Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nezáviděníhodná situace, ale dostat se do ní může v podstatě každý, i ten, kdo byl ještě včera na vrcholu..
Pokud bylo v plánu další dítě, tak bych tomu nechala volný průběh, stejně to naplánovat nejde, může a nemusí se povést hned..
Já si myslím, že po skončení RD budeš mít nárok 5 měsíců na podporu v nezaměstnanosti(i v případném dalším těhotenství) - není závratná, ale na ulici to taky nenajdeš..
Co se týče práce, tak tu taky můžeš najít ze dne na den nebo nemusíš najít dlouho. Záleží, jaké máš vzdělání a předchozí praxi a jaké jsou možnosti u vás v regionu..Každopádně pokud bylo i před tím v plánu další dítě, nechala bych tomu volný průběh.
Lepší je to souběžně, hledat druhou práci, snažit se o těhotenství, ale neupínat se na to..Já to beru tak, že spoustu věcí nalajnovat nejde, i když někdo může mít názor opačný..Prostě se to nějak „vyvrbí“..
Nerozumím tomu, kdyby ses v červenci vracela do práce k původnímu zaměstnavateli, tak by dítě hlídal kdo, když nemáte zařízenou školku?
Byla jsem ve stejné situaci jako ty… zaměstnavatel skončil, v lednu mi skončil rodičák, druhé dítko bohužel zatím se nedaří. Díky bohu jsem si našla práci (po dvou měsících aktivního hledání) dcerku mi vzali do školky - ve vedlejší vesnici. a o miminko se snažíme dál… Ale chápu Tě, taky jsem chvíli uvažovala, zda se dál snažit o mimi, ale snažíme se víc jak rok už a vzdát to nechci…
@Jana206 píše:
Nezáviděníhodná situace, ale dostat se do ní může v podstatě každý, i ten, kdo byl ještě včera na vrcholu..
Pokud bylo v plánu další dítě, tak bych tomu nechala volný průběh, stejně to naplánovat nejde, může a nemusí se povést hned..
Já si myslím, že po skončení RD budeš mít nárok 5 měsíců na podporu v nezaměstnanosti(i v případném dalším těhotenství) - není závratná, ale na ulici to taky nenajdeš..
Co se týče práce, tak tu taky můžeš najít ze dne na den nebo nemusíš najít dlouho. Záleží, jaké máš vzdělání a předchozí praxi a jaké jsou možnosti u vás v regionu..Každopádně pokud bylo i před tím v plánu další dítě, nechala bych tomu volný průběh.
Lepší je to souběžně, hledat druhou práci, snažit se o těhotenství, ale neupínat se na to..Já to beru tak, že spoustu věcí nalajnovat nejde, i když někdo může mít názor opačný..Prostě se to nějak „vyvrbí“..
Tak mne napadá - nepomohlo by jí natáhnout si rodičák? Jde mi o to, jeslti by měla nárok na mateřsou, kdyby se jí v dohledné době podařilo otěhotnět…
Nebo pokud původní zaměstnavatel zanikne tak má prostě smůlu?
@Jana206 píše:
Ja pořá taky doufam, že se to nějak vyvrbí..ale dneska jsem se to dozvěděla.. tak mě to nějak převalcovalo..
ještě k tomu dcerka ma teď takové období je na mě strašě fixovana.. tak ikdybych nějakou tu školku našla.. tak nevím jak by to zvlála je taková cíta.. ![]()
Mam 5let praxe - pracovala jsem v bance na přepažce.. a pak jako asistentka v jedné firmě (ta firma skočila no).. Ja po druhém moc toužim i manžel a dá se říct i dcera.. ale mam strach z těch peněz.. protože cele těhotenstvi bych vlasntě byla jenom z te podpory na pracaku..:(
@Petulikk píše:
Byla jsem ve stejné situaci jako ty… zaměstnavatel skončil, v lednu mi skončil rodičák, druhé dítko bohužel zatím se nedaří. Díky bohu jsem si našla práci (po dvou měsících aktivního hledání) dcerku mi vzali do školky - ve vedlejší vesnici. a o miminko se snažíme dál… Ale chápu Tě, taky jsem chvíli uvažovala, zda se dál snažit o mimi, ale snažíme se víc jak rok už a vzdát to nechci…
V kolika letech začla chodit dcerka do školky? A jak to zvládla? a můžu se zeptat Vám se mimi tak dlouho nedaří.. ty máš normální cyklus? nebo přišli na to proč to tak dlouho nejde? Děkuji
Pokud máš nárok na odstupné, nenech se odbýt. Jestli zaměstnavatel zkrachoval a ty peníze nemá, můžeš žádat proplacení na ÚP. Ale bacha, je třeba to řešit ihned. Já spoléhala na insolvenčního správce a nedostala jsem nic. Doporučuji zajít na ÚP a tam by ti měli poradit.
@Brontik píše:
Tak mne napadá - nepomohlo by jí natáhnout si rodičák? Jde mi o to, jeslti by měla nárok na mateřsou, kdyby se jí v dohledné době podařilo otěhotnět…Nebo pokud původní zaměstnavatel zanikne tak má prostě smůlu?
tam jde o to kolik už má vyčerpáno z těch 220tis, jinak pokud otěhotní a zaměstnavatel zanikne, má nárok pouze na rodičák na 4 roky, nebo na rodičák čerpaný přes manžela a tam si může vybírat délku. Mám to čerstvě přímo ze sociálky, jsem v podobné situaci, jen jsem měla smlouvu na dobu určitou
@myšák1187 píše:
tam jde o to kolik už má vyčerpáno z těch 220tis, jinak pokud otěhotní a zaměstnavatel zanikne, má nárok pouze na rodičák na 4 roky, nebo na rodičák čerpaný přes manžela a tam si může vybírat délku. Mám to čerstvě přímo ze sociálky, jsem v podobné situaci, jen jsem měla smlouvu na dobu určitou
Díky za info. Jen mne to tak napadlo… Už to jde vlastně mimo mne, nechystám se mít další děti… Ale rodí se jich kolem mne tolik, že se až skoro bojím, abych se nenakazila. ![]()
Ahoj holky,
jsem nešťastná a nevím co dělat..vím, že peníze nejsou všechno.. ale i tak..
Měla jsem rodičak na 2,5 roku… do července 2014.. Dceři byly teď 2 roky.. snažíme se o druhé dítě.. Dneska mi, ale přišel dopis, že můj zaměstnavatel skončil.. zkrachoval.. volal mi ředitel.. že mam sice narok na odstupne, ale asi ani na to nebudou mít no..:(((
ja teď nevím jestli se snažit o druhé? nebo byt doma zadarmo..
míchá se mi to v hlavě.. dcera ma strašně rada děti, pořad by se s někym tulila.. ale na druhou stranu asi nemáme nato abych byla celé těhotenství doma zadarmo..
Uvažovala jsem, že bych si našla nějakou praci na rychlo.. jenže nemame školku(vůbec jsem nebyli na zápisu toto jsem nečekala.. ).. a je tady jedna soukroma.. ale ta ma plno..
Jak byste to řešily Vy? díky