Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mroe potvrzení ale problém je
Jsem náročná matka, ráda bych, aby se nemocnost řešila jinak, než že dítě na xy měsíců/ x let, než „z toho vyroste“, izoluju. Za prvné si myslím, že pro jeho sociální vývoj to není úplně nejlepší, za druhé taky potřebujeme z něčeho žít.
@Fikta zkoušeli jste colostrum? Já na tom teď táhnu malého a klepu. Od doby, kdy jsme je nasadili, měl jen 1× atb, což je u nás malý zázrak - od září do ledna je měl 4×, od února doteď jen 1×
.
Jinak byl nemocný podobně. Taky mu to tahá starší ze školky, ale starší je v pohodě. Sice taky často nechodí, ale má to zakázané kvůli malému.
@mroe my kvůli tomu zajistili individuální hlídání, ale budeme zkoušet i školku. Máme podobně hodně nemocné dítě jako @Fikta. Odpadlo mi po první Hexe a od té doby se vezeme.
@Fikta píše:
@mroe potvrzení ale problém jeJsem náročná matka, ráda bych, aby se nemocnost řešila jinak, než že dítě na xy měsíců/ x let, než „z toho vyroste“, izoluju. Za prvné si myslím, že pro jeho sociální vývoj to není úplně nejlepší, za druhé taky potřebujeme z něčeho žít.
No, ale na to ma doktorka plne pravo. Pokud dite ockovane neni, nebude psat, ze je. A psat ze bude, kdyz je porad nemocne? Pokud ma poruchu imunity a tim padem neni mozne ho ockovat, mela bys na to mit papir od odborneho lekare.
A jak se resi nemocnost ditete jinak?
@mroe píše:
No, ale na to ma doktorka plne pravo. Pokud dite ockovane neni, nebude psat, ze je. A psat ze bude, kdyz je porad nemocne? Pokud ma poruchu imunity a tim padem neni mozne ho ockovat, mela bys na to mit papir od odborneho lekare.
A jak se resi nemocnost ditete jinak?
To si asi nerozumíme. Nikdy bych po ní nechtěla, aby lhala a psala, že je očkované, když není! Naše doktorka neuznává odložení očkování kvůli nemocem a tudíž naše dítě podle ní není očkované podle kalendáře=není očkováno pravidelně
To je největší problém. A ano napsala mi termín, kdy bude očkovat, protože podle ní je jeho nemocnost normální a já si nemoci asi vymýšlím
Poruchy imunity má prokázanou starší. A píšu, že bych si představovala, že mladší dítě taky pošle na imunologii, kde by mu mohli pomoci.
No ale dite skutecne neni ockovane tak, jako ostatni deti pred nastupem do skolky, tak co ti tam ma napsat?
Asi tomu nerozumim, takze ty tam s temi nemocemi nechodis, ze ma pocit, ze si to vymyslis?
A starsi ma poruchu imunity, je ockovane normalne a chodi do skolky… ![]()
@mroe u nás pouze doktorka zaškrtává, zda je dítě očkováno pravidelně, či nikoli. Chtěla jsem po ní napsat, že jsme kvůli zvýšené nemcnosti zatím nenaočkovali MMR a kdy budeme očkovat.
Ano, nelítala jsem tam s každou teplotkou a rýmičkou, bála jsem se, že chytí v čekárně něco jiného a s rýmou ona stejně nic neudělá. I když po jejím nařčení jsem poslední půl rok běhala opravdu se vším a i tak to nestačí.
Starší je očkovaný normálně. Poruchu imunity má diagnostikovanou teď nově a řešíme jí na imunologii.
@Fikta
když ono ale vážně není úplně košer požadovat po někom jaksi potvrzení něčeho, co nenastalo, ale teprve – možná – nastane
![]()
v roce jste podepsala papír že očkovat nechcete před druhým rokem
ona vám fakt těžko potvrdí něco co není…letos je vážně blbá sezona, neustále viry, jaro nikde, ve školkách to marodí až hrůza…a tak vám mladší neustále chytá něco od staršího…je mi jasné že z toho těžko rychle ven, ale opravdu bych si netroufla po nikom, lékaři nebo nelékaři netroufla požadovat potvrzení něčeho co zatím není a…možná…časem nastane
je možné zkusit na podzim kolostrum na měsíc
jinak žádné zázraky na tohle fakt neexistují, a děti musí vyrůst, dozrát a stát se přirozeně odolnějšími proti těm neustálým školkovním breberám
![]()
@Fikta píše:
@mroe u nás pouze doktorka zaškrtává, zda je dítě očkováno pravidelně, či nikoli. Chtěla jsem po ní napsat, že jsme kvůli zvýšené nemcnosti zatím nenaočkovali MMR a kdy budeme očkovat.
