Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, zajímalo by mě kdy začínám 6.měsíc?? Vůbec se v tom neorientuju, jsem 20tt+1. Nevím jak se to rozpočítává do měsíců, když těhu je 40tt.
ahoj, 40tt odpovida 10 lunarnim mesicum tzn 1. mesic ma 28 dni - 4 tydny
20tt je ukonceny 5.mesic, takze 20+1tt… zacinas 6. mesic
omlouvam se za preklep 1 mesic -4tydny a ne 1. mesic, samo ze vsecky mesice maji 4 tydny
![]()
no veveruško, to máš sice pravdu, ale většina lidí, když mluví o těhoteenství v měsících , tak myslí kalendářní a ne lunární - prostě uvažuje o těhotenství, které má devět měsíců a ne deset.
proč potřebuješ vědět kdy přesně začíná 6. měsíc? není to šumák?
no ale já, když se mne někdo zeptal, v jakém jsem měsíci, tak jsem to vzala jednoduše podle data poslední MS- byly to nejjednodušší počty, a stejně to nic neříká, týden sem, týden tam.....
tedy příklad: pokud poslední MS 3.června, pak třeba 4. listopadu bys začínala 6. měsíc.
harpye, mě se každý ptá v kolikátém jsem měsíci a když řeknu ve 20tt, tak každý kouká a zeptá se: no a to je kolikátej měsíc??
Tak mě zajímá, jak se to vlastně počítá
no jo, to je ono, mne se taky babičky a mladý bezdětný ptali na měsíc, tož jsem si to zjednodušila podle te poslední MS. a vidí, byla jsem tak na den přesně trěhotná 9 měsíců
jo, a speciálně vlezlým taztelům jsem pro jistotu vždy trochu ubrala. zvlášt ke konci těhotenství, aby se mne opakovaně neptali, jeslti už rodím ![]()
AHoj děvčata,
tady vám vkládam¨odakza na jednoduchou tabulku.
Ahoj,
já to zas brala jako pět týdnů na měsíc (40 týdnů děleno devíti měsíci je necelých pět, neboli 4,5 týdnů). Navíc jsem ze stejných důvodů jak Harpyjka raděj říkala takhle míň.
Ale teoreticky 20tt je půlka, takže 4,5 měsíce.
Bych to tak nekomplikovala:)
Tabulka je fajn, ale kdo si to má pamatovat ![]()
Já si kvůli tomu dalal právě tento metřík… Tabulku jsem ihned uložila do počítače…
Rosanko a jak že ti ten metřík pomůže?
Zakladatelka ví, kolikátý je týden, jen přemýšlí, jaký je to měsíc.
noemmi píše:
Rosanko a jak že ti ten metřík pomůže?
Zakladatelka ví, kolikátý je týden, jen přemýšlí, jaký je to měsíc.
Na tom metříku co máš ty a Rosanka je totiž 9 obrázků a dle týdnů tě to háže na obrázcích do měsíců… ![]()
Ahojky holky
chtěla bych se vás zeptat jsem 22+3tt a nevím v kolikátém jsem měsíci, je to naše první a já se v tom vůbec nedokážu orientovat
budu ráda za reakce
děkuji
Díky
už jsem si to hezky rozepsala do kalendáře at v tom mam přehled ![]()