Kolonoskopie u dítěte

65294
25.8.12 10:27

Kolonoskopie u dítěte

Snažím se získat informace pro jednu známou. Její dítě (5 let) má potíže, musí na kolonoskopii a gastroskopii. Máte někdo zkušenosti v Ostravě a okolí, s dobrým přístupem, hlavně aby dali narkozu. Tam, kde byla, je to s dlouhou čekací dobou a bez narkozy - nedokážu si to u dítěte ani představit. Předem díky za všechny informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
25.8.12 11:06

Zkus se kdyžtak poptat tady: http://www.crohn.ic.cz/?… U dítěte se ale podle mě dává narkóza vždy, nebo by alespoň měla.

• Citovat
  • Upravit
880
25.8.12 11:12

Kamarádky šestiletá dcera byla ve fakultce v hradci králové, nebyla v úplné narkoze, dostala nějaké oblbováky, takže ji celé vyšetření bylo fuk, dokonce u něj usnula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
25.8.12 11:15

Já myslím že je celkem jedno kde se zákrok dělá, všude použijí sedativa hlavně u takto malých dětí. Neznám doktora co by dělal pětiletému dítěti takovéto vyšetření bez použití tišících léků. Že se to někde dělá bez nárkózy bych brala jako výrazné plus, pro dětský oraganismus je celková anestezie zbytečně zatěžující, zvlášť kvůli takovémuto vyšetření. Proč uspávat když lze použít pouze sedaci. Dítěti se podá sedativum, dítě se zklidní a s největší pravděpodobností buď vyšetření prospí a pokud ne tak si ho nejspíš ani nebude pamatovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
25.8.12 11:35
@papavlinka33 píše:
Já myslím že je celkem jedno kde se zákrok dělá, všude použijí sedativa

tak tohle bohužel není pravda, zkušenost je tedy mého tatínka, ale kolonoskopie 2×, jednou bez oblbováku, pouze velice citlivý přístup lékaře, nic ho nebolelo, ještě z toho měl zážitek, že viděl střevo zevnitř :lol:
Podruhé byl odeslán na jiné pracoviště, děsně moderní, japonské přístroje a kdesi cosi, oblbovák mu píchli prakticky bez jeho souhlasu, zalehli ho dvě sestry a lékařka mu provedla strašlivě necitlivým způsobem vyšetření a ještě ke všemu ne úplně, takže se nakonec ukázalo, že úplně zbytečně…
Takže podle mě je naprosto stěžejní, jaký přístup má pracoviště a jednotlivý lékaři, bez doporučení na konkrétního lékaře bych takové vyšetření nenechala dělat sobě ani dítěti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
25.8.12 11:43

Já jsem byla v Ostravě na dětském gastru(přes vrchem přes žaludek mu kontrolovali tenké střevo kvůli podezření na celiakii) se synem, když byl v 9třídě. Byl sice starší než dítě tvé kamarádky, ale můžu říct, že to zvládl dobře, i když po zákroku říkal, že podruhé by do toho nešel :poblion: Nedivím se mu :roll:
Narkozu nedávali - jen lokální umrtvení, nesměl předtím nějakou dobu jíst ani pít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
25.8.12 11:47

Čekací dobu si nepamatuji, je to už nějaká doba,,, ale u nás nešlo o akutní potíže, tak čekání nevadilo… co se týká přístupu personálu, tak byli příjemní, doktorka milá… dali mi na výběr, jestli chci u zákroku být nebo jsem mohla počkat venku - říkali, že když je maminka u toho, tak dítě více vyvádí a méně spolupracuje… já jsem počkala na chodbě - syn nechtěl, ať se na něho dívám, jak ho tam bude nadavovat apod. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.12 11:57
@Gladys píše:
tak tohle bohužel není pravda, zkušenost je tedy mého tatínka, ale kolonoskopie 2×, jednou bez oblbováku, pouze velice citlivý přístup lékaře, nic ho nebolelo, ještě z toho měl zážitek, že viděl střevo zevnitř :lol:
Podruhé byl odeslán na jiné pracoviště, děsně moderní, japonské přístroje a kdesi cosi, oblbovák mu píchli prakticky bez jeho souhlasu, zalehli ho dvě sestry a lékařka mu provedla strašlivě necitlivým způsobem vyšetření a ještě ke všemu ne úplně, takže se nakonec ukázalo, že úplně zbytečně…
Takže podle mě je naprosto stěžejní, jaký přístup má pracoviště a jednotlivý lékaři, bez doporučení na konkrétního lékaře bych takové vyšetření nenechala dělat sobě ani dítěti

