Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice Aha, tak to je zajímavé. Já jsem si myslela, že na učení na kole musí nutně došlápnout oběma chodidly (na špičky), jinak se zabije
. Nehrotím to tak, že musí nutně začít jezdit už teď v listopadu:). Ale při pohledu na ty centimetry jsem si říkala, že o 7 cm mu noha nevyroste snad ani za rok, natož do jara.
@Reflex Záleží na šikovnosti dítěte. Některé na těch jistých nohách na zemi trvá, jiné to zvládne když došlápně alespoň jednou nohou. Mě přijde stejně podstatné jako výška sedla i tvar a výška štangle, protože když bude moc vysoko, dítě se bude cítit nejisté a bude se mu špatně nasedat a sesedat.
Ono taky to, že umí šlapat a jezdit na odrážedle neznamená, že v těch dvou zvládne koordinovat najednou rovnováhu, šlapání a řízení na kole.
@Svistice Z těch nižších v sedle se mi líbí Woom 2. To je jasné, možná se naučí jezdit až ve čtyřech, co já vím. Jen se mi nelíbí představa, že už zvládá šlapat i balancovat a teď budu čekat rok, než mu pořídím další level - kolo, a to jen proto, že jsou všechna moc velká. Limitovat ho má vlastní vývoj a ne technický parametr
.
@Reflex S tím moc nenaděláš, tohle všechno se prostě dělá na „průmerné děti“ Moje děti limituje jejich malý vzrůst. Modlím se, aby měl kluk na jaře 110 cm (téměř v šesti letech) a mohl konečně dostat kolo s přehazovačkou. Jsme tak limitovaní celá rodina, protože do kopců s ním na 16" bez přehazovačky můžeme leda na štangly, ale tu budu potřebovat na jaře pro mladší dítě.
Brusle nebo lyžáky vel. 25 taky asi nejsou, takže na tyhle sporty si moje děti taky musí počkat až do předškolního období.
@Svistice píše:
@Reflex S tím moc nenaděláš, tohle všechno se prostě dělá na „průmerné děti“ Moje děti limituje jejich malý vzrůst. Modlím se, aby měl kluk na jaře 110 cm (téměř v šesti letech) a mohl konečně dostat kolo s přehazovačkou. Jsme tak limitovaní celá rodina, protože do kopců s ním na 16" bez přehazovačky můžeme leda na štangly, ale tu budu potřebovat na jaře pro mladší dítě.
Brusle nebo lyžáky vel. 25 taky asi nejsou, takže na tyhle sporty si moje děti taky musí počkat až do předškolního období.
Chápu, no. Těch malých velikostí by asi moc neprodali. Ale doufala jsem, že třeba alespoň jeden výrobce do toho šel, slýchám zvěsti o dětech, které jezdí ve dvou letech, tak by mě zajímalo na čem. Našla jsem, že existuje nějaké kolo Cleary Gecko, které je fakt nízké, ale bohužel se asi prodává jen v USA
.
@Reflex Jo, já jsem slyšela o lyžujících a bruslících tříleťácích. Jenže ty měly nohu 28, co má moje starší dítě v pěti a půl letech. ![]()
@Svistice Jasně, ale syn má průměrnou výšku na svůj věk, proto se ptám. Je samozřejmě teda možné, že měli ti dotyční dvouleťáci o 10 cm více.
@Reflex Ono moc dvouletaku, co jezdina kole opravdu neni. Pulka znich je rada, ze jakz takz hrka na odrazedle. Nase mala byla v tech trech letech na slapacim kole ukaz. Jeji vrstevnici ze skolky jeste jezdi na odrazedlech.
Obdobne to mel syn, deti u nej ve tride zacaly jezdit na kolech az po ctvrtem roce.
Tož jak naši kluci, tak i od kamarádky od dvou let jezdili na Ravo Svišť, když je sedlo nejníž má od země cca 39cm, to nám Maty ve dvou letech v pohodě dosáhl oběma celýma nohama na zem. Jinak jsem viděla též děti na Woom a Superior.
Ten Superior je dle mého názoru pro menší děti nejlepší, mývá nižší rám, tož děti v pohodě dosáhnou, sám výrobce udává že Superior 12" je pro děti od 90cm…
Náš Matouš teď jezdí na Superioru 20" a to má cca 100cm a v pohodě (sedlo sice nejníž a posunuté dopředu k řiditkám, ale aspoň mu to delší dobu vydrží)
@Svistice píše:
@Reflex Ono moc dvouletaku, co jezdina kole opravdu neni. Pulka znich je rada, ze jakz takz hrka na odrazedle. Nase mala byla v tech trech letech na slapacim kole ukaz. Jeji vrstevnici ze skolky jeste jezdi na odrazedlech.Obdobne to mel syn, deti u nej ve tride zacaly jezdit na kolech az po ctvrtem roce.
ono taky záleží s kým sa srovnáváte, my jezdíme odmalička na mtb závody a tam pětileté děti jezdí v pohodě na 24" kole, občas se závodu účastní už rok a pul staré děti na koloodrážedlech a čtyřleté s menším kolem než dvacítkou jsou spíše vzácností…
Ale je fakt že na dědině též naši ogaři vzbuzují obdiv…
@Svistice píše:
@Reflex Jo, já jsem slyšela o lyžujících a bruslících tříleťácích. Jenže ty měly nohu 28, co má moje starší dítě v pěti a půl letech.
No naši měli nohu ve dvou letech 24/25 a ve třech 26 a lyžují od dvou let, bruslí od tří a půl…kupovali jsme hokejové brusle acra ty mají od velikosti 25 a lyže jsme kupovali bazarové a měli lyžáky i 24 …
@veviinka Jenze nechci kupovat lyze nebo brusle na to, ze se za rok dostaneme na 3 dny na hory nebo pujdeme 3× bruslit. A bezne sehnatelne velikosti v obchodech zacinaji na 28-29, s cimz koresponduje i nabidka pujcoven (alespon tam, kde jsem se ptala). ![]()
@veviinka můžu se zeptat, co znamená od dvou let? Opravdu presne ty dva rok, nebo třeba dva a půl? My máme teď čerstvé dvouleté dítě, na odrazedle jezdi zcela jistě, na kole zvládne se rozjet, šlapat, zastavit. Presto ale na opravdovou jízdu si ještě počká, protože nezvládne udržet pozornost tak, aby to pro něj nebylo nebezpečné. To je tu rybník, tu pejsek, začne snerovat řídítky a já trnu. A ta rychlost je oproti odrazedlu mnohem větší. A máme 14", na zem dosáhne tak tak, ale stačí mu to.
@Reflex píše:
@Svistice Z těch nižších v sedle se mi líbí Woom 2. To je jasné, možná se naučí jezdit až ve čtyřech, co já vím. Jen se mi nelíbí představa, že už zvládá šlapat i balancovat a teď budu čekat rok, než mu pořídím další level - kolo, a to jen proto, že jsou všechna moc velká. Limitovat ho má vlastní vývoj a ne technický parametr.
Já naše dítě také rada ženu vpřed, zvlášť u toho kola, k cyklistice máme vrely vztah, ale on je rozdíl mezi tím, co dítě zvládne s mezi tím, co mu působí radost. To kolo mělo smysl hnát v době, kdy nebyla odrazedla, ale dnes jsou a když vidím, s jakou radosti na něm dítě jezdí a co vše si na něm zkouší, tak mě kolo trochu opustilo a čeká v garáži.
@Svistice Jinak brusle prodává Bauer od velikosti 23,5. Jsou to tedy klučičí.