Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj zeny,
chci se zeptat, zda nemate nektera zkusenost s tim, ze vam doktor pretacel miminko v brisku?
Pokud ano, neublizi to miminku? Pomohlo pretoceni tak, ze mimi se uz neotocilo nazpet?
Chtela bych znat vase zkusenosti a nazory. Dekuji za odpovedi. ![]()
Ahojky…mě teda doktor miminko nepřetáčel a i bych to odmítla,kdyby to chtěl udělat…viděla jsem video a není to nic hezkýho
…navíc se říká,že miminko,které se neotočí k tomu má důvod…rodila jsem císařským řezem(jako prvorodička jsem měla odhad ve 36+0 3,5 kg,takže mi bylo doporučeno kvůli miminku rodit císařem,nakonec jsem rodila 38+0 a malý měl těch 3,5 kg)…zkus radši cvičit kočičí hřbet nebo vytírat na kolenách,ale miminko se může otočit třeba pár hodin před porodem
Já s tím zkušenost nemám,ale taky bych do toho nešla
.Ani náhodou.
souhlas s peggy - kočičí hřbet- nejlépe obrácený (na točit se na druhou stranu - ne od těla dolu, ale k tělu nahoru) je prý dobrý, cvičily jsme to i na kurzu ![]()
peggyska píše:
Ahojky…mě teda doktor miminko nepřetáčel a i bych to odmítla,kdyby to chtěl udělat…viděla jsem video a není to nic hezkýho…navíc se říká,že miminko,které se neotočí k tomu má důvod…rodila jsem císařským řezem(jako prvorodička jsem měla odhad ve 36+0 3,5 kg,takže mi bylo doporučeno kvůli miminku rodit císařem,nakonec jsem rodila 38+0 a malý měl těch 3,5 kg)…zkus radši cvičit kočičí hřbet nebo vytírat na kolenách,ale miminko se může otočit třeba pár hodin před porodem
Dekuji za odpoced, nevis kde bych to video nasla. Vubec nevim, jak se tahle praktika jmenuje
.
Ja uz mam za sebou CS a jeste bychom chteli mozna treti mimi, tak se snazim se tomu CS vyhnout, ale taky si rikam, ze se jeste muze otocit, kocici hrbet vyzkousim.
Jenze ja bych tak strasne chtela vedet, jestli to nekomu delali ;(. Nakonec asi nikomu, kdo je na e Mimi.
takz ho mam zatim siskou nahoru, tak jsem tedka zrovna googlila
O tom manualnim pretoceni jsem vycetla tolik, ze se dela ve spitale za monitorace a nejlepe s epiduralem, kdyzbÿ bylo treba provest pote akutne sekci - obcas se totiz utrhne placenta - dekuji, nechci. treba ma nejakej duvod bzt hlavou nahoru.
Byla jsem na tom stejně jako ty po prvním porodu CS jsem chtěla druhé rodit normálně, protože také uvažujeme o třetím do budoucna. Bohužel malý se neotočil, takže opět CS. Nikdo mi otočení nenabízel a ani bych do toho asi nešla. Může se ti ještě otočit, ale náš malý byl celou dobu hlavičkou nahoru a natlačený na jedné straně, takže doktorka říkala, že ten se určitě neotočí a to vážil v 39tt jen 3kg. Nikdo mi ale o tom že bych neměla mít třetí dítě nic neříkal. Oba porody proběhly bez komplikací. ![]()
No tak to jsem na tom taky stejne - gyndarka rikala, ze 3 sekce mi projou, ale pak mi budou nutit sterilizaci. V jine diskusi tady bylo diskutovano, ze prej v zahranici se rodi sekci i vickrat, i tady na emiminu mame matku, co rodila 4× sekci (nejmin jednu), takze jde jen o to se te sterilizaci ubranit. pry zalezi na tom, jak se holjila prvni jizva - jde o to se u druhe sekce zeptat operatera, jak se mu jizva z prvniho libila.
Pudloslava píše:
takz ho mam zatim siskou nahoru, tak jsem tedka zrovna googlilaO tom manualnim pretoceni jsem vycetla tolik, ze se dela ve spitale za monitorace a nejlepe s epiduralem, kdyzbÿ bylo treba provest pote akutne sekci - obcas se totiz utrhne placenta - dekuji, nechci. treba ma nejakej duvod bzt hlavou nahoru.
- vetsina deti se jeste pretoci
- cviky nemaji cenu, jejich efekt je v tom, ze by se dite stejne pretocilo samo
- gynekologove se priklaneji radej k sekci
Taky jsem to ted nasla. NO a nasla jsem i, jak to delaji tady a delaji to teda trosku jinak, jen dva tlaci na brisko a pomalounku sunou , nechavaji to na mimcu, jestli se pretoci, pokud ne, tak to nechaji byt. Davaji jen kapacku pred na uvolneni, jenze tam MUDra mluvila o riziku , ze u 5% procent miminek se muze stat, ze zacne blbnout srdicko, tudiz se musi jit rodit. Takze pokud by mi to delali ve 37+0 tt , tak o tom budu premyslet, ale jakmile driv tak ani omylem.