U dospělých je situace jiná než u dětí. U dětí, pokud ne přímo narkóza, tak alespoň oblbovák by se měl určitě dávat vždy, ale u dospělých se dělává i bez oblbováku, pokud třeba bude ještě řídit nebo pokud postižení není velké, tak to dospělý může zvládnout i bez něj a po skončení vyšetření normálně funguje. Ono i po tom oblbováku je člověk ještě nějakou dobu mimo. Ale teda mělo by to být po domluvě a rozhodně záleží i na konkrétním doktorovi. Teď tedy mluvím o kolonoskopii. Gastroskopie asi nebývá tolik bolestivá a je asi spíš lepší, když je člověk při vědomí a může pomoci kameru spolknout.

• Citovat
  • Upravit
2458
25.8.12 12:03

@Gladys Já měla na mysli že všude používají sedativa u dětí, u dospělých se pravda používají spíš vyhímečně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
25.8.12 12:08

Já zas měla na mysli :lol:, že i když sedativum dají, tak nakonec stejně záleží na přístupu doktora, pokud je doktor idiot, tak dokáže i z vyšetření, které může probíhat v poklidu, udělat šílenou bolestivou kovbojku.
Nejde mi o to sedativum nepodávat, spíš jsem chtěla zdůraznit ten rozdíl v přístupu. Zkrátka bych hledala reference na konkrétní lékaře, kteří toto provádějí, abych věděla, jaký mají přístup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
25.8.12 12:26

No já sama osobně mám bohužel právě taky 2 různé zkušenosti, proto bych ráda na doporučení. Jsou i různé druhy oblbováku, při jednom jsem věděla o všem, hnus, měnila jsem kvůli tomu doktora, když jsem měla jít znovu na vyšetření, u jiného doktora jsem všechno pěkně prospinkala, o ničem nevím, klidně bych šla znovu. Stejně tak dcera, je teda už skoro dospělá, ale taky nic moc první zkušenost, pak jsem ji vzala ke svému lékaři a říkala, že je to nesrovnatelné. Ale je jen pro dospělé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
25.8.12 12:31

@vokishka
Fifejdy, dr Bartková - gastroenterolog, šikovná, precizní. Byla u ní na toto neteř. Někdy působí nepříjemně, protože toho má moc, ale vysvětlí všechno. Narkoza bude, to se neboj. Kde byla Tvá příbuzná, že to mělo být bez narkozy??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
25.8.12 12:40

Pro BellinkuX je to pro známou, kde se ptali, nevím. Jen se na mě obrátila zprostředkovaně, protože věděla, že jsme byli též. Já chodím k Mudr. Bužgovi, super, dospělým doporučuju. Havířovská nemocnice dává jen nějaký hodně lehký oblbovák, nevím proč. Dcera byla na gastroskopii, v Havířově si hodně pamatovala, hlavně první dny po vyšetření, pak jí to paměť trochu pomazala, u Mudr. Bužgy si pamatuješ, jak ti to píchne a pak slova hotovo. Já byla potom jen chvilku ospalá a dobrý, dcera je hubená, tak ta pospávala víc. ALe byla jsem u něj i na nějaké narkoze, nevím jaké, je u toho anesteziolog, ale hned jdeš domů a to bylo ještě lepší, tam jsem se po kolonoskopii okamžitě zvedla a ani jsem nebyla ospalá.
Dotaz trochu mimo, jak se to dělá, když to adresuji pro někoho, aby tam skočilo to modré @ přezdívka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
25.8.12 12:53

@Gladys Jasně v tomto máš uplnou pravdu, na lékaři záleží hodně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
25.8.12 13:12

Jak píšete, je to hodně o přístupu. Byla jsem 2× na gastroskopii. Poprvé s oblbovákem, ale nechápu jeho význam, když mi ho píchli a okamžitě začali strkat hadici do krku. Ale doktor v pohodě, citlivej, snažil se, nemůžu si stěžovat. Pak podruhé jiné pracoviště, bez oblbováku, doktorka spěchala, celoudobu vyšetření mi tekly slzy, jak to bolelo, děs běs :cert:. Dala bych na reference, hlavně pokud jde o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty