Konec RP a nástup do zaměstnání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Konec RP a nástup do zaměstnání
Ahoj holky, chci se zeptat. Jsem ted na rodičáku a až mi skončí tak se musím vrátit do práce. Když bych chtěla jít do svého bývalého zaměstnaní (to co jsem měla před nástupem na MD), jaké pracovní místo mi musí zaměstnavatel držet?Může se mi stát, že z vedoucího postu, co jsem měla předtím, mě může dát na dělnický post za poloviční plat?A nebo mě sice může dát na dělnický post, ale za stejné peníze jako jsem měla před nástupem na MD?Mám smlouvu na dobu neurčitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
tak to by mě taky zajímalo, jsem v podobné situaci..ale myslim, že místo co jsem měla před nástupem mi má povinnost držet pouze po dobu mateřské..pak už jen nějaké místo ve firmě..:-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle toho, co vím já, musí zaměstnavatel držet místo zaměstnanci do 3 let nejmladšího dítěte. Pokud si za tebe našel náhradu a nemá pro tebe místo, a našli by ti ‚podřadnější‘ práci, musí dojít ke změně prac smlouvy a ty s tím musíš souhlasit. Pokud nedojde k dohodě a oni by tě chtěli propustit pro nadbytečnost, tak ti musí dát odstupné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
§ 47
Nastoupí-li zaměstnanec po skončení výkonu veřejné funkce nebo činnosti pro odborovou organizaci, pro kterou byl uvolněn v rozsahu pracovní doby, nebo po skončení vojenského cvičení nebo výjimečného vojenského cvičení nebo zaměstnankyně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec po skončení rodičovské dovolené v rozsahu doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, do práce, anebo nastoupí-li do práce zaměstnanec po skončení dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, je zaměstnavatel povinen zařadit je zařadí je zaměstnavatel na jejich původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že původní práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, zařadí je zaměstnavatel podle pracovní smlouvy.
Toto je výňatek ze zákoníku práce, ale nějak to nechápu. Co je to práce odpadla?za mě je tam paní se smlouvou na neurčito, ale pracovní místo zrušeno není a asi ani jen tak nebude…
Podle mě nadbytečnost je, že prac. místo bylo zrušeno, ale pokud zrušeno není a je na něm jiný člověk se smlouvou na dobu neurčitou…?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja myslim, ze primo „tvoji zidli“ ti musi zamestnavatel drzet jen po dobu materske dovolene.
Pokud se vracis do prace pozdeji - do 3 let veku ditete, musi ti nabidnout pozici podle tve pracovni smlouvy - takze pokud mas ve smlouve jen neurcite definovanou pozici typu pracovnice ve vyrobe v Ceske republice, tak te muzou poslat delat cokoliv ve vyrobe kdekoliv v CR - klidne i do x kilometru vzdalene Horni Dolni. Pokud mas ve smlouve primo psano vedouci, pak ti musi nabidnout misto vedouci. Pokud pro tebe misto podle tve smlouvy nema, tak ti musi nabidnout jine - a ty bud souhlasis anebo ti daji vypoved pro nadbytecnost a odstupne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě…dát záskoku za zaměstnankyni na mateřské smlouvu na dobu neurčitou, je ze strany zaměstnavatele kravina
To si pak bude muset rozmyslet a jednu pro nadbytečnost vyhodit ![]()
To, že původní práce odpadla si vysvětluju tak, že ta práce, co zaměstnanec vykonával, už v podniku neexistuje - třeba příklad: prodavačka u výkupu lahví - do obchodu koupí automat a ona už nemá kam jít? Není to stejné, jako zrušení prac místa? To je asi to samý ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to jste mě nepotěšili, no ale tak asi s tím toho moc neudělám no…Původně jsem chtěla hned druhé dítě, ale z finančních důvodů to nelze… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
monika215 píše:
Ja myslim, ze primo „tvoji zidli“ ti musi zamestnavatel drzet jen po dobu materske dovolene.