to „kvůli zvýšené nemocnosti“ je v pořádku
ale nejde přece chtít po ní, aby jaksi předem potrvzovala kdy budete očkovat…je to stejné jako kdyby někdo požadoval posudek na řidičák s datem o 3 měsíce dopředu / kdo ví co se stane? /
nechte si od ní potvrdit že to zatím nešlo, a
sama si pak napište pro školku čestné prohlášení, že očkovat chcete a je v plánu toho a toho dne…je to těžký, chápu
jen rýma na mmr nevadí, ale jinak by dítě mělo být fit, nyní už snad konečně začne jaro a ty nekonečné virosy zmizí…doufejme
@Borrealis
čím víc VÁS mi to napíše, tím líp to pochopím?
Zrovna potvrzení toho, že očkovat bude a kdy (do kdy) jí problém nakonec nedělalo
Jen důvod proč to tak je, máme obě jiný. Ona mi zvýšenou nemocnost prostě nepotvrdí. Ale jo, už mi pomalu dochází, že je větší pravda, že jsem podepsala papír o odkladu očkování, než to že bylo dítě skutečně pořád nemocné ![]()
Vím, že zázračná tabletka na uzdravení neexistuje
Ale úplně bez možnosti, jak zkusit pomoci, to taky není. Letos bylo starší dítě (díky tomu, že jsem si vyžádala odborné vyšetření) ušetřeno antibiotik. Myslím, že to imunitě taky maličko pomůže ![]()
@Fikta píše:
@Borrealisčím víc VÁS mi to napíše, tím líp to pochopím?
Zrovna potvrzení toho, že očkovat bude a kdy (do kdy) jí problém nakonec nedělaloJen důvod proč to tak je, máme obě jiný. Ona mi zvýšenou nemocnost prostě nepotvrdí. Ale jo, už mi pomalu dochází, že je větší pravda, že jsem podepsala papír o odkladu očkování, než to že bylo dítě skutečně pořád nemocné
Vím, že zázračná tabletka na uzdravení neexistujeAle úplně bez možnosti, jak zkusit pomoci, to taky není. Letos bylo starší dítě (díky tomu, že jsem si vyžádala odborné vyšetření) ušetřeno antibiotik. Myslím, že to imunitě taky maličko pomůže
Rozhodně to pomůže, každá antibiotika poškodí imunitu. Stejně tak každá vakcína. Obojí má vyhalzovací efekt na střevní mikroflóru, která je pro zdraví stěžejní. Mnoho dětí se již rodí s narušenou střevní mikroflŕou (přebírá ji od rodičů v takovém stavu v jakém ji mají oni sami) Umožňuje vstřebávání živin ve střevě a jejich dopravu k buňkám, když toto nefunguje správně nejsou živiny na místech kde jsou potřeba - především při obnově buněk=stavbě nových, kde slouží jako stavební kameny a pojivo. Tzn. obnovit střevní mikroflóru je první krok, dájí se použít komerční probiotika, lepší je ale nepasterované kysané zelí, kvalitní živý jogurt atd. A je třeba to doplňovat pořád. Zároveň nadměrná konzumace živočišných bílkovin způsobuje nerovnováhu v nitrobuněčných procesech, při nedostatku vitaminu B1, B6 a B12 (umožňují reakce uvnitř buňky) vzniká toxická hladina homocysteinu v krvi. Tento stav se začíná projevovat právě okolo 2-3 roku života a u většiny civilizované populace přetrvává celý život. Takže další krok - omezit živočišné bílkoviny (maso, mléko, vejce). Pak je třeba doplnit vitaminy - kvalitní ovoce, zelenina, ořechy, semínka, minerály v podobě Himalájské či Keltské soli a možná ještě alespoň B-komplex (vzhledem k enormnímu snížení obsahu vitaminů a minerálů ve stravě za posledních 50let). Tělu také v mnohém ulehčí vysazení pšenice - její přešlechtěná bílkovina se stala veůlmi špatně stravitelnou a působí v organismu mnoho problémů. Cukr = další oslabení, hledejte alternativy (sušené ovoce, kokosový cukr, třtinový cukr, ne sirupy typu Aloe, fruktózový atd - přetěžují játra). Možná vám přijde že to už všechno znáte a neříkám nic nového, a je to tak, ale toto jsou opravdu stěžejní mechanismy fungování lidského organismu a pokud mu nedáme podmínky, nebude zdravý a silný.
