Konec RP a nástup do zaměstnání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101612
29.2.12 17:29

Do tří let toho mladšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
5.1.13 21:10

Maminky, poraďte prosím, jsou nějaká pravidla, podle kterých mi musí zaměstnavatel nabídnout určité místo po návratu z RD? Na co se konkrétně ptám… Volali mi z práce, že mi nabízí mé původní místo, ale absolutně se v něm změnila pracovní doba. Dříve se tam nedělalo na směny a dělalo se jen ve všední den a teď ano, nejen že jsou směny - i noční, ale i víkendy a svátky v práci. Není nějak v zákoně dáno, že musí zaměstnankyni dát takovou práci, aby zvládala i péči o dítě. To jsem asi hodně naivní, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taky anonym
5.1.13 21:21

Kdysi platilo, že zaměstnavatel musel umožnit matce, pečující o malé dítě, pracovní dobu tak, jak si požádala (tedy zejména třeba jen ranní směny, ne, že si bude úplně chodit jak chce, že). Ale jak je to teď, to nevím… Sama to budu řešit za rok - úplně to samé. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
101612
5.1.13 21:28

To, platí to stále, nicméně je tam uvedeno pokud tomu nebrání vážné provozní důvody, takže pokud to s ohledem na provozní důvody odmítne, tak je na tobě se s ním soudit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
5.1.13 21:46

A náhodou nevíte, kde to v zákoníku práce je uvedeno? na úřadu práce by mi asi měli poradit, že? Přijde mi to právě divný. Šéfová, kterou bych měla mít, mi to zavolala v pátek odpoledne a že jí mám hned v pondělí ráno zavolat, zda tedy na to místo nastoupím. Přitom mám mít nástup až v březnu. A rovnou mi naznačila, že když na to místo nenastoupím, že mi daj výpověď samozřejmě bez odstupného. Prostudovala jsem teď pracovní smlouvu a bohužel tam nic o směnách není:-(. Takže jestli není nějaká podpora v zákoníku práce, tak mám smůlu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
5.1.13 21:58

Tak odstupné ti dát ale musí nato máš ze zákona nárok.
určitě ti na pracáku na právním oddělení poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101612
5.1.13 23:37
@banánice píše:
Tak odstupné ti dát ale musí nato máš ze zákona nárok.
určitě ti na pracáku na právním oddělení poradí.

No, jak se to vezme, pokud ji nabídnou místo podle pracovní smlouvy a ona ho nepřijme, tak vlastně musí dát výpověď ona nebo to půjde dohodou, tedy bez odstupného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101612
6.1.13 00:08

@lehaje No uvedeno je to v paragrafu 241, ale při té formulaci je otázkou, zda ti to k něčemu bude, hodně záleží jak přesně to u vás funguje…

§ 241

(1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.

(2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo stupni IV (úplná závislost)77a), o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
6.1.13 08:37

j. a.n. i díky moc, pro mě je hlavní, že to nějak v zákoníku práce obsaženo je a že tudíž mám co nárokovat. Dělám ve velké firmě, kde těch pozic je opravdu hrozně moc. Na mě to spíš působí dojmem, že tahle šéfová mě tam nechce a i mi to všechno vylíčila v hororových barvách, abych prostě sama podala výpověď. Ještě si zítra skočím na úřad práce a budu jí mít čím argumentovat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101612
6.1.13 09:31

@lehaje Jojo, nárokovat máš co :-) akorát pozor na to, že se tyhle paragrafy vztahují na všechny zaměstnance s dětmi do 15 let, což může být klidně většina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat