Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, prosím o rady zkušenějších. Malý má 14 m. ještě nikdy nebyl nemocný, ted má poprvé teploty a nějak nevím jak to ted přesně řešit. Má teplotu od pátku večer, to měl kolem 38, v sobotu mu to kolísalo od 38 do 39,5, dávála jsem Nurofen, p tom to poprvé trochu kleslo, podruhé už ne, dala jsem i zábal na nohy a ruce. Nejvyšší měl kolem 17 h. Takže jsem začala kombinovat čípky panado la ten nurofem po 4 hod. No a v sob. v noci už neměl teplotu, tak jsem mu sice ještě čípek dala ale pak nechala pauzu 6 hod. místo těch 4 když už ji neměl. No a ted v neděli zase teplota, střídá se nám 37 až 38,6, zase to tedy kombinuji po 4 hod. Kdy žse tak koukám na ty svoje „záznamy“ tak po čípku klesne, po nur. ne, a vždy klesne po koupání (dávám chladnější vodu a sprchuju ruce a nohy postupně ještě chladnější) No a dnes před koupáním 38 a po koupání už neměl, ted jsem ho měřila tak už taky nemá, ale dala jsem raději čípek. A ted nevím, zda to teda zas nechat třeba do rána bez ničeho nebo dávat po 6 hod. nebo po 4, zda jeden přípr. či kombinaci…Jinak mu nic jiného není, nelítá jako jindy ale klidný úplně a unavený taky není, prostě nemocně nevypadá, normálně jí, pije, spí jak obvykle. Děkuji
Ahoj. Já dávám čípek jen když má nad 38,5°C, večer před spaním už při 38°C. Takže nedávám nutně pravidelně, jen když ta teplota neklesá, tak čekám na ty intervaly, jak píšeš, a hlídám si maximální doporučené množství Nuforenu i Panadolu (těch dvou látek v nich). Pokud je to míň než 6h po předchozím čípku (dávám obojí v čípkách), dám ten druhý druh, pokud je to aspoň 6h, dávám ten čípek, co jsem dala naposledy.
Zbytečně léky nedávat. Já dávám, až když to překročí 39 a roste to. Což je možná už extrém:-), ale 38 určitě nesrážet. Teplota je projevem toho, že tělo bojuje a díky tomu si může posilovat imunita. Zvlášť, pokud není na tom nějak zle a nemá třeba bolesti.