@Kouni díky, ano vím to a víc než dobře, mám vystudovanou mikrobiologii a biochemii
Ale s dětmi je občas velmi obtížné (někdy i skoro nemožné) některé diety dodržovat. Trochu nám „pomohlo“, že teď byly čtvrt roku o rýži, bramborách a mrkvi, takže snědí celkem rády i nenáviděnou zeleninu, i cukr jsme díky tomu výrazně omezili.
@Fikta : u nás se taky píše jen buď očkovano podle kalendáře nebo neockovano podle kalendáře a k tomu druhému se prostě žádné důvody nepíšou. A pokud jsi s nemocným dítětem nechodila k dr a kurýrovala doma a ona má záznam, že bylo nemocné 2× za rok, tak to samozřejmě vypadá jako výmluva, promiň ( ale chápu te, taky kurýruji radši doma ). V naší školce s tímto papírem ( a potvrzením neockovano ) dítě přijali, ale chodit začlo, až mělo všechna ockovani. Domluv se ve školce a dr netlac.
@myskalucka u nás o kalendáři ani zmínka
Chodili jsme jen když bylo nejhůř, tj. jednou za měsíc. Vždycky jsem jí popisovala průběh (nejdřív rýma, pak…). Posledního půl roku jsme u ní v ordinaci 2-4× měsíčně. Doktorku netlačím, jak taky
Nějak jsem se s ředitelkou domluvila (ona s tím má zkušenosti, tak jsem myslela, že se to tak běžně dělá), nečekala jsem, že to bude takový problém. Teď už vím, že by to řešilo i moje čestné prohlášení, ale v ordinaci jsem na takovou ostrou reakci prostě nebyla připravená. Od té doby, co jsem zpochybnila doktorčino rozhodnutí s očkováním po neštovicích, to jde s naším vztahem z kopce ![]()
@Fikta píše:
@Kouni díky, ano vím to a víc než dobře, mám vystudovanou mikrobiologii a biochemiiAle s dětmi je občas velmi obtížné (někdy i skoro nemožné) některé diety dodržovat. Trochu nám „pomohlo“, že teď byly čtvrt roku o rýži, bramborách a mrkvi, takže snědí celkem rády i nenáviděnou zeleninu, i cukr jsme díky tomu výrazně omezili.
No to je mi jasný, já stále ještě jen kojím a jak to bude dál se trochu bojim. Nicméně tu u nás vypadá taky na narušený mikrobiom, tak dávám aspoň probiotika malýmu a kvašenou zeleninu sobě. Zřejmě má taky ABKM, to ještě čekáme na výsledky. Je mu 8m a očkovaný ještě není. Měla jsem z toho strach a doktorka si zřejmě taky nebyla úplně jistá tak netlačila. Teď má nízký železo, tak zase čekáme až to srovná. Takže jen tak očkování nebude, ale zatím jsem to nemusela nijak řešit. No uvidíme jak to bude dál. Než půjde do školky tak to snad zvládneme naočkovat. Ale MMR se teda bojím nejvíc. Sousedi maji syna, do dvou let byl normální a pak se zničeho nic vrátil psychomotoricky do půl roku, je z něj epiteptik a autista. A já prostě nevěřím tomu, že se jako mávnutím kouzelného proutku ze zdravého dítěte stane nemocné…
@Barunkaska - nečetla jsem celou diskuzi, ale píšu vlastní zkušenost. Synovi bude na konci května 5 let, tudíž se nás při přijetí do školky (zápis byl myslím leden 2015) ještě netýkala povinnost MMR - resp. vyhláška říkala, že není určen limit, kdy začít MMR očkovat. Syn měl očkovanou hexu dle schématu 3 plus 1 standardně, ale jeho reakce byly natolik závažné, že jsme řešili na imunologii kontraindikaci na MMR - pediatrička mi sdělila, že sama nemůže toto potvrzení vystavit, proto vystavoval imunolog. P. S: MMR nemá očkováno dodnes, imunolog se přiklání k očkování před nástupem do 1.třídy, tudíž zhruba za rok.