Zaměstnání - profesionální fotografka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Fotografka nejsem, ale není to náhodou svobodné povolání, kde nepotřebuješ ŽL?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Fotím, ale musím dodat, že je to spíše doplněk jiné mé profese - jsem redaktorka. V tomto případě ŽL nepotřebuju. Jak píše ajleenka, je to svobodné povolání. Jak je to se sociálním a dalšími poplatky v tomhle případě, to ti neporadím, páč já jsem na RD a focením si fakt nijak závratně nevydělám natolik, aby se o mně zajímal finančák. ALE kdyby sis pořídila ateliér a fotila na zakázku, to už jsou služby a tam už ŽL potřebuješ. Teda mám za to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ajleenka píše:
Fotografka nejsem, ale není to náhodou svobodné povolání, kde nepotřebuješ ŽL?
No pokud vím, tak je to jako volné řemeslo, čili živnosťák jo, ale není potřeba mít praxi nebo vzdělání v oboru, aby ti ho dali…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Adaška píše:
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, neděláte některá fotografku? A pokud ano, máte ŽL? Zajímalo by mě, jak to funguje, jak je to se zdrav. a soc. pojištěním… Co dáváte podepsat za listinu, že můžete určité osoby fotit?Předem moc děkuji za jakékoliv rady.
Pokud si vyřídíš živnosťák, tak první rok neplatíš zdravotní a sociální pojištění každý měsíc jako zálohy, ale až na konci podle skutečného příjmu, a podle toho ti následující rok určí zálohy… tohle si zjišťoval syn, taky si chce přivydělávat focením… jinak pokud chceš fotit lidi a děti, tak se nemusí dát nic podepisovat, jak je to s fotografováním pro časopisy a noviny, to nevím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Emilie píše:
Fotím, ale musím dodat, že je to spíše doplněk jiné mé profese - jsem redaktorka. V tomto případě ŽL nepotřebuju. Jak píše ajleenka, je to svobodné povolání. Jak je to se sociálním a dalšími poplatky v tomhle případě, to ti neporadím, páč já jsem na RD a focením si fakt nijak závratně nevydělám natolik, aby se o mně zajímal finančák. ALE kdyby sis pořídila ateliér a fotila na zakázku, to už jsou služby a tam už ŽL potřebuješ. Teda mám za to.
Jo, přesně tak… mě zpočátku ani nenapadlo, že by chtěla fotit jen tak na volné noze a nabízet to médiím, ale vyloženě ten ateliér…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc děkuji Regino, ano, fotím děti a lidi… Ale i u toho jsem slyšela, že je potřeba je nechat něco podepsat.. Ale nevím. A ty další roky se platí podle skutečného příjmu vždy, nebo jen do určitého ročního příjmu?
- Citovat
- Upravit
Emilie - děkuji, právě, že jsem si zařídila ateliér.. Pochytávám ještě nějaké pořádné zkušenosti a nechávám si udělat webové stránky. Také jsem na RP. Jsem z toho celá zmatená, každý říká něco jiného… Strašně si vážím každé rady ![]()
- Citovat
- Upravit
Adaška píše:
Moc děkuji Regino, ano, fotím děti a lidi… Ale i u toho jsem slyšela, že je potřeba je nechat něco podepsat.. Ale nevím. A ty další roky se platí podle skutečného příjmu vždy, nebo jen do určitého ročního příjmu?
