Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mohu se zeptat jen orientačně z jakého důvodu se dává dočasná kontraindikace? Odložila jsem na druhý rok očkování kdy 3.4. měla dostat vakcínu, bohužel měsíc předtím byla pět dní v nemocnici kvůli spálenině také tím pádem anestezie navíc tou dobou byli neštovice v okolí a my byli v inkubační době. No takže jsem chtěla dát cca koncem dubna bohužel, měsíc má rýmu je zahleněná a já nevím proč, před 14 dny jsme byli u dr. kde mi řekla že se uvidí za čtrnáct dní když jí to nepřejde, nejenže jí to nepřešlo ale dostalo se to do fáze kdy se k tomu nabalil kašel, tím pádem rozhodně nechci očkovat, dr. ví že jsem jí říkala že je měsíc zahleněná jenže pro ní rýma prý není nemoc. Jenže já se ted kvůli tomu bojím očkovat a školka zápis už je tento týden. Jsem z toho uplně na prášky protože jsem jí říkala že očkovat chci ale musí být zdravá a že huhná to mi teda nepřijde jako stoprocentní zdraví. Já vím je to moje chyba, kdybych ji dala očkovat v 18.ti měsících tak tohle řešit nemusím, jenže to mi přišlo brzy a navíc samozřejmě ta rýma tam taky byla. Tak by mě zajímalo za jakých situací se dočasná kontraindikace píše, ne že byczh věřila, že nám ji dr. napíše ale spíš tak ze zvědavosti.
My jsme při zápisu taky neměli MMR naočkováno (odkládala jsem na co nejpozději) a přijali nás. Ředitelce jsem řekla, že očkovat chceme, ale spíš až v létě, ale naše dr. do formuláře jen suše napsala, že máme naočkovanou jen hexu a MMR ne. Přesto nás přijali a potvrzení o očkování jsme dodali až těsně před tím, než synek nastupoval (na konci listopadu - očkovali jsme až někdy v říjnu…). Doktorka proti tvé vůli naočkovat nemůže, navíc živou vakcínu v tomto stavu, to je nesmysl. Prostě si trvej na tom, že teď očkovat nedáš, a popros jí, ať do formuláře pro školku napíše, že očkovat plánujete. Totéž můžeš zdůraznit ve školce i osobně, a uvidíš. Podle mě je dnes dětí vícero, co to nemají naočkované a do školky se hlásí, a záleží na benevolenci školky, jestli vás přijmou. Hodně štěstí a raději počkejte, až bude dítko alespoň 14 dní (lépe měsíc) zdravé! ![]()
@Barunkaska dočasná kontraindikace nepomůže. Musela by být trvalá. Řešila jsem to u syna. Má od října pátá atb a taky čekáme na očkování MMR a nestačí to. Jemu jsou ale už 3, takže školku potřebuju nutně.
@Anihaj někde to nestačí. U nás si ředitelka na sliby nehraje. Rovnou mi řekla, že když nebude mít MMR potvrzené přímo v přihlášce v den zápisu, tak ho nevezme.
@Anonymní Jasně, jen píšu, jak to bylo u nás. Minimálně u jednoho z dětí mojí sestry to bylo taky tak, že je přijali i bez očkování a bez kontraindikace. Samozřejmě záleží jak kdo na tom bazíruje a taky kolik je zájemců (a jak velká je motivace - často finanční - naplnit stav…).
@Barunkaska Zkus to s ředitelkou probrat osobně, třeba to pochopí a vyjde vám vstříc.
Příspěvek upraven 01.05.17 v 19:48
@Anonymní píše:
@Barunkaska dočasná kontraindikace nepomůže. Musela by být trvalá. Řešila jsem to u syna. Má od října pátá atb a taky čekáme na očkování MMR a nestačí to. Jemu jsou ale už 3, takže školku potřebuju nutně.@Anihaj někde to nestačí. U nás si ředitelka na sliby nehraje. Rovnou mi řekla, že když nebude mít MMR potvrzené přímo v přihlášce v den zápisu, tak ho nevezme.
