Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co se kombinuje za oblečení k bodyčku ? Jsem měsíc před porodem, ale
vůbec nevím, jak se má oblékat miminko. A co se dává k dupačkám, které jsou bez rukávků, jen na zapínání přes ramínka? Dostala jsem taky košilky - (látkové), které se zavazují přes ramínko, ale nevím, k čemu se to dá nosit - jsou asi jen pro malá miminka, hlavně na cestu z porodnice ?…Mohl by mi někdo prosím napsat jak se kombinuje oblečení, kolik vrstev se dává, apod.
Ahoj,
přeji ať se ti narodí krásné zdravé mimi. S oblékáním si hlavu až tak moc nedělej, prý platí, že máš obléci tolik vrstev jako sobě plus jednu navíc. Taky jsem nejdřív netušila co malé obléci, nejvíc se mi osvědčily takové ty „overálky“ - jakoby dupačky s dlouhým rukávem, co se dají po celé délce rozepnout (oceníš hlavně při přebalování, kdy nemusíš sundavat ramínka, ale jen rozepneš mezi nožičkami - bez toho bych už dneska nic nekoupila). Body je vpodstatě takové tričko, nebo spodní košilka - akorát má tu výhodu, že se neshrnuje. Takže ho mimču můžeš dát pod cokoliv a kdykoliv. Ty košilky zavazovací na rameni jak píšeš, to je asi to co se dávalo dřív - taky jsem měla nějaké ještě co jsem nosila já když jsem byla malá - jsou dobré hlavně zpočátku než se zahojil pupíček, jsou z dobrého materiálu. Ale jinak nic moc praktické, právě proto že se vyhrnují a mimčo pak má holá záda. Ale, věř tomu, na všechno přijdeš, nenervuj se zbytečně dopředu - prostě, když se ti bude zdát, že je mimču zima, přioblečeš ho. Nejspíš stejně zpočátku, stejně jako většina maminek, se kterými jsem mluvila, budeš mít mimi spíš propocené - pořád se budeš strachovat, aby mu nebyla zima, tak ho navlečeš a bude mu vedro. Děti vydrží dost a když se jim něco nelíbí, dají to najevo. Pozor na ponožtičky, ty zpočátku musí mít skoro pořád a prodávají skoro samé „blbé“, u kterých tlačí gumičky. Nejlíp se osvědčily doma upletené.
Tak ať máte hodně faldíčků a úsměv na tváři..
Jo, a ty dupačky, co nemají dlouhý rukáv, jsou jen přes ramena - dávám právě třeba přes body s dlouhým rukávem, nebo přes mikinku. Většina z nich ale nemá to rozepínání mezi nožičkama, takže je moc nepoužíváme.
Ahojky,
vůůůůbec si nelam hlavu s oblečením…:-)
Já taky nevěděla jak malou obléci, na podzim, zimu a teď…hrozné změny. Myslím že každé miminko má jiné potřeby… některé má raději více oblečení - tedy teploučko, jiné to nesnese. Vidím to třeba na oblékání mojeho mimi a mé sestry. Já obleču malé 3 vrstvy a sestra synovi 4 nebo i 5.
Tohle poznáš sama. Podle toho jak se budeš cítit oblečeš i svoje mimi a tak je to správné.
S dupačkám na zapínání na ramínka patří nějaká halenka, nebo tričenko.
K bodyčku punčošky nebo taky dupajdy. Ale to všecho přijde samo.
