Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, syn 3 roky měl dudlík už jen na spaní a dnes ho ztratil a už jsme ho prostě nenašli. Takže s pláčem usnul bez dudlíku. Bojím se, že se bude v noci plakat a celkově se mu zhorší spánek. Chodí do DS, kde má taky dudlík na spaní. Myslíte, že jim mám taky říct ať mu ho už nedávají, že ani doma ho neměl. Nebo ještě zítra v DS dudlík nechat a doma pak přes víkend aby si trochu zvykl bez dudlíku. Ještě pondělí a úterý jede přepsat ke švagrové, tak snad u ní nebude plakat. Původně jsem to zrušení dudlíku chtěla nechat až budu mít začátkem srpna týden dovolené, ale teď mi přijde zbytečné zítra dudlík koupit a za měsíc mu ho sebrat. Jde mi hlavně o to, aby neměl problém se vyspat. Ráno vstáváme po páté hodině, protože už chodím do práce. Jaký postup byste doporučili dle vašich zkušeností?
Jak jsem jednou dudlík odebrala, už jsem ho nevracela.
Respektive starší dcera ho “odhodila” sama v roce. A ja ji ho pak nenabízela a byl klid.
Kamarádka takhle bojuje už pár měsíců. Par dni je to dobry, pak si syn vzpomene - pláče a ona mu ho vrátí. Zkoušeli už vše možné- od uvázáni a puštěni dudlika na balonku, ustřižení špičky atd… ale vždy si ho zatím vybrečel zpátky….
Takže to chce být silná a pevně rozhodnuta a snažit se vymyslet něco jiného na usínání co by mohlo pomoct.
Už bych to zkusila úplně bez něj. Takhle mu budeš plést hlavu, že chvilku je a chvilku není. A další odnaučování bude mnohem těžší pro oba. Ale hlavně si to urovnej ty sama v sobě. Dítě vycítí velmi spolehlivě, když si nejsi svým rozhodnutím jistá.
My měli podobnou situaci u dcery, byla teda trochu mladší. Chůva zapomněla dudlík v jesličkách a doma další nebyl. Tak už jsme to rovnou odbourali.
@Beruška956 píše: Více
Jj, podobné problémy měla švagrová se synovcem. Dudlíku se zbavovali skoro rok, protože si ho vždy vybrečel zpět.
@Beruška956 píše: Více
kamarádka je měkká… prostě se rozhodnout a nedat!!! tohle je strašná blbost!!! Děcko trápi xxx krát…
@nozu píše: Více
noo a přitom stačí vydržet… den, dva, tři… a prostě nepolevit
@KKK85 píše: Více
Bohužel to nevydrží… a syn už moc dobře ví, že stačí plakat a dostaneho.
A když mu ho nedá ona, tak manžel (aby byl klid prý)
takže jak to tam dopadne…. Jinak jejich synovi je 3,5 a už má i zoubky posunutý - předkus….
Už jen skrz ty zuby, bych nedala dudlík znovu jakmile se odebere.
@KKK85 píše: Více
Ano, plně souhlasím. U nás si na dudlík třetí den už ani nevzpomněla.
Jo a ještě dodám, že já jsem k tomu pohotově přidala rovnou příběh o tom, že kamarádky malinkatá dvojčata ten její dudlík potřebovala, tak si pro něj poslala vránu a místo toho jí daly panenku. No a vytáhla jsem ze skříně Baby Born, kterou jsem už měla koupenou k narozeninám. ![]()
Ahoj,
Už bych nevracela.
U dcery, už je to teda 8 let zpátky se nám taky stalo že jsme ho ztratili. Nebudu lhat, první noc byla šílená, jen plakala ani jeden jsme se sice nevyspalí ale stálo to za to
Druhý den šla v poledne spát, v klidu jsem jí řekla že dudlík jsme zapomněli koupit a až se vyspí tak ho půjdeme koupit, usnula u flašky a mlékem a pak jsme si hráli, přišla noc a opět jsme řekli „juj my jsme ho nešli koupit“,zítra ho koupíme, opět šla spát s flaškou mléka, pustili jsme mluvené pohádky a usnula jak dudek.
Další den už si na dudlík ani nevzpomela.
A jsem ráda že jsme to vydrželi.
Zatněte zuby a zkuste vydržet… Držím palce 👍🏼
Já byla rada, že syn někde vytratil dudlík, když měl necelý rok. Koupil se jiný a za pár týdnů opět někde v obchodě ztracen. Další už nedostal a hotovo. Ve 3 letech bych fakt nedala už. Jednou vezmeš, nedávej. Pak dite nechápe, proč někdy ma a někdy nema. Obzvlášť, když vidí, ze stačí brečet a za čas ho stejne zase ma v puse ![]()
Souhlasím s názorem, že jak se jednou dudlík vezme, tak vydržet a nedat. Ale jak to skloubit s dětskou skupinou. Oni tam jsou dost „měkký“ na ty děti. Už když loni v září nastupoval, tak ho měl jen na spaní, ale jak tam ze začátku plakal, tak mu dudlík nechali klidně celý den. Takže si myslím, že zabrečí a dostane ho. Proto jsem to chtěla nechat až tu týdenní dovolenou, aby měl čas se s tím srovnat a zvyknout si. Ale teď nevím, jestli koupit stejný a dělat, že jsem ho našla a za měsíc dudlík už opravdu nedat…
Já ho ustřihla a už jsem další nekoupila. Dna dny bylo bručení ale pak to šlo. Akorad jsme museli najít jiný způsob uspání. Pokud měla dudlík tak stačilo dát láhev s dudlíkem a prostě odejít. Po dudliku vyžaduje společnost.