné zbavení rodič. odpovědnosti.
No a taky znám jednoho, kterýmu ex zabila to dítě i sebe.
Tchýně s tchánem mu samozřejmě o psych. problémech dcery neřekli, protože „určitě by jí chtěl dceru vzít“. No tak nemají dceru, ani vnučku. Snad už se smaží v pekle.
Jiný odstěhování se synem do Německa a nazdar. Chceš se soudit? Žiju v Německu, tak u německého soudu.
Tolik jen z mého okolí.
Takže, existuje jediná cesta,rvát se tvrdě hned od začátku. Jinak bude paní kojit do 4 let, dítě bude mít separační úzkost, paní kvůli kojení nebude moct do práce, a tak se radši odstěhuje do Ostravy, protože tam je levněji, a je to.
@ondrej190 píše: Více
Jak to udělá když otec odejde a nemá zájem?
JAK?
Stále se vykrucuješ a neodpovídáš na otázku.
Ne že bych nechápala co píšeš, chápu to až až. Ale kde potom máme ty ondrovy šílené ex co ty otce tak odhání, když ti by se tak hrozně mocinky chtěli starat? Úplnè si mu teď rozkopal bábovičky.
Naštěstí takové nenormální krávy jsem v reálném životě nepotkal, to až tady na eMiminu a někdy se sám divím, kolik žen tady má nějaké psychické problémy.
![]()
@Anna766 píše: Více
odpověděl jsem několikrát, ale asi to vidět nechceš, nebo jsem to napsal moc složitě.
Někoho nedonutíš, ale to nejsou všichni, řekl bych jen menšina, někteří od toho můžou být i odrazeni, a tak to prostě vzdají.
Není to jediný vliv, bývá to kombinace několika vlivů, takže neexistuje jednoduchá odpově´d.
Kdo fakt nechce, nebo je megalíný nebo ho děti nezajímají, tam to nejde.
U zbytku, zvláš´t pokud přijmou myšlenku, že dítě je matky, která je i tady široce podsouvána, skutečně může i špatné chování té matky vést k tomu, že se na to vykašle.
A nepodsouvej mi, že tvrdím, že za to může ta matka!
Toto netvrdím, tak to překrucuješ jen ty.
V takovém případě je to možná více vina toho otce, ale ta matka tomu může sakra napomoct.
Tak už si to připusť.
@Anna766 píše: Více
Anno, promiň, ale nezávisle na tom, že máme zásadně opačné názory, a asi i tu sociální a generační skupinu, musím říct, že si moje tvrzení tak zjednodušuješ a posouváš, že to snad už ani není úmysl, ale nedostatek schopnosti porozumět psanému textu.
Složitějšímu psanému textu.
Sorry, jinak to popsat neumím.
Všechny popsané případy doopravdy znám. O čem píšu ohledně soudů, tak takové byly i závěry soudů, ne „jeden tatínek brečel “.
Že to já i ty máme s našime Ex v pořádku, je jenom dobře.
Dokonce nejen Tvá Tobě, ale i já té své pomohl finančně s bydlením.
To by Anna koukala. Ta se pobuřovala i, když jsem napsal, že by paní mohla pomoct svému ex, který přišel o dům při záplavách. ![]()
Není pravda, že pomalu každý druhý. Zase nepřeháněj. Tím ale nevylučuju, že takové případy nebyly. Jen to dost zveličuješ. Znám i hodně dávné případy, kdy otcové odešli sami od sebe. Např. jeden založil novou rodinu a dceru pojmenoval stejně, jako se jmenovala jeho nejstarší.
Odešel z jiného důvodu, než kvůli manželce.
Zajímavé je, že na SŠ jsem měla 4 nejlepší kamarádky. Jedna žila stejně jako já v úplné rodině, další tři se svými otci. Jejich matky bydlely ve stejném městě, takže to nebylo proto, aby nemusely dojíždět nebo být na intru. I na základce jsem znala holky, které žily s otci. A vím o dalších lidech (z mé generace), které vychovávali jen otcové, přesto, že matky žily. Nebylo to neobvyklé.
Jasný, protože paní co má sama problémy se záplavami a neplatícím ex, který na dítè kašle bude jestě živit sebe, ditě a ex s jeho novou manželkou. To jsi zapomněl dodat. Ale neboj to je nezapomenutelné, tenhle tvůj návrh. ![]()
Dost často tady píšeš o generačních rozdílech, ale já vůbec nevím, jaká jsi generace Ty. Můžeš to nějak přiblížit? Nemusíš psát, že Ti je např. 38, ale třeba 35 - 40.
Děkuji. (Mně je 47).
Pokud máš pocit že něco zjednodušuju a podsouvám, mám velkého učitele. Tebe.