Pritom povinne nastupujici predskolaci do skolky po patem roce nemusi prokazovat uz zadne ockovani ![]()
Děkuji za odpověd, také jsem si myslela, že to tak jde, bohužel ředitelka mě dost nepěkně odsekla, že ji bez očka nepřijmou, nejsem člověk kterej by se uměl hádat, mám z toho nervy na pochodu, ale očkovat ji prostě nemůžu, chrchlí jak blázen nehledě na to že zahuhňaná už je dva měsíce. Přitom i dr. říkám, že rozhodně mám v plánu očkovat ale sama ví, že to od ledna nebylo možné, na konci ledna laryngitida 14 dní se táhla, potom spálenina no to ani nemluvim pak neštovice přímo sme přišli od styku s nakaženými dětmi a ted dva měsíce rýma, se z toho zblázním. no pokecáme si s ní a uvidíme, jinak nevim. ![]()
No to je paráda, takže jedině překecat ředitelku
achjo tak to nám asi nedopadne, byla striktní bez očkování ani náhodou. ![]()
V naší školce děti bez očkování v době zápisu přijali s podmínkou, že v době nástupu ( září ) musí mít povinná očkování, pokud nebudou mít, tak nastoupí, až budou oockovani.
@myskalucka píše:
V naší školce děti bez očkování v době zápisu přijali s podmínkou, že v době nástupu ( září ) musí mít povinná očkování, pokud nebudou mít, tak nastoupí, až budou oockovani.
Tiše závidím
, budu doufat že se s ni domluvim, jinak nevim co budu dělat. Neříkám kdybych byla ta neočko maminka ale hexu má řádně splněnou včetně prevenaru 13, nejsem neočkovací, jen chci aby byla zdravá, je mi to proti srsti ji ted očkovat když vím, že rozhodně zdravá není. ![]()
Taky jsem domluvená s ředitelkou, že stačí do papírů, které potvrzuje doktorka, napsat, že kvůli častým nemocem nemohlo být dítě naočkováno, ale že dostane Priorix tehdy a tehdy. Ale od doktorky jsem dostala dost sodu a nenapsala mi to. Prý si za to mohu sama a měla jsem dítě naočkovat ve 15ti měsících a že se nestihne do nástupu druhá dávka
Moje dítě je taky věčné nemocné (od roku a půl bylo zdravé max. týden v kuse, tak nebylo kdy naočkovat, ale protože jsem v roce podepsala papír, že nechci MMR před druhým rokem, je to teď můj problém, protože tak totiž neodkládáme pro nemoc (to by prý napsala jen kdyby měl epilepsii nebo tak něco
), ale z mojí vůle
Navíc ani hexu nemá podle kalendáře, z mého rozhodnutí
(Dítě mělo ve třech měsících neštovice a já ho, po konzultaci s dvěma odborníky, nenechala naočkovat už 14 dní po nich, jak chtěla doktorka)
Tak teď jsem docela zvědavá, jestli jen termín očkování bude ředitelce stačit ![]()
@Fikta píše:
Taky jsem domluvená s ředitelkou, že stačí do papírů, které potvrzuje doktorka, napsat, že kvůli častým nemocem nemohlo být dítě naočkováno, ale že dostane Priorix tehdy a tehdy. Ale od doktorky jsem dostala dost sodu a nenapsala mi to. Prý si za to mohu sama a měla jsem dítě naočkovat ve 15ti měsících a že se nestihne do nástupu druhá dávka![]()
Moje dítě je taky věčné nemocné (od roku a půl bylo zdravé max. týden v kuse, tak nebylo kdy naočkovat, ale protože jsem v roce podepsala papír, že nechci MMR před druhým rokem, je to teď můj problém, protože tak totiž neodkládáme pro nemoc (to by prý napsala jen kdyby měl epilepsii nebo tak něco
), ale z mojí vůle
Navíc ani hexu nemá podle kalendáře, z mého rozhodnutí
(Dítě mělo ve třech měsících neštovice a já ho, po konzultaci s dvěma odborníky, nenechala naočkovat už 14 dní po nich, jak chtěla doktorka)
Tak teď jsem docela zvědavá, jestli jen termín očkování bude ředitelce stačit
No, ale je to pravda, bylo to z tvoji vule, nebo ne? Uprimne receno, nezda se mi, ze dite nebylo za rok a pul ctrnact dni zdrave, aby mohlo byt ockovano, zvlast, kdyz nechodi do skolky a tak domu nenosi skolkove bacily - to uz asi resite nejakou poruchu imunity, ne? ![]()
Též se pridavam, malému budou v září 3 roky a tez očkování ještě mmr ještě nemáme. Dr. S tím žádnou vědu nedělala a pry počkáme ne lepší počasí
k zápisu jdeme příští týden.
