Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
mohu se zeptat jen pro informaci, jak dlouho se vaše děti dokázaly soustředit na jednu činnost ve věku cca 4-5 let? Samy a s jinou osobou?
U nás to je cca do 20-30 minut, ale pak potřebuje dlouhou pauzu, kdy činnosti střídá. Vydrží ale hodně u čtení (když s ním někdo čte), filmů, to víc jak hodinu.
Díky moc
@Chawa
asi jak u vás, pět mu bude na podzim. U oblíbených animovaných seriálků typu Pingu, Mašinkov, Mašinka Tomáš, hasičské autíčko Finley, atd. nebo u tabletu s Angry birds vydrží i dvě hodiny. Sice po čase začne různě poskakovat po pohovce, vrtět se a tak, ale oči nespustí ![]()
Další činnosti závisí na druhu:
U hraní, které ho baví, např. dřevěná železnice, zhruba 30-40 minut i sám, pokud ví, že já mám „povinnosti“, např vařím, myju nádobí, apod.
U čtení podobně, cca 30-45 minut vydrží poslouchat.
Malovat nebo tvořit vydrží tak 15 minut a to ještě s vydatnou pomocí mě.
Hraní s míčem (doma) tak 5 minut.
U stolní hry, kterou má rád, tak 20-30 minut, pak už začne blbnout, hrát si s figurkami mimo hrací plán, z dřevěného pexesa stavět věže, apod.
Ale většinu času otravuje, aby ho někdo u hry pozoroval, seděl/ležel a sledoval, co prcek řekne (podívej se teď sem, co udělám!), takže moc na samotu není.