Přeju zdravé miminko
Radka a Sabinka 5m
Ahojky:-)
Taky jsem na začátku moc nevěděla, co a jak. Měla jsem asi troje dupačky a dávala pod ně bodýčka. Velmi rychle jsem si ale nakoupila horu overálků a ty byly na začátku nejlepší. Pozor, některé mají sice rozepínání mezi nožkama, ale oblékají se přes hlavu a to není vůbec pohodlné. Nejlepší jsou ty, co se rozepínají celé. Mimi do něj položíš a žádné trable s hlavičkou:-)
Dnes už je používme jen na spaní a přes den dávám body a tepláčky nebo punčošky. Když jdeme ven, tak přidám kabátek a přes punčošky kaťata, když je tepleji, tak jen gatě. Anika se narodila v prosinci a colou zimu měla dvě, maximálně tři vrstvy. Měla jsem hodně teplý fusak, tak to stačilo. Toho navlékání se Ty ale zatím vyhneš:-)
Přeji zdravé, krásné miminko a bezproblémový porod
A+A
Ahoj, mne se nejvice osvedcily overalky, muze v nich mimi jak spinkat, tak i byt pres den. Nikde netlaci a kdyz clovek meni plenku nemusi mimi cele svlekat, jen vynda ven nozicky a je to
navic, kdyz clovek nekam pospicha, necha ho mimi na sobe a pres nej da treba jen kalhoty nebo teplacky, mikinku… a jde ![]()
tak hodne sil a zdrave mimi
Simona@Kristynka (9 mesicu)
Ahoj Beruka,
Ja miminko este nemam,ale zato mam vela skusenosti s miminkami ostatnych a pretoze uz zachvilocku sa chceme pustit do vyroby toho svojho,tak mam urcite predstavy ako chcem obliekat to svoje miminecko,
tak ti mozno trosku pomozem.
1.Body kratky rukav + Overal dlhy rukav(najjednoduchsie,najpraktickejsie)
2.Body dlhy rukav+Dupacky na ramienka
(na to sa moze prihodit mikinka + teplacky ked ides vonku)
3.Body kratky rukav+Tricko dlhy rukav+teplacky(puncochace,nohavice)+ponozky
V LETE:
4.Body kratky rukav+teplacky,saticky,dupacky+ponozky(puncochace)
Prajem ti krasny a rychly porod a zdraveho drobecka,Juli. ![]()
Ahojky,
já jsem téměř všechny oblečky na mimi dostala, taky jsem moc nevěděla, co ajak, ale to se naučíš. Navíc taky zjistíš, že ti třeba vyhovuje něco jinýho a tvýmu mimču taky.
My např. máme chladnější byt, tak jsem dávala body s krátkým rukávem a na to tenký tričko, nebo svetřík a dupačky . Měla jsem většinu ty, co se mezi nožkama nerozepínají a víc mi to vyhovovalo, než shrnovat celý pod mimino. Jakmile začal syn víc kopat, tak se mu dostávaly nožky mezi ty cvočky nebo knoflíčky a řval. Overalky jsou taky dobrý, je to rychleji oblečený. Děcka se všeobecně nerady oblíkají, můžou být u toho dost protivný. To, co se oblíká přes hlavu, je ze začátku mít lepší s větším otvorem - nejlépe zapínaní na ramínku. Lodičkové výstřihy se moc otvírají, je to blbý, když je zima. Kabátky a svetříky na rozepínání vpředu byly zas dobrý, že byly ke krku. Na body nedám dopustit, nikde se neshrnuje, na mimčo netáhne. Skvělý hlavně u bavlněných plínek, líp drží.
kamoška bydlí naopak v „teplým“ bytě, dávala holčičce jen body s dlouhým rukávem a zabalila ji do rychlozavinovačky. Tak ji dávala i do kočárku do fusaku, jen přidala vrstvu na tělíčko, případně dvě. Myslím, ýže jim to vydrželo 3 měsíce. Já jsem moc do zavinovačky nedávala, ale příště bych to dělala, myslím, že by byl kluk klidnější a líp by spal.(Dost jsme si první 3 měsíce „užili“).
Zbytečně moc oblečků nekupuj, líp se dokupuje podle potřeby,mimi rychle roste a sama zjistíš, co se ti dobře oblíká, příp. žehlí.
Přeji zdravé miminko
Michi+kluk7m
Ahoj,
na cestu z porodnice vzpomínám docela s úsměvem. Nešlo mi malého navléct do připravených věciček, měl už to vše maličké. Nakonec měl jen košilku, dupačky (které nešly zapnout) a teplý overal, který měl dost natěsno. Naštěstí jsme byli za chvíli doma. Ještě, že jsem nakoupila jen pár věcí, zbytek mám darovaný. Vše co jsem koupila, měl malý už, jak jsme jeli z porodnice maličké, byl to prostě cvalík. Takže není dobré nakupovat něco dopředu a když už tak raději větší čísla - má zkušenost (nic z toho co jsem koupila, neměl ani jednou na sobě). A nejoblíbenější a nejpraktičtější kombinace oblečení je u nás (a takové oblečení nám dávali i v porodnici – asi věděli proč):
Košilka na rozepínání uprostřed + dupačky s rozepínáním dole. ![]()