Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám dotaz ohledně UM. Mám 3 týdenní holčičku, která je téměř výhradně na UM, když nastřádám, tak přidám i trochu MM. Můj dotaz je ohledně množství, je normální, aby v tomhle věku vypila 120 ml na jednu dávku??? Krmíme každé 3 hodiny a občas přidám i tekutiny (vodu, čaj), protože má strašně suchou stolici. Díky za reakce.
Ahoj ve 3týdnech jsem přestávala kojit a malej vypil 90ml. O týden později jsem nekojila vůbec a vypil 120ml. A taky baštil každý 3hodny, v noci spal.
Pokud má suchou stolici, možná bych přemýšlela o změně UM.
My jsme taky měnili jak diví.
![]()
Fakt by mohla pomoct změna UM? Dokorka mi na to řekla, že má málo tekutin, tak se do ní snažím něco dostat a pak je to v pohodě, A můžu se zeptat čím jste krmili původně a pak po změně? My krmíme Nutrilonem.
michalka76 píše:
Fakt by mohla pomoct změna UM? Dokorka mi na to řekla, že má málo tekutin, tak se do ní snažím něco dostat a pak je to v pohodě, A můžu se zeptat čím jste krmili původně a pak po změně? My krmíme Nutrilonem.
My jsme začali taky Nutrilonem a zácpa jak …
Potom jsme postupně vyzkošeli různý mlíčka a bylo to malinko lepší.
Až mi přítel koupil Bebu, kterou jsem od začátku nechtěla a vlastně nevim proč. Měli jsme Senzitive a začal kakat nádherně, teď máme normální Bebu a taky dobrý.
A když není fakt vedro, tak do něj nenervu nic kromě mlíka a v pohodě. ![]()
Mě to teda přijde hodně, já do malého dostala v tomhle věku max 90tku, spíš ještě nechával. 120ml dáváme až posledních 14 dnů
a navíc krmím jen 5× denně a to ještě pije teda čajíky a kojeneckou vodu. Kaká jednou denně v 05:00
Ale každé miminko je jiné
Když dáš méně, tak pláče, nebo má dřív hlad? Já si pamatuju, že jsem mu ze začátku cpala flašku v noci, kdykoli jen kvíknul
pak jsem se naučila dát dudlík a pohladit a spal dál i bez jídla. Teď krmím kolem půl osmé u zpráv a budí se nejdřív v pět ráno na kakání
Je mu 10 týdnů
Přes den krmím, když brečí, ale vychází to na ty 3 hodky zhruba. V noci spí jak zabitá to jí na jídlo budím,ale vyžahne to s chutí
Dudlík jsme taky zkoušeli, aby se uklidnila, když brečí mezi večerním krmením(21-1 hodina), ale plive ho. Nic z něj neteče tk co s ním
Nebo zkusit jinej tvar..
michalka76 píše:
Přes den krmím, když brečí, ale vychází to na ty 3 hodky zhruba. V noci spí jak zabitá to jí na jídlo budím,ale vyžahne to s chutíDudlík jsme taky zkoušeli, aby se uklidnila, když brečí mezi večerním krmením(21-1 hodina), ale plive ho. Nic z něj neteče tk co s ním
Nebo zkusit jinej tvar..
Asi je to individuální, ale my jsme začali pít kolem těch 120-135 ml až od 6. týdne, ve třech mi vypil max. 80
teď máme 8 týdnů a malej pije 90-135 ml, jak kdy, ale teď jak je vedro, tak spíš míň, ale daváme převařenou vodičku. Jsme na Nutrilonu HA a uživáme kapky Bifiform
Dítě by mělo vypít 150ml/kg/den. Takže pokud by pilo 6× denně po 120ml, tak by váha dítka měla být 4,8kg. Ale tolik určitě pokaždé nevypije, ne?
Holky, tak to mne mala vypije zhruba od 2 tydnu 120 ml a ted bezne 150 ml. Taky se mi to zda moc, prijde mi, ze ji prekrmujeme, jenze co mam delat, kdyz ma hlad a ji takhle pravidelne kazde 3 hodiny? Nekdy teda kdyz silne usne, tak vydrzi 4 hodiny.
já myslím že kdyby hlad neměla tak to nevypije nebo ti bude blinkat když by byla přejezená.Moje malá je od malinka jedlík, pravda je veliká, narodila se a měla 4280g a teď je nám 7 týdnů a máme skoro 6kg
. Je to hladovec, jednou mi vypije 150ml, pak třeba 100ml ale většinou se pohybujeme okolo 120ml, když jsou teď horka tak vypije méně, dávám i trochu čajíku.
Je mi trochu divné, podle čeho lékařka soudí na málo tekutin…kdyby malá měla v noci pauzu a vypila by jen 6-7 dávek denně po 120ml, tak denní příjem tekutin je720- 840ml, což je pro 3 týdenní dítě dostatečné ![]()
Proč by to mělo být moc? Já jen kojila, tak znám údaje jen z porodnice, doma jsem nevážila, ale i nedonošenci mi v porodce po 2týdnech vypili kolem 100ml, někdy i 120ml (no a pak jsem se divila, že mi z 2,1kg přibrali v 6měs na 8kg, a to byla dvojčata). Donošené děti mi 110ml-120ml vypily už ten 3.-4.den po narození. Holt někdo je žravý víc, jiný méně.