@mroe píše:
No, ale je to pravda, bylo to z tvoji vule, nebo ne? Uprimne receno, nezda se mi, ze dite nebylo za rok a pul ctrnact dni zdrave, aby mohlo byt ockovano, zvlast, kdyz nechodi do skolky a tak domu nenosi skolkove bacily - to uz asi resite nejakou poruchu imunity, ne?
Bohužel
Opravdu posledních 8 měsíců zdravé tak dlouho nebylo. Školkové nemoci nosí sourozenec. Jemu stačí kolem dětí projít a už něco chytí, začalo se zdravím haprovat taky kolem roku a půl. A ano, u toho teď řešíme poruchu imunity, protože mi jeho nemocnost nepřišla normální a vyžádala jsem si doporučení na imunologii. Doktorka říkala, že musíme udělat něco i s nemocností mladšího dítěte. Čekala jsem doporučení i pro něj, ale místo toho dostalo starší zákaz chodit do školky (čímž tedy řešila jeho nemocnost i loni a z tří měsíců, kdy nebylo ve školce, bylo zdravé 14 dní).
Příspěvek upraven 01.05.17 v 21:51
@Fikta píše:
BohuželOpravdu zdravé nebylo. Školkové nemoci nosí sourozenec. Jemu stačí kolem dětí projít a už něco chytí, začalo se zdravím haprovat taky kolem roku a půl. A ano, u toho teď řešíme poruchu imunity, protože mi jeho nemocnost nepřišla normální a vyžádala jsem si doporučení na imunologii. Doktorka říkala, že musíme udělat něco i s nemocností mladšího dítěte. Čekala jsem doporučení i pro něj, ale místo toho dostalo starší zákaz chodit do školky (čímž tedy řešila jeho nemocnost i loni a z tří měsíců, kdy nebylo ve školce, bylo zdravé 14 dní).
Tak pak by ale nemel byt problem s potvrzenim, ne? Nebo, pokud neni vhodne, aby tak nemocne dite do skolky chodilo, chodit nebude, s tim se asi neda nic delat. Skolka pro tebe nebude reseni, kdyz je stale nemocne, budes stejne porad doma.
Ježiš to je taky hrůza, mně přijde že se ty doktorky snad mstěj za to, že je člověk nechce dát tak brzo očkovat. Jo tak samozřejmě že naše byla zdravá mezi 15. měsícem a druhým rokem někdy ikdyž ne moc dlouho páč malý začli růst zoubky někde v 7. měsících a táhli se a můžu říct, že při všech zubech teploty dokonce i horečky ale i tak nevím co je hroznýho na tom, že mi to přišlo brzy a ve špatnou dobu, kdy bacily řádily všude. Neříkám, když bych ji hned ze záčátku řekla, že nechci očkovat, ale já ji sama několikrát řekla, že chci a nějak v rozumným věku ne někde ve třech a dýl nebo nikdy. Mně teda dr. řekla něco ve smyslu, že papír bez očka nepotvrzuje takže u nás asi tak šmitec.