Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, emaminky,
asi bych začala tím, že v domě žijeme já, manžel, jeho dcera z minulého manželství a naše tři společné děti (syn a dvojčata holky). Máme tři dětské pokoje, v jednom je manželova dcera, v druhém syn a ve třetím holky.
Teď jsem těhotná a přemýšlím, jak bysme to udělali s pokoji až se malé narodí. Napadlo mě předělat jeden pokoj na dva a nebo obětovat pracovnu, ale i tak by neměl každý svůj vlastní. Teoreticky bysme mohli udělat i těch pět pokojů, ale to mi přijde moc, bylo by to plné patro pokojů + jeden dole.
Chtěla bych se tedy zeptat, hlavně těch, co mají více dětí, jestli je lepší mít více dětí v jednom pokoji nebo každý vlastní menší a jak to máte vy? ![]()
Zdravím ![]()
@EmilyH99 Také čekám zrovna páté dítko a rekonstruujeme dům. Zalezi na věku a snášenlivosti děti mezi sebou.My budeme mít 15;kluk sám pokoj. Holky 5 a 6 spolu. K 2lete přibude pak capart až pak za dýl až nebudu kojit. Pracovnu budeme mít oba. Dalsi pokoj neplanujeme. V nejhorším by jsme se vzdali obýváku.
Ty starší nechat samostatně. Už mají a budou mít jiné potřeby i na soukromí, než mají mladší děti. Mladší nechat spolu zatím v pokoji. Nejstarší jednou svůj pokoj opustí, tak zůstane pro dorůstající.
O kolik jsou ti starsi starsi? Tem bych nechala svoje uz a mladsi muzou byt ted spolu a az povyristou a ti starší opusti rodne hnizdo, tak by pak slo ze by mladsi meli kazdy svoje..
A kolik dětem je? Na tom taky záleží
my máme tři děti, takže každé má teoreticky svuj, ale zatím mají naše skorodvojcata společný. Nejstarší má svuj pokoj samostatně. Ten třetí pokojik je malicky, funguje tedy spíše pro hosty, ale kdyby jedno z děti chtělo, muže tam jít hned. Je tam vše, co je pro člověka potřeba, i když mrnave.
V případě potreby by se dala přepazit i zadni část obýváku například, je dlouhý. A někdo by tam mohl bydlet.
Pokud máte dostatek místností, tak pro každé dítě vlastní pokoj nebo podle přání dětí. Dvojčata možná budou chtít být pořád spolu. Jinak jsem pro společný pokoj jen u malých dětí. V pubertě už je lepší mít soukromí pro každého..
Nejstarší je manželova dcera, bude jí 14 let. Synovi je 11 let a dvojčatům 5 let. Vychází spolu dobře, ale ty starší bych nechala samostatně. Zatím to vidím tak, že by byly spolu jenom dvojčata a jinak oddělené. Jenže mi pořád chybí ta místnost. Synův pokoj je největší, tak bysme ho mohli rozdělit napůl, ale to by byl zase celkem malý.
A nebo jak už jsem zmiňovala, zrušit pracovnu. ![]()
Záleží na věku dětí. Malé děti ocení klidně 1 pokoj dohromady a hernu na hraní.
Nejdýl v pubertě bych udělala 5 pokojů. Aspoň nějake soukromí z mé zkušenosti s příchodem puberty ocenili všichni. Navíc se to pak i hodilo na různé ten jde spát, ten má ještě zápas, ten si rád čte, ten ráno jede na brigádu. Teď o víkendu 3 děti tu měly drahé polovičky, taky se pokoj hodil. Máme pro děti patro + tam mají vlastní koupelnu a WC ( momentálně i konvici a pidi lednici ). Věk 24,21,18 a 16,5
I když část děti už doma nebydlí skrz dospělý život nebo studium.
Máme čtyři děti a každé má svůj pokoj.
Pokud máte možnost, dopřejte jim soukromí ![]()
I dvojčata si zaslouží každá svůj prostor, není to jedna bytost.
Pět pokojů, pokud můžete.
Komu by ta pravovna chyběla?
Za mě je nejlepší možnost, aby měl každý svůj pokoj, dětem obvykle nevadí se o pokoj dělit, ale v pubertě už každý potřebuje soukromí…A to říkám jako někdo, kdo pochází z 8 sourozenců a jednu dobu nás spalo 6 v jednom pokoji…když pak máma čekala sedmé dítě, táta usoudil, že by bylo potřeba barák trochu předělat, aby bylo více pokojů pro děti ![]()
Nejstarsi pokud mozno separe, mladsi spolu. Uplny cerstvy mimino bych osobne stejne mela minimalne prvni rok a pul u sebe (minimalne, u nas teda syn do tri chtel spat jen tesne u me). Nejen, ze chce bejt mimco u mamy, ale taky ho muzou sourozenci rusit a to uspavani nechci videt ![]()
Vůbec bych se tím teď nezatěžovala. Teprve až by mimino chtělo opustit ložnici, tj. za x let, by se vidělo podle potřeb a přání větších dětí.
@g.sandova manžel pracuje z části home office, tak tam bývá, ale mohl by mít stůl s počítačem popřípadě v ložnici
@EmilyH99 píše:
Dobrý večer, emaminky,
asi bych začala tím, že v domě žijeme já, manžel, jeho dcera z minulého manželství a naše tři společné děti (syn a dvojčata holky). Máme tři dětské pokoje, v jednom je manželova dcera, v druhém syn a ve třetím holky.
Teď jsem těhotná a přemýšlím, jak bysme to udělali s pokoji až se malé narodí. Napadlo mě předělat jeden pokoj na dva a nebo obětovat pracovnu, ale i tak by neměl každý svůj vlastní. Teoreticky bysme mohli udělat i těch pět pokojů, ale to mi přijde moc, bylo by to plné patro pokojů + jeden dole.
Chtěla bych se tedy zeptat, hlavně těch, co mají více dětí, jestli je lepší mít více dětí v jednom pokoji nebo každý vlastní menší a jak to máte vy?Zdravím
Rozhodně každý dítě vlastní pokoj. Jestli máte možnost pěti pokojíků, tak to jste šťastní lidi.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.