Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mě kluci v 15m jedli obecn málo, oběda 100g, ovoce denně jak kdy, 30-150g, byli spíš kojení. nánožník při 10st+ bych nedávala. jogurty,–pokud je oplácanější, tak 3procenta, pokud hubená, klidně smetanový..myslím že nejlepší je to střídat..většinou 3procenta, občas na zpestření smetaňák. filety jo, tuňáka v plechu jsme taky dávala, i když se to někomu možná líbit nebude, ale krabí tyčinky určitě ne, to je hnus fialovej. zbytky ryb(možná 30 procent), mouka, voda, a směs chemie ![]()
Jedla málo, chodila od deseti měsíců, v tomhle počasí už by běhala jen v mikině (v kočárku pro jistotu deku), jogurty vcelku jaké chceš, ale smetanové jsou chutnější, filé a to další bych klidně vynechala.. Když už, tak asi ten tuňák.
Malému dítěti bych nedala krabí tyčinky a ani tuňáka z plechu, koupila bych kvalitní rybí filé, a jak jí tvoje tak musíš vědět jestli jí oběd zasytí, jestli jí to stačí nebo má za chvilku hlad, můj byl velkej žrout, nánožník bych dávala jen ráno pokud chodíte brzo ven to je zima, ale odpoledne už ne
Jo a zapomněla jsem na chození, starší chodil od 15,5m, mladší od 18m.
@renda81 máš tip na kvalitní filé? My to vůbec nekupujeme, ale třeba by se to malý líbilo..
@Sibyla0 kupuju malýmu Nowaco dětské rybí filé, nesmrdí rybinou, neobsahuje hodně vody, je bez kostí a výborné
@Sibyla0 my kupujeme v Globusu, ale název firmy nevím, ale je na něm psáno, že je bez kostí. Dospělým kupujeme od stejné firmy, ale bez toho upozornění.
jinak kluk chodil sám od 10. měsíců, jedl jak otesánek. Venku by včera při 20 stupních běhal jenom v kalhotech, kšiltovce, triku s kr. rukávem a slabé mikině. V kočárku by dostal slabou deku ve stínu. Mít na sobě ještě punčochy, tak by byl chudák celý zapařený.
Krabá tyčinky ochutnal ve 3 letech, ale nenadchly ho. Tuňáka z konzervy a filé jedl už kolem toho roku.
Edit… koukla jsem na fotky z března 2012, kdy mu bylo 15 měsíců a to šel na válet v body s krátkým rukávem a teplákkách, v kočárku měl tenoučkou mikinu.
3)vcera jsem nijak nezakryvala, ale jinak jeste davam tenky fusak - te mladsi nechodici, chodici nic nedavam
@Jajvy píše:
Ahojte.Dnes mam na vas nekolik otazek a budu rada za kazdou odpoved.1)kolik ovoce vam denne sni vase 15mesicni dite?2)kolik sni obeda? ma 15 mesicni sni tak 190gramu, neni to moc malo?3)v kolika stupnich nedavate nanoznik na sportak? Vcera jak bylo krasne tak jsem uz nedala. Dcera mela puncochy a rifle a tchyne zas pindala, ze kde ma pytel, ze ji bude zima.4)jogurty-mam davat jeste tucne (chocenak, valassky)nebo jen ty 3procentni?5)muzu uz dat obyc. filety, krabi tycinky nebo tunaka v plechu?6)dcera jeste nechodi sama.Kdy vam zacly deti sami chodit? Tot vse.
Ahoj, tak ti odpovím čistě soukromě za naši rodinu, ano? Mám dvouleté dítě a roční dítě, tak odpovím za to roční:
1. ovoce sní asi tak půl jablka na svačinu, občas i víc, ovoce dávám buď jednou nebo dvakrát denně v rámci svačiny. KDyž ho odšťavním v odšŤavňovači, tak vypije do deci a půl čerstvého džusu.
Ovoce mě na radu doktora netrápí, starám se hlavně o to, aby mi prckové zdárně jedli zeleninu.
2. Moje mladší dcera sní k obědu zhruba půlku mojí běžné porce a ještě se na závěr vždy dokojuje. Syn měl dny, kdy snědl to samé, co já, čili běžnou dospěláckou porci, nyní je v období, kdy třikrát, čtyřikrát uďobne a jde od stolu - nevím, zda to souvisí s chutí nebo s růstem, nebo s čím, ale tyhle výkyvy prostě děti mají, a u nás je teď houskové období - chléb a housky by futroval, ale ostatní nechce ![]()
3. Nánožník jsem sundala, jakmile přestal foukat silný vítr, děti oblékám dle teploty venku, takže nánožníkem „nedohřívám“. Tento týden, jak se vyjasnilo, mi obě děti chodí ven v punčocháčích, kalhotách, body a mikině/svetru, pod kočárem mám pro oba lehkou bundu, kdyby se počasí zhoršilo, ale kluk se mi spíš svlíkal z mikiny.
4. Jogurty, když už koupím, tak kupuji pouze tučné, většinou řecký ovčí s 10 % tuku - pro všechny u nás doma, ty tříprocentní považuji za ochuzené srágorky a nekupuji je pro nikoho.
