Makej, ale nezaplatím

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.7.14 02:44

Makej, ale nezaplatím

Ahoj, potřebovala bych poradit kam se mám obrátit, protože už pohár trpělivosti přetéká. Manžel pracuje na hhp na neurčito u soukromníka. A je to pěknej hajzl. Manžel má přiznanou minimální mzdu. Cca 2000,– mu dává bokem na ruku, aby nemusel odvádět větší daň. To by mě tolik neštvalo, ale problém je v tom, že manžel dělá hodně přesčasů. Pracovní dobu má stanovenou na po-pá 7-15 hod. Není výjjimkou, že z práce příjde domů třeba až v 7 večer nebo jde do práce v sobotu. Jenomže MU TEN PŘESČAS NIKDY NEZAPLATÍ!!! Teď měl manžel asi 10 hod přesčasů a v neděli odpoledne mu zavolal šéf, že v pondělí je volno. Ale ono volno vůbec nebylo, všichni šli normálně do práce a jediný manžel ne. Řekli mu to proto, aby mu ten přesčas nemusel zaplatit a dal mu to jako náhradní volno. prostě na něj udělal boudu. Manželův kolega měl také plno hodin přesčasů a narovinu mu zaměstnavatel řekl, že mu to nezaplatí a dalšímu dluží už více jak dva měsíce doplatek za nemocenskou a hraje mrtvého brouka. Pohár mojí trpělivosti přetekl dneska. Minulý týden manžel žádal na tento týden pouze 3 dny dovolené!!! nemá skoro vybrané ještě nic a víc než ty tři dny nechce, protože chceme jet akorát k prarodičům na slovensko. dovolenou má mít od této středy. tu dovolenou si šéf řádně zapsal do počítače a dneska mu řekl, že o ničem neví a když už manžel se ozval, že toto jako neexistuje, že prostě ve středu brzy ráno odjíždí tak mu řekl, že přece můžeme jet odpoledne a ráno ať jde do práce. a věříme tomu, že mu to vůbec nedá jako dovolenou, ale jako náhradní volno, protože tam má zase skoro 20 hodin přesčasů. ale to přeci takhle nejde!!! a manžel mu řekl, že to chce jako dovolenou a přesčasy chce zaplatit, ale jsme si jistí, že ten zmetek mu to dá jako náhradní volno. každý se tam bojí ozvat, protože jsou rádi za práci. ale nám se za 4 měsíce narodí miminko a z náhradního volna ho nenakrmíme. nevíte někdo jak se proti tomuhle bránit?? napadlo mě už podat stížnost na oblastní inspektorát práce, ale nevím, jestli by se tam s tím zabývali… :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4396
22.7.14 02:54

Takovy vycu..any zamestnavatele by se snad meli rovnou zavirat! Je mi to lito zakladatelko v jake jste situaci. Na tr oblastni inspektorat bych se asi obratila, minimalne tam zavolej a oni ti uz reknou co a jak… Minimalne me napada proste vsechno resit papirove, cili i dovolenou si nechat schvalovat na papir. Ono v dnesni dobe jento tezky… Kdyz se clovek ozve tak s velkou prabdepodobnosti ho muzou vyrazit… A zamestnavatele toho strasne zneuzivaji… Muj dopadl podobne… Po skonceni prac pomeru mu na vyplatnici najednou napsali 12 hodin neplaceneho volna a k tomu mu ani neproplatili dovolenou… O tom jak „byl odejit“ ani nemluvim! A to delal ve statnim podniku!
Drzim palce a preju pevne nervy, tohle asi bude na delsi lokte :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.7.14 03:16

Tady se dá poradit jediné: okamžitě se začít dívat po novém zaměstnání. O dovolenou žádat písemně, doporučeným dopisem a vyžadovat také písemnou odpověď, také doporučeným dopisem. Trvat na tom, že dovolená se čerpá tak, že minimálně polovina roční výměry dovolené se čerpá v jednom kuse (tak by to mělo být v Zákoníku práce, snad jsem to nepopletl).
Jinak samozřejmě platí, že zaměstnavatel si ke mně dovolí jenom to, co mu dovolím já sám. Pokud není lepší práce v místě bydliště, smířil bych se s dojížeděním, případně bych se začal chystat na přestěhování.
(Edit: dnes bydlím 90 kilometrů od původního bydliště a sehnání zaměstnání po jeho ztrátě mně obvykle trvalo asi půl hodiny.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16744
22.7.14 06:53

Dívala bych se po jiném zaměstnání, soukromníci jsou vyčuraní a pochybuju, že by se změnil a a o tom, že by se mohl začít mstít nepochybuju :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
22.7.14 06:54

Kdyz pominu to trosku neferovy jednani jeho zamestnavatele, tak co se tyka prescasu, tam si nejsem jista, jak to svtim proplacenim je. Ma je starsi nez tri mesice? Pokud ano, ma narok na proplaceni, jinak ne. Zamestnavatel.mu muze naridit nahradni volno a proplaceni nepovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
22.7.14 06:59
@Jura007 píše: ..
Jinak samozřejmě platí, že zaměstnavatel si ke mně dovolí jenom to, co mu dovolím já sám.

