Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem kdo už je v posledních týdnech-dnech těhotenství a už by rád rodil. Jde nějak porod rozběhnout, když už je hrdlo měkké?? Už mám těhotenství plné zuby, všechno mě bolí a vše je ták namahavé. Už bych to chtěla mít za sebou, neustálé bolesti v kýčlích, stydké oblasti, no jen pouhé zvednutí ze židle je utrpení.
to k tomu ženská ale patří…já ze zoufalství týden před porodem malovala barák a nic!!poslední 3 dny jsem stávkovala a doma vůbec nic nedělala a jen ležela…
Převzato z knížky Zdravé těhotenství a přirozený porod od Ingeborg Stadelmann
Předpoklady: U všech následujících rad je důležité vědět, že mohou napomoci tělu jen tehdy, pokud je skutečně připraveno k porodu, tedy děložní hrdlo i poloha dítěte jsou zralé na porod.
1. Stimulace prsních bradavek
Tato metoda je používána i na některých porodnických odděleních ke zkoušce zátěže při kontrakcích. Minutu až dvě si silně třete bradavky, následuje dvě až tři minuty přestávka a pak se postup opakuje. Toto dráždění může vyvolat děložní kontrakce. Jestliže tímto způsobem nastanou kontrakce během půl hodiny, znamená to, že děloha je zralá na porod.
2. Klystýr, půst
Představuje neškodnou, ale účinnou metodu. Udělejte si klystýr a pak musíte celý den dostatečně pít. U mnoha žen poté spontánně nastanou kontrakce. Klystýr s teplou vodou povzbudí pohyby střev, na což děložní svaly reagují silnějšími stahy.
3. Přirozené prostaglandiny
Tyto jsou obsaženy v mužském spermatu. Pokud je tělo ženy připraveno na porod, stimulují tyto hormony kontrakce. Při použití této metody pomáhá, když je žena silně vzrušena a stimulována, neboť pak i ona vylučuje dost prostaglandinů potřebných k vyvolání porodu. Prostě jakým způsobem jste si broučka udělali, takovým způsobem mu ukažte cestu ven
4. Kořeněné nápoje
Výsledek nepocítíte hned, většinou se dostaví během jednoho až dvou dnů. Je třeba připravit čajový nálev z jednoho kusu skořice, deseti hřebíčků, malého zázvoru a jedné polévkové lžíce sporýše lékařského v jednom litru vody. Tento nápoj pak popíjejte během celého dne po doušcích.
Zmíněná koření lze také použít i ve formě éterických olejů ze skořice, hřebíčku, zázvoru a verbeny v základním oleji (olivový, slunečnicový, mandlový) na masáž břicha nebo do teplé koupele. Zvýšení účinku dosáhnete, pokud si před masáží břicho zvlhčíte horkou vodou, čímž urychlíte vstřebání oleje.
5. Homeopatické prostředky
Tady je důležité upozornit, abyste je užívala jen na základě doporučení zkušeného homeopata. Nejčastěji se používají tyto: Caulophyllum, Cimicifuga, Kalium carbonicum, Nux vomica, Pulsatilla, Sepia.
6. Ricinový koktejl
Připravte si směs z ricinového oleje (ke koupi v lékárnách) s meruňkovým džusem a hltem čiré kořalky. Tuto vypijte. Během tří až šesti hodin se dostaví silné porodní bolesti. Pokud tomu tak není, musíte vycházet z toho, že se zatím dítě prostě narodit nechce.
kaa13 píše:
od kdy se toto muze zkouset? pokud mimi nebude pripravene tak by se mu tedy nemelo nic stat?
Pokud mimi není připravené nestane se nic max. tě ten ricinový koktejl prožene, ale znovu by se to nemělo zkoušet dřív než za týden.
U nás u všech tří zabral sex, sperma cosi obsahuje, co ti při vyvolávání dají v tabletách… pokud je mrně připravené tak to může pomoct, pokud ne, tak se nic nestane.
No tak zaručený návod určitě neexistuje, prostě až bude mimi ready, tak dá tělu signál. Já teda poslední den ještě uklízela, myla podlahy, tak nevím jestli to tomu pomohlo
. Jinak prý funguje sex, ostrá kořeněná jídla, horká vana, chůze do schodů a já nevím co ještě. Ale to jsou všechno jenom babské rady. Co je na to pravdy nikdo neví. Každopádně přeji brzký a pohodový porod. Ještě se ti po těhotenství bude stýskat, uvidíš..
![]()
Jo a ten sex mi dokonce doporučila i dr. v porodce, když jsem týden přenášela, nakonec zabral za 5 min.12 - objednaná na vyvolání jsem nakonec přijela s tím, že už mám kontrakce a vyvolávání se nekonalo ![]()
to jsou skutečně naprosto běžné pocity a stavy na konci těhotenství. ale o porodu prostě rozhoduje miminko, které se ozve, až bude připravené. já jsem přenášela týden, žádné babské rady na „vyvolání“ porodu nepomáhaly a pak to prostě najednou přišlo samo
. není kam spěchat. vím, že je to nepříjemné, ale to k tomu prostě patří.
no, sex se taky doporučuje - kvůli prostaglandinu ve spermatu, ale mně doktor říkal, že aby skutečně pomohl rozběhnout porod, musela bych mít styk několikrát po sobě a ještě k tomu s různými muži, aby toho prostaglandinu bylo dost. to jsem tedy nezkoušela
. každopádně si myslím, že nejlepší je počkat, až bude miminko připravené
.
Mě čeká ještě jeden trimestr a těším se, až to přijde už teď. Jak píší holky - myslím, že je dobré se chovat tak, jak nám tělo velí a mimčo si pak řekne samo
.
Pokud není mimčo připravené, nepomůže ani svěcená voda
Vydrž, ještě budeš po porodu s láskou vzpomínat na klid, kdy bylo miminko u tebe v bříšku ![]()
Kdy máš vlastně TP?
Dujana píše:
no, sex se taky doporučuje - kvůli prostaglandinu ve spermatu, ale mně doktor říkal, že aby skutečně pomohl rozběhnout porod, musela bych mít styk několikrát po sobě a ještě k tomu s různými muži, aby toho prostaglandinu bylo dost. to jsem tedy nezkoušela. každopádně si myslím, že nejlepší je počkat, až bude miminko připravené
.
ja si myslim ze tuhle verzi se sexem a ,,jistym vyvolanim,, urcite vymyslel muz ktery vedel ze to je jeho posledni sance na sex pred 6nedelim
![]()
fragola píše:
Pokud není mimčo připravené, nepomůže ani svěcená vodaVydrž, ještě budeš po porodu s láskou vzpomínat na klid, kdy bylo miminko u tebe v bříšku
Kdy máš vlastně TP?
teď jsem to chtěla napsat
, já mám jenom jedno dítě, ale vzpomínám s nostalgií, jak jsem celé těhotenství proležela.
Mně zbývají ještě 2 týdny, bříško mně už sice začíná obtěžovat, ale zatím si to docela užívám…hůř asi bude po 40tt… (počítám se všemi možnostmi
) Také spíš věřím tomu, že miminko půjde, až bude chtít, přesto se nebráním těm babským radám…co kdyby náhodou to zrovna na mně zapůsobilo
když už to nemůže ublížit, tak to aspoň zkusím.
Nicméně, čím víc na to budeš myslet, o to dýl ti přijdě, že to trvá…jednou ale ven musí ![]()