Pokud se vracis do prace pozdeji - do 3 let veku ditete, musi ti nabidnout pozici podle tve pracovni smlouvy - takze pokud mas ve smlouve jen neurcite definovanou pozici typu pracovnice ve vyrobe v Ceske republice, tak te muzou poslat delat cokoliv ve vyrobe kdekoliv v CR - klidne i do x kilometru vzdalene Horni Dolni. Pokud mas ve smlouve primo psano vedouci, pak ti musi nabidnout misto vedouci. Pokud pro tebe misto podle tve smlouvy nema, tak ti musi nabidnout jine - a ty bud souhlasis anebo ti daji vypoved pro nadbytecnost a odstupne.
To ne, já mám dojem, že to samé místo musí držet až do 3 let nejmladšího dítěte..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Libza píše:monika215 píše:
Pokud se vracis do prace pozdeji - do 3 let veku ditete, musi ti nabidnout pozici podle tve pracovni smlouvy - takze pokud mas ve smlouve jen neurcite definovanou pozici typu pracovnice ve vyrobe v Ceske republice, tak te muzou poslat delat cokoliv ve vyrobe kdekoliv v CR - klidne i do x kilometru vzdalene Horni Dolni. Pokud mas ve smlouve primo psano vedouci, pak ti musi nabidnout misto vedouci. Pokud pro tebe misto podle tve smlouvy nema, tak ti musi nabidnout jine - a ty bud souhlasis anebo ti daji vypoved pro nadbytecnost a odstupne.To ne, já mám dojem, že to samé místo musí držet až do 3 let nejmladšího dítěte..
Podle metriku ma zakladatelka jen jedno ditko - 10m, tak jsem to psala zjednodusene. Jinak tvoje verze s nejmlasim ditkem do 3 let je spravna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže mi musí držet moje místo po celou dobu, co budu ted s malou doma?Byla jsem vedoucí ekonomického úseku. Mým podřízeným byla fakturantka a mzdovka v jednom.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vermun píše:
Takže mi musí držet moje místo po celou dobu, co budu ted s malou doma?Byla jsem vedoucí ekonomického úseku. Mým podřízeným byla fakturantka a mzdovka v jednom.
Pokud jste měli se zaměstnavatelem dobré vztahy, tak se jich narovinu zeptej, ať víš, na čem jsi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud mas v pracovni smlouve vedouci ekonomického useku, musi te vzit jako vedouci ekonomickeho useku, kdyby jste jich teoreticky meli vic, mohli by te dat na jinou pozici se stejnym nazvem. Po dobu MD( ne RD) ti musi drzet konkretne tu stejnou zidli, na ktere jsi sedela
. Pro priklad, ja jsem lekar, v mem pripade je to stejne, jelikoz mam ve smlouve samozrejme i specializaci a misto vykonu( oddeleni). Ale kdybych mela teoreticky specializace dve, napr. internu a chirurgii( nesmysl, ale pro priklad) a nemela bych ve smlouve presne urceno, ze pracuju treba na interne, mohli by me presunout na chirurgii…ale samozrejme jen na misto lekare…, hned po MD by me museli vzit jedine na internu, nebo vyhodit( v pripade, ze by bylo moje misto zruseno, pak ale nesmi nejakou dobu na moje zrusene misto prijmout nikoho jineho, u nas to nejde, ale v praxi se to obchazi zmenou nazvu pracovni pozice)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také jsem si myslela jak se vrátím na své místo = stejnou náplň práce, bohužel omyl …realita…stejný úsek, jiná práce a prý mám být ráda, že mě vzali zpátky
…nezbývá než hledat novou práci, protože tady spokojená nejsem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vermun píše:
Ne, přesně tvoje místo ti musí držet pouze po dobu mateřské, tj. cca do půl roku dítka. Po rodičovské tě musí zaměstnat podle pracovní smlouvy, takže záleží co máš ve smlouvě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky a ještě poraďte, jak je to v případě, že na první dítko navážete hned druhým dítkem - tzn.třeba v jeho dvou letech znovu otěhotním - mluví se o tom, že zaměstnavatel musí držet místo do tří let věku dítěte - ale kterého, bude se to poté vztahovat na to mladší dítko? Tzn.budu doma pět let a zaměstnavatel mě pak musí vzít zpět? Díky moc…
- Citovat
- Upravit