5. Tuňáka ani jinou rybu z konzervy bych kvůli možnosti těžkých kovů a dalším mňamkám dítěti nedala ani náhodou, i my sami dospělí je jíme výjimečně - asi tak dvakrát do roka. Radši koupím čerstvou celou rybu. To samé filety, rybí prsty apod. - je to něco jako „mleté maso“, za mě v tom může být cokoli.. Tyhle věci prostě u nás doma nejíme nikdo, natož abych je dala dětem. Šetřím jinde, ale jídlo kupuji tak kvalitní, jak jen mohu.
6. První začal chodit na 13 měsících, druhá na roce, ale považuji to za celkem brzo, jsou děti, které začnou chodit třeba kolem druhého roku, a jsou zdravé, dobře prospívající - jestli mimi nic není, tak bych ho do ničeho netlačila a nestresovala se - každý má svůj čas..
Stravování se u mého syna v 9m zvrtlo v něco naprosto nevyzpytatelného, takže odpovědt na tvé otázky nemohu. Má dny, nebo den, kdy sní celý pomeranč, jablíčko, dnes už i kiwi, jahody, a pak celé dny ani ťuk. A to se týká i všeho ostatního. Co jí jeden den, nejí druhý. Pak má obdobní, kdy nejí vůbec, pak zase kdy papá hezky. Neřeším to, nabízíme mu vše možné a nechám na něm, co si vybere, manžel mu po ránu i smaží řízečky, aby ho na něco utáhl ![]()
Nánožník dávám podle doby, kterou strávíme venku, tj. v kterou hodinu jdu ven a jak dlouho se zdržím. Není nic jednoduššího ho dát do síťky pod kočár.
No a chodit začal v 10m.
@Sibyla0 píše:
@renda81 máš tip na kvalitní filé? My to vůbec nekupujeme, ale třeba by se to malý líbilo..
http://www.stream.cz/…y-draha-voda
http://www.stream.cz/…ius-zmrazeny
Mám kluka, zítra 13 měsíců, jí na sváču bud 250 g ovocné přesnidávky, nebo banány - jeden, ale většinou 2. Na oběd cca 250 g maso, zelenina, nebo těstoviny s rajčetem, bez masa, ale se žloutkem ( prý už mohu dávat celé vajíčko, ještě jsem nedala ) Co se týče nánožníku, ne, určitě bych v tomto počasí nedala..Dnes v noci se mi stalo, že můj spáč, který se v noci vůbec nebudí, byl vzhůru 3 hodiny, myslela jsem, že zuby. Roste mu stolička, ale bylo mu horko, nakonec usnul jen v lehounkém pyžamku, nechtěl pytel, deku, nic..a spal jak zabitej. Takže třeba můj nesnáší teplo a je mu teplo skoro vždy
A co se týče chození? Nechodí. Jen kolem nábytku.
Malý má 20 měsíců a jí pořád stejně.
1.Ovoce-tak 2 banány, půl jablíčka, pár kuliček hroznového vína, kousek hrušky. V létě k tomu dá i meloun, hrst červeného rybízu a malin.
2.Oběd nikdy nevážím, ale myslím, že sní dost. Naložím na talířek a většinou sní všechno, když jsou těstoviny tak si ještě přidá a sní opravdu velkou porci.
Zeleninu miluje a sní cokoli, jen brambory nemusí. Největší pochoutka k svačině je miska hrášku. ![]()
3.Nánožník už nedávám, je dost teplo, ale když se vracíme večer, tak ho ještě dám.
4.Jogurty dávám BIO nebo domácí, takže neporadím.
5. K téhle otázce se radši nevyjadřuju ![]()
6. Syn začal chodit 2 dny před 14 měsícem.
Co se jidla tyce, je to jak na houpacce - miva obdobi, kdy ji hodne a vsechno, pak zase jen tak zobe; ovoce si vybira - nekdy jablka ano, jindy ne, pak zase hrusky, banany… banan sni nekdy cely, jindy pulku, do jablka nekdy hryzne a odlozi, jiny den sni cele atd. no strida se to, ale neresim, protoze prospiva. jogurty porad davame chocenske, jine v podstate nejime. polotovary nepouzivam a nezda se mi, ze by to bylo pro tak male dite moc vhodne. co se nanozniku tyce, ridim se potrebami dcery - je dost zimomriva. chodila cca od roku.
Ahojte.Dnes mam na vas nekolik otazek a budu rada za kazdou odpoved.1)kolik ovoce vam denne sni vase 15mesicni dite?2)kolik sni obeda? ma 15 mesicni sni tak 190gramu, neni to moc malo?3)v kolika stupnich nedavate nanoznik na sportak? Vcera jak bylo krasne tak jsem uz nedala. Dcera mela puncochy a rifle a tchyne zas pindala, ze kde ma pytel, ze ji bude zima.4)jogurty-mam davat jeste tucne (chocenak, valassky)nebo jen ty 3procentni?5)muzu uz dat obyc. filety, krabi tycinky nebo tunaka v plechu?6)dcera jeste nechodi sama.Kdy vam zacly deti sami chodit? Tot vse.