Ty další roky pak platíš zálohy a následně se dělá za rok daňové přiznání, podle toho ti vyjde zase kolik jsi měla zaplatit a zaplatila na zálohách, včetně daní, a pak se to vyrovná…
Jinak co ti můžu říct z praxe (nechali jsme si třikrát udělat rodinné fotky s dětmi), tak nám na konci focení paní vystavila doklad na zálohu, kterou jsme zaplatili a při vyzvednutí fotek pak příjmový doklad na doplatek, nic víc jsme nepodepisovali (pokaždé v jiném ateliéru)… ale zase naše fotky nejspíš nikam neposílala ani nevystavovala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Adaška píše:
Emilie - děkuji, právě, že jsem si zařídila ateliér.. Pochytávám ještě nějaké pořádné zkušenosti a nechávám si udělat webové stránky. Také jsem na RP. Jsem z toho celá zmatená, každý říká něco jiného… Strašně si vážím každé rady
A můžu se zeptat, co jiného ti kdo říkal?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeden říká, že ŽL ano, druhý že ne…Pak další říká, že budu platit měsíčně min 3500,– na zdravotním a sociálním…
Já se tím chci „živit“… Samozřejmě je to jen koníček, odreagování a ta finanční část byla nejdříve druhořadá, teď už docela důležitá… Strávila jsem se vším spoustu času, spoustu peněz jsem do toho vložila, takže teď bych chtěla, aby se mi to trošku dřív či později vrátilo ![]()
Jenže vím, že v tomto oboru je to spíše jako na houpačce. Buď „kšefty“ jsou, nebo ne.. Proto se bojíž, že si udělám živnost a budu státu platit více, než si vydělám…
- Citovat
- Upravit
Adaška píše:
Co se týče „podpisu“ a „souhlasu“, to je morální i právní dilema, to nás učili na fakultě. Jde o to, že když fotíš repo fotku někde na demonstraci, asi těžko půjdeš a všechny, které chceš fotit, budeš žádat o souhlas. To si akorát vykoleduješ jednu přes .. ústa. Něco jiného je, když nafotíš v ateliéru třeba akt, tu fotku pak vezmeš a dáš jí do kalendáře a ty kalendáře pak budeš prodávat. Pak ten, kdo na tý „komerční“ fotce je, pak má určité právo žádat o podíl na zisku. (když teda bude mít nervy a bude se soudit. Ale když budeš jednou slavná a ta fotka bude drahá …
) Ale je to divoký, zase, ty můžeš tvrdit, že je to umělecká fotka a proč bys nemohla svojí uměleckou fotku (na kterou máš práva ty, ne ten, kdo na ní je) prodat (několikrát). Proto se doporučuje už předem, pokud teda budeš fotit v ateliéru, to nějak ošetřit, třeba právě jednorázovým honorářem. ALE pokud je to komerční fotka ve smyslu že fotíš svatby, atd. tak pak samozřejmě naopak prodáváš fotku, přičemž je na tobě, jak se domluvíš se zákazníky, zda si ponecháš „negativ“, t.j. autorská práva - t.j. možnost třeba jednou fotku nabídnout do médií nebo z nich udělat ten kalendář. Pokud je mi ale známo, tak právě z morálních důvodů se to nedělá. Resp. nemělo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Áha… a jak je to, když nafotím v ateliéru a pak bych si chtěla nějakou fotku dát na své webové stránky? Musím mít, nebo nemusím mít jejich souhlas?
- Citovat
- Upravit
http://www.jakpodnikat.cz/…zivnosti.php
Zkus se podívat na tyhle stránky, tam je všechno pěkně a srozumitelně popsané… a platit víc nebudeš, jak říkám, první rok se neplatí zálohy, potom je to podle zisku z minulého období a kdybys třeba další rok už dopředu věděla, že chceš tuto činnost částečně omezit a nebudeš tolik vydělávat, dá se požádat o snížení záloh (u daní to jde určitě, aspoň náš finančák tím vychází vstříc) a na pojistném snad taky… ale to už nevím jistě, to jsem jen slyšela od kamaráda, co je OSVČ… takže ruku do ohně za to nedám…
No a samozřejmě, že když už do toho člověk vloží nějaké ty peníze, tak by z toho taky rád něco měl, to je samozřejmé…
My teda momentálně do foťáků vrážíme nechutné prachy jen tak, ale syn by si tím mohl něco přivydělat, když mu to jde a baví ho to… pomalu a jistě ta naše fotovýbava spolkla víc, než stálo manželovo auto… hahaha…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, neděláte některá fotografku? A pokud ano, máte ŽL? Zajímalo by mě, jak to funguje, jak je to se zdrav. a soc. pojištěním… Co dáváte podepsat za listinu, že můžete určité osoby fotit?
Předem moc děkuji za jakékoliv rady.