Protoze u cca 3% zen se muze podelat epidural, patrila jsem do tech 3 %. Dite, ktere ma gastroschisis je u cca 1% , byli jsme to jedno procento. Takze verim, ze bych zapadla i do tech 5 procent a musela jit rodit po zakroku. Pokud by to byl risk jen pro me - bolest, citila se na omdleni atd, tak do to ho taky jdu, ale pokud jde o mimco, tak ne dekuji.
berushkacz píše:
Byla jsem na tom stejně jako ty po prvním porodu CS jsem chtěla druhé rodit normálně, protože také uvažujeme o třetím do budoucna. Bohužel malý se neotočil, takže opět CS. Nikdo mi otočení nenabízel a ani bych do toho asi nešla. Může se ti ještě otočit, ale náš malý byl celou dobu hlavičkou nahoru a natlačený na jedné straně, takže doktorka říkala, že ten se určitě neotočí a to vážil v 39tt jen 3kg. Nikdo mi ale o tom že bych neměla mít třetí dítě nic neříkal. Oba porody proběhly bez komplikací.
Tady dovoli snad 3 CS, pak uz varuji.
Takze by mi to nezabranilo mit treti, kdyby projit melo. Jenze ja mam proste z CS hruzu, nemuzu se pak hejbat a epidural fakt uz nikdy vic. ![]()
Weru píše:berushkacz píše:Tady dovoli snad 3 CS, pak uz varuji.
Byla jsem na tom stejně jako ty po prvním porodu CS jsem chtěla druhé rodit normálně, protože také uvažujeme o třetím do budoucna. Bohužel malý se neotočil, takže opět CS. Nikdo mi otočení nenabízel a ani bych do toho asi nešla. Může se ti ještě otočit, ale náš malý byl celou dobu hlavičkou nahoru a natlačený na jedné straně, takže doktorka říkala, že ten se určitě neotočí a to vážil v 39tt jen 3kg. Nikdo mi ale o tom že bych neměla mít třetí dítě nic neříkal. Oba porody proběhly bez komplikací.Takze by mi to nezabranilo mit treti, kdyby projit melo. Jenze ja mam proste z CS hruzu, nemuzu se pak hejbat a epidural fakt uz nikdy vic.
Tak už si nenechávejte dělat epidural. Já rodila oba porody v celkové narkóze, na bolest mi po porodu hned něco dali, takže to bolelo jen chviličku a pak už to bylo v pohodě. Rodila jsem ráno a odpoledne už jsem chtěla zkoušet vstávat, ale to se může až večer.
Jinak jsem normálně četla, telefonovala prostě jak jsem mohla na posteli jsem se pohybovala.
Ahoj, ja mela dceru cele tehu pricne a mam spoustu zkusenosti, hlavni je jedna a ta nejpodstatnejsi - nic nevymyslis
bohuzel. Pripravovala jsem se na CS, hlavne teda psychicky, chtela jsem rodit prirozene a par tydnu pred porodem, uz jsem mela jit domlouvat prijeti na CS, ktery se dela driv nez je termin, se dcera otocila hlavou dolu. Chodila jsem pak na kontroly do nemocnice a prenasela, takze me pak privolali na indukci porodu a zjistili, ze dcera je opet pricne
byl jeste relativne cas, takze naplanovali cisar a prijdu na prijeti k CS a dcera byla opet hlavou dolu
takze mi zacali zavadet tablety na vyvolani, trvalo to tri dny a dcera se stale tocila tam a sem. V den porodu byla hlavou dolu, slava
takze naskocim na porodni sal a doktorka mi radeji pichla vodu, at tam ma mala mene mista a nestoci se zpet do pricky. Dali me lezet a merili ozvy, v tom mi zacaly kontrakce totalne drtit nohy, vubec jsem je necitila a byla to strasna bolest (to uz asi opet dcera byla pricne). Proto jsem se postavila a delalo mi lepe stat a mit nohy hodne rozkrocene. Jenze pak uz se mi chtelo hodne tlacit, takze zavolal pritel sestru, pribehla i doktorka a jen mi zavelila, at netlacim v zadnem pripade, ze mi to dovoli po dvou kontrakcich, ale ty dve tlacit jeste nebudu. Tak ja odkyvala vse, na sal nabehlo asi 15 lidi
ona do me sahla, ja zarvala jako tur
a mohla jsem tlacit. Az po porodu mi doslo, ze dcera byla pricne a lekari nabehli na sal pro pripad, kdyby se jim nepodarilo dceru otocit, tak by nastal akutni cisar. Nikdy bych s tim pretacenim ale dobrovolne nesouhlasila a oni to vedeli, nekolikrat jsem jim to opakovala, ze pokud se pretoci, chci cisar, ale rozhodli se za me, ted mohu rict bohudik, CS je riziko pro dalsi tehu, ale kdyz jsem se touhle problematikou zabyvala, nasla jsem spoustu informaci o tom, jak miminku poskodili nervove zakonceni v rucicce, utrhli nohu, poskodili michu…nechci te strasit, ale v zadnem pripade nedovol jakykoliv zasah do polohy plodu a radeji bez na cisar. Je lepsi mit dve zdrave deti a treba si na treti pockat dele, nez nejake nestesti ![]()
Weru, měla jsem KP a věřím tomu, že dítě k tomu má důvod. Ani by mě nenapadlo nechat si mimi přetáčet! Je to zákrok rizikový a dost se od něj ustupuje. Čekáš-li holku a ne velkou, zkus ji porodit normálně, máš-li pracoviště, kde budou pro a pokud Ty se rozhodneš. Kámoška to zvládla, moje mamka dvakrát, jde to. A není to proti přírodě. Bohužel ale je málo doktorů, kteří to umí a jdou do toho.
Ale já osobně bych volila SC.
Měla jsem epidurál a byla jsem úplně v pohodě. V celkové narkoze slepák mi dal zabrat víc. Ale je to fakt individuální.
Držím palce!