To je snad vtip ne.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4918
22.7.14 07:04
@marmelada78 píše:
To je snad vtip ne.. :roll:

Bohužel to dnes již vtip není :cert:. Lidí bez práce je mraky, pokud se ti něco nelíbí můžeš jít, na tvé místo čeká minimálně dalších 20. A tak si to někteří zaměstnavatelé dělají k obrazu svému a pomoci se v podstatě nedomůžeš nikde :cert:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
22.7.14 07:15
@Pomka píše:
Kdyz pominu to trosku neferovy jednani jeho zamestnavatele, tak co se tyka prescasu, tam si nejsem jista, jak to svtim proplacenim je. Ma je starsi nez tri mesice? Pokud ano, ma narok na proplaceni, jinak ne. Zamestnavatel.mu muze naridit nahradni volno a proplaceni nepovolit.

Ještě doplním, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Zaměstnanec se může pouze pokusit dohodnout si určitý termín, ale zaměstnavatel mu nemusí vyjít vstříc. Pokud by se však jednalo o loňskou dovolenou, tam je to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7332
22.7.14 07:31

Než takovou práci, tak raději žádnou.
Všeho ocamcaď pocamcaď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.7.14 07:32

Jediná rada je, najít si jinou práci. Přesčasy proplácet nemusí, může za ně dát náhradní volno a dovolenou schvaluje zaměstnavatel, pokud je letošní. Takže pokud se vám jednání zaměstnavatele nelíbí, je potřeba se poohlédnout po jiné práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
22.7.14 07:34
@terinka4444 píše:
Jediná rada je, najít si jinou práci. Přesčasy proplácet nemusí, může za ně dát náhradní volno a dovolenou schvaluje zaměstnavatel, pokud je letošní. Takže pokud se vám jednání zaměstnavatele nelíbí, je potřeba se poohlédnout po jiné práci.

souhlas :palec: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
22.7.14 07:43

@JayLee Pokud na manželovi nestojí firma, tak se zaměstnavateli nevyplatí „povolovat“ - on to totiž může být příklad pro další zaměstnance…
Věřím, že přes inspektorát práce, případně další kontrolní orgány, se něčeho domoct dá, pokud je to prokazatelné. Třeba přesčasy se asi prokazují blbě :(
Jestli se zaměstnavatel umoudří, nebo bude po kontrole pokračovat stejně a bude počítat s tím, že zaměstnanci si kontrolou nepolepšili tak, aby se jim vyplatila nová, nebo jestli pod tíhou pokut zavře krám, nikdo neví.
Zakladatelko, manžel se samozřejmě ozvat může, ale je potřeba počítat s tím, že pak u zaměstnavatele dlouho nevydrží, takže mít v záloze novou práci a finanční rezervu.
Jinak tě naprosto chápu, s tím, co píšeš, bych tekla už dávno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12850
22.7.14 07:44

To, co dělá zaměstnavatel tvého muže s náhradním volnem, je naprosto legální.
Ve své podstatě ještě má štěstí, že to volno vůbec má. Ve spoustě firem se stává, že přesčasy smažou a nezaplatí ani nedají volno.
Abych byla upřímná, mě by spíš trápila ta přiznaná mzda a to, že část dostává mimo na ruku. Pokud pominu to, že se jedná o naprosto nemorální podvod i z vaší strany, dovedeš si představit, co by se stalo, kdyby musel tvůj partner na dlouhodobou nemocenskou? Dovedeš si představit, jak se mu z toho bude počítat důchod? Já jo, ale to jak z toho žít, to už si představit nedokážu. Řešila bych to hledáním nové práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
22.7.14 07:47

A když si manžel „vybírá“ přesčasy, nepřebývá mu náhodou dovolená k proplacení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
22.7.14 07:59

@terinka4444 @Sany80s
Není pravda, že se přesčasy nemusí proplácet, pokud se za ně poskytne náhradní volno. Náhradní volno je pouze kompenzace za povinný přesčasový příplatek 25%.
Mzdu za práci přesčas musí zaměstnavatel vyplatit vždy.

Pokud zaměstnavatel neposkytne náhradní volno do 3 měsíců, pak musí vyplatit nejen mzdu, ale i ten příplatek.
Samozřejmě ale může být v pracovní smlouvě sjednané, že mzda se stanovuje i s ohledem na odpracované hodiny přečas - u nevedoucích pracovníků je to až 150 hodin ročně, pak zaměstnavatel nemusí kompenzovat nic.
Pokud ale má sjednanou jen minimální mzdu, tak tam by se to zaměstnavateli sjednávalo a obhajovalo asi dost špatně.

Doporučuji si pročíst par.93 a 114 zákoníku práce.

Co se týká čerpání dovolené, již to tady napsali jiní - dovolenu určuje zaměstnavatel, i když je u nás běžná praxe, že si o dovolenou žádá zaměstnanec. Pak je potřeba mít dovolenou raději písemně potvrzenou a podepsanou. Zadání do PC neznamená, že tu dovolenou zaměstnavatel schválil. Jiná věc by byla, pokud by se jednalo o nevyčerpanou dovolenou z minulého roku, ale o tom nic nepíšeš.

Jinak další postup doporučuji dle toho, čeho chce manžel dosáhnout - jestli jim chce dát jen za vyučenou a je připraven na to odejít z práce, v tomto případě bych kontaktovala inspektorát práce nebo se nějak se zaměstnavatelem rozumně domluvit, pokud tam chce i přes tyto podmínky zůstat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat