Konec smlouvy a neschopenka

1044
22.7.14 09:25

Konec smlouvy a neschopenka

Zdravím,
jsou tu podobné témata, ale jsem na tom trošku jinak. Mám smlouvu do konce července, ale před měsícem mi bylo řečeno, že mi ji bez problému prodlouží. Já jsem ale před 3týdny zjistila, že jsem těhotná a mám velice rizikové těhotenství. Doktor mě hned poslal na neschopenku :nevim: Miminko je pro mě přednější, takže jsem neměla o čem přemýšlet. V práci se ale nas.ali a hned mi vzkazovali, že mi pošlou výstupní list. Tak se ptám, má to nějaký vliv na tu neschopenku? Je něco, co bych měla udělat? :think: Jo, a další věc. Bohužel jsem vesměs pracovala na „černo“, tenkrát jsem si neuvědomovala, že je to na houby, ale co s tím člověk udělá, když teď každý zaměstnavatel myslí hlavně na svoje dobro a nechce dát smlouvu, pojistí se třeba jen dohodou o provedení práce… No, a teď musím mít odpracovaný těch 270dní abych měla nárok na mateřskou, že? Do toho se asi nepočítá dny, které jsou v neschopence, že? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102087
22.7.14 09:28

@japeruska No, dny na neschopence se do toho počítají, ale jen za doby trvání pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
22.7.14 09:36

@japeruska A teď máš jakou smlouvu?

• Citovat
  • Upravit
1044
22.7.14 09:39

@Meha Teď mám právě do konce července. Nestihli mi ji prodloužit než jsem otěhotněla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
22.7.14 09:44

@japeruska Jasně, do konce července, ale jaký typ smlouvy? Normálně pracovní smlouva na dobu určitou?

Na PPM („mateřskou“) ale stejnak asi nárok mít nebudeš, jednak musíš splnit tu podmínku 270 dní účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech a také se musíš vejít do ochranné lhůty, která je max. 180 dní.

http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm

• Citovat
  • Upravit
1044
22.7.14 09:51

Jj, normálně prac. smlouva na dobu určitou. Tak nějak jsem počítala, jestli jsem odpracovala normálně na smlouvu během 2let 270dní a ano. Akorát, že ne u jednoho zaměstnavatele. Tak snad to nemá vliv? :think: Vůbec se v tom nevyznám, ani v té ochranné lhůtě :( Ach jo, to je hrozný furt myslet na to, co nás čeká… Člověk si není jistej ničím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
22.7.14 09:55

@japeruska Jednu podmínku bys tedy měla splněnou, to je těch 270 dní, ale nevejdeš se asi do té ochranné lhůty.
Pročti si ten odkaz a zavolej si na OSSZ, tam Ti to řeknou přesně.

Na rodičovský příspěvek samozřejmě mít ale nárok budeš.

• Citovat
  • Upravit
1044
22.7.14 09:59

@Meha Děkuji ti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1150
22.7.14 10:03

V kolikátém týdnu budeš na konci července? Pokud by si měla ukončený 8. týden, tak by si nárok mít mohla… 1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
22.7.14 10:04

@japeruska Není zač, hlavně, ať Ti dobře dopadne těhotenství :kytka:

Tady jsou telefonické kontakty, volej na to nemocenské pojištění:

http://www.cssz.cz/…l-centra.htm

• Citovat
  • Upravit
Meha
22.7.14 10:08
@sevilla píše:
V kolikátém týdnu budeš na konci července? Pokud by si měla ukončený 8. týden, tak by si nárok mít mohla… píše: Více

To určitě, lhůta je 180 dní, @japeruska takže třeba to stihneš, teď opravdu záleží, v jakém jsi týdnu. Na PPM máš nárok 8 týdnů před stanoveným termínem porodu.

• Citovat
  • Upravit
1044
22.7.14 10:56

@Meha @sevilla Zrovna teď jsem v 8.týdnu :) Kdyby to vyšlo, bylo by to fajn… Hlavně si přeju, ať mám zdravé miminko a je i těhotenství v pořádku. Potom co jsem si tu četla o zamlklém potratu i spontáním, mám obrovský strach. Myslím jen na to, ať je všechno v pohodě. Díky holky. Mějte se a ať se vám daří :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat