Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám bratrance, vyrostli jsme spolu a v dospělosti se nepohodli - zastala jsem se jeho zeny, ke ktere se choval velmi hrubě.
Moje matka se postavila na jeho stranu, já o něm nevím dvacet let. Nejdřív jsem strasne stála o to to srovnat, ale odnesl to cas…
Ano, máme. V péči o starého rodiče jsou po letech schopní spolu v omezené míře komunikovat. Byli třeba i schopní být s umírajícím rodičem až do konce.
Roky takhle nekomunikuji s rodiči a popravdě nemám v plánu se o ně někdy v budoucnu starat. Drsné, ale tohle nelze brát automaticky. Maximálně přispěji na nějakou pečovatelskou službu. Oni se o mě taky roky nezajímají, otec prakticky celý život. Se sourozencem bych vztah asi navázala, ale nějak není důvod. Roky jsem se snažila na těch vztazích pracovat, ale na to by musela být nějaká odezva z druhé strany. Není, takže pak nevidím důvod k nějaké solidaritě. Žádné kouzelné zlepšení neočekávám, bohužel.
Jinak moje matka měla se svou sestrou také vztah narušeny a když umíral děda (otec obou) nebyly při sobě… ale o dědictví se pak teta hlásila hodně…
Je to smutný, blby, ale bohužel se to děje ![]()
@prejeta_zaba já myslela se sourozenci. S rodiči máme dobré vztahy, dokonce se snažili i pomoc nám ty vztahy se sourozencem urovnat, dát dohromady. Ale nešlo to. Jak pravíte, ten zájem z druhé strany nebyl, byl tam prostě toxický vztah hlavně ze strany partnera od sourozence.. teď se nám vyhýbají čert křížem, aby jsme se nedej bože nepotkali vzájemně u rodičů.. nedávno odvezli blízkého člověka, co bydlí u rodičů do nemocnice a já se to dozvěděla jako poslední.. no a skrz to mě zajímá, když nám pak rodiče v budoucnu onemocní, nebo se něco stane nedej bože.. zda nějak začnou komunikovat a řešit společně nemocné rodiče atd.??
@azaleila píše: Více
Ale proč by se nehlasila
? Jejich sourozenecké neshody asi nic neměnily na tom, že obě po otci dědily ne…?
@Apolena05 píše: Více
No, na dědu par dni před jeho smrti vykřičela, ze vůči němu nemá vůbec žádnou povinnost, ze ji nezajímá… ale co po něm zbylo ji zajimalo hodně. Nezavolala mu, nenavštívila ho, nepostarala se… nemela povinnost, ale svoje práva mela. Nerikam, ze je to nelegální, ale to, jak se chovala bylo minimalne neslušný…
@azaleila tohle je šílenost. A já se obávám z tohodle, že to budeme mít hodně podobné ☹️
@Kriss94 píše: Více
A ty spory vznikly právě kvůli péči o dědu, dožil se 85, poslední dva roky potřeboval pomoc - nebyl ležák, ochrnutý, nebo tak něco, jen starý, měl běžné stařecké nemoci, občas potřeboval k lékaři a hlavně nechtěl být sám, poslední měsíce byl zmatený a slabý… teta neměla absolutně žádnou povinnost, zemřel na mrtvici, ležel na ARO, nezavolala, nedojela… pohřeb jsem zařizovala já včetně parte a oznamování širší rodině, žádný venec, žádná kytka… ale ukaž výpis z účtu, zpřístupni mi jeho byt a naval, co po něm zbylo… mam na to právo.
@Kriss94 píše: Více
Moji sourozenci si počkali, až naši rodiče zemřou. Samozřejmě jsem e starala i já. I když mi to zpočátku blokovali.
My máme v rodině nebo takového. Za mě teda je problém z obou stran. Neumějí spolu komunikovat. Takže péče o rodiče je problém. Každopádně ta strana, která se dělá tou lepší, tak je stejně špatná. My budeme asi v podobné situaci, kdy sourozenci spolu neumí komunikovat a přehazují na sebe kdo je horší. Doporučuji alespoň komunikaci na té základní úrovni. Scházet se nemusíte, ale můžete se k sobě slušně chovat.
Manžel přestal s bratrem komunikovat ve chvíli, kdy jsme chtěli prodat babičky velký byt a koupit za to nový (be stejne ceně, ale vyšší kategorie). Svagr babičku zmanipuloval, byt prodali, 3/4 peněz mu ona dala na zaplacení dluhů a 1/3 tedy dala nam. A šla bydlet do ubytovny… manzel s tim morálně nesouhlasil. Pece o babi byla vic na nas, ale bylo to s ni těžké. Byla psychicky nemocna.. Občas se dokázali na něčem dohodnout, ae bylo to těžké. Švagr nehodlal za nic zaplatit (domov pro seniory atd). Nakonec ale zařizoval pohřeb i dědictví švagr (mě zrovna v tom týdnu také zemřela máma, už jsme neměli síly); notáři švagr uvedl, že matkambyla bez majetku a bratr (myšleno můj mamzel, s kterým si předávali klíče na vyklizeni bytu) je buď mrtvý nwbo v zahraničí. Moje nejmladší ho ani nezná, ani jeho deti.
S rodinou mého bratra (ten zemřel) se také nejka nestýkáme. Maji mi za zle, ze jsem dala na pohřbu jen malou květinu na hrob. Oni měli věnce… párkrát jsem se jim ozvala, ale nemají zájem. O mého otce - jejich dědečka- se starám já a moje dospělé děti. Za dědou byli loni na Vánoce, letos v srpnu a opět na Vánoce. Bydlí 20km od nás. Nic od nich nechci. Mam barak, tak péči zajišťuju. Jen mě mrzí ten nezájem…
Kdyz to tak čtu, přijdu si jak nesnášenlivá mrcha. Ale mamu jsem vozila 7 let po chemo, mela ji v domácím hospicu, tátu také zajišťuju, platím ošetřovatelky, vařím peru uklizim, umývám, jezdím po lékařích… Tchyni jsme třikrát vyprošťovali z bytu, několikrát stehovali (pro nesnášenlivost dostávala výpověď ze všech najmu), několikrát převáželi do lwcebny, chodili za ni na návštěvy. Vic už jsme nemohli, zničili bychom se sami…
S bratrem nemluvím už skoro dva roky. Otec měl na stavebním spoření 400 tisíc. Skončila smlouva, on ji vypověděl a peníze nechal vyplatit na účet bratra s tím, že jak dojdou, polovinu mi bratr pošle. Neposlal ani korunu.
Nejde o peníze (i když ty by po loňských povodních potěšily), ale o to, že se bratr dotkl svého morálního dna, když okradl vlastní sestru. Tak ať si je se švagrovou užijí. ![]()
Hezký den. Má tady někdo sourozence, s kterými máte několik let ukončené vztahy, nekomunikuje spolu, přestaly jste se setkávat, společné děti o sobě neví a neznají se, prostě jste se odstřihly na vždy od sebe? Jednalo se o velmi toxickou komunikaci, manipulaci, neustálé hádky, nedostatek podpory a empatie, ponižování, závist a žárlivost, neustálou kritiku a obviňování, které vedly k odcizení..
Jak jste řešili nemocnost rodičů či blízkého člena v domácnosti, o které se bude muset v budoucnu na stáří pečovat nebo úmrtí v rodině ohledně zařizování a všeho? Začali s vámi ti daní sourozenci z ničeho nic komunikovat a nějak spolupracovat??