Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, dceři je 26 měsíců. Do minulého týdne byla kojena, ale jen na spaní po O a na noc. Jenže v noci už se často budila, tak jsem si řekla dost. Vzala to docela dobře, ale co je horší je uspávání. Po obědě je katastrofa ji dostat do postele.. nevyžaduje mléko, ani si nevzpomene, ale ty obštrukce okolo toho, že prostě spát nechce, i když je unavená atd. To samé večer spí tedy krásně celou noc, ale z naší večerky v 7 jsme se dostali na půl 10 a to je horor. Nic moc nepomáhá. Číst knížku, zpívat, objímat, hladit nic prostě děsný řev u všeho. Uklidnete mě, že to přejde a nehrabne mi z toho.. ona totiž hrozně řeší i to, že ji třeba podám plyšáka já a ne že si ona pro něj dojde sama, nebo že na postel jsem ji dala já jinou stranou než ona je zvykla. Když není po jejím vzteká se, já ji takovou neznám. Snad jen období vzdoru..
A co nedavat spat pres den, ale zkusit treba jen na chvilku do kocarku na prochazku, malovat si, cist si knizku, nebo cokoli u ceho tak pul hodky posedi v klidu? Nevlastni syn uz po druhem roce spal po obede pramalo. U vlastniho to vypada podobne, od 10 mesicu spi jen jednou denne ![]()
Je možné, že to tak pár měsíců zůstane. A jestli ti z toho nehrábne, záleží na tvém nastavení. Vezmi si, že to není žádná hrůza. Jo, horší, než na co jsi zvyklá, ale pořád dost dobré. Mnohé mámy by ti mohly závidět.
A jinak opravdu můžeš zkusit vynechat spaní po obědě. První tři dcery nám přes den nespaly od cca 13 měsíců. A stejně usínaly po 23., vstávaly v 7 a mezitím se několikrát budily. Kojení nekojení.
@Janča6 a nebyly pak už spíš pretazene, že usínaly až tak dlouho? Já s správě bojím toho, že padne třeba 3-4 odpoledne a bude to ještě víc k nevydrženi. Spánek po obědě…když ji přestanu dávat teď, co budu dělat až ji dám do školky, když si úplně odvykne od odpočinku 🤔 učitelky na schůzce na nás rodiče apelovaly, abychom děti naučili po obědě spát nebo alespoň jim nějakým způsobem vysvětlili, že se musí ležet. No, neudrzim ji jen tak s knížkou na lůžku. Bohužel @starfish_at_night když už nespinká po obědě, v kolik máte prosím večerku? Dcera miluje právě malování, takže přes den u toho vydrží dost dlouho.
@Domina19 Netrvala bych na tom, ze bude u klidove aktivity lezet. Spis bych si sama s ni sedla a udelala v cele domacnosti takovou chvilku klidu, zadne vareni, uklid nebo tak, treba k tomu malovani pustit audio pohadku, nebo ticho, nejakou klidnou hudbu.
Ucitelky ve skolce bych neresila tolik zase, mely by si s detmi poradit. Pokud ne, hledala bych skolku, kde to zvladnou, ze dite poobede nespi.
K dotazu - v tech dvou letech chodil starsi spat kolem pul 8 az 8, stejne ted mladsi.
@Domina19 píše: Více
Nebyly přetažené, nebyly protivné. Jinak u nás ve školce naštěstí měli rozum a kdo během čtení pohádky neusnul, šel si do vedlejší místnosti potichu hrát.