Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jaké jsou na lékařské zprávě uvedeny hodnoty? Je to označeno např. Ia, Ib,Ic, IIa atd. - pro každou nožičku zvlášť. Doporučili široké balení?
Vůbec se neznepokojuj! Synovi to taky trvalo dýl a nakonec všechno v pořádku. Sama jsem nosila deku a manžel destičku, takže jsem taky měla strach. Kdyby se jim ale něco nezdálo, určitě by ti už něco doporučili. Teď nezbývá než jen čekat. ![]()
Pokud vám doktor nedal žádné další pokyny (třeba k těm širokým plínkám), vůbec bych se tim netrápila.My jsme šli taky ještě na jednu kontrolu kvůli těm jadérkům a bylo nás docela dost.Pak bylo vše ok.
určitě bych se kvůli tomu neznepokojovala. Obě dcery je měly vyvinuté až kolem toho 7 měsíce. Takže mě spíš překvapilo, že syn měl obě už ve 4 měsících ![]()
Malej je ve 4měsícich taky neměl a v 5už ano takže v pohodě. Já to tu na emimi řešila taky
![]()
ahoj, tak pokud se delal UZ tak je zrejme vse v poradku.Neznepokojovala bych se, my chodime od 6nedeli kazdy mesic a kycle ma v norme, akorat cvicime a zakladame plenu na noc. Myslim, ze kdyby bylo neco v neporadku urcite by Vam nasadili decku nebo strojecek, navic se pri vyplneni karty na rodice ditete ptaji..
takze KLID!
My jsme na kontrolu jadérek chodili do 10 měs.,jedno pořád nebylo vidět,a nebyli jsme sami.Někde jsem četla,že jadérka se vyvíji do 1 roku.
Nečetla jsem diskuzi. Jadérka nemají s abdukčními pomůckami - peřinky, třmínky, nic společného. Abdukční pomůcky se ordinují při špatném postavení kyčlí. Ortoped mi to tak vysvětlil.
Se starším jsme chodili na kontrolu jadérek ještě v 8 měsících, s mladší v 7. Sám doktor mi říkal, že to není důvod dávat „široké balení“.
Ahojky,
já jsme taky měla jako malá peřinku, sestra měla strojek a holky jsou naprosto OK. Dokonce s tou mladší jsme byly jen 2×, měla jadérka v asi 10-ti týdnech, tak jsem byla velice překvapená, ale na druhou stranu ráda, že s ní nikam nemusím…
myslím si, že se nemáš čeho bát, pokud by to nebylo Ok, tak ti to Dr. řekne.
Naše dcerka nosila abdukční peřinku od 2 měsíců do 4 měsíců (to už jenom na noc). Bylo to kvůli horšímu postavení kyčlí, jadérka měla obě vyvinutá už při poslední kontrole v 5 měsících a proto už jsme tam znovu chodit znovu nemuseli, protože měla vše v pořádku.
Luciusek píše:......................................................
A jaké jsou na lékařské zprávě uvedeny hodnoty? Je to označeno např. Ia, Ib,Ic, IIa atd. - pro každou nožičku zvlášť. Doporučili široké balení?
Ia je, že jsou stříšky v pořádku. To kvůli nim se zakládá plína, peřinka atd. Podle postavení těch stříšek se mimi ohodnotí, např.IIa je sice nevyvinoutost, ale v normě do 3m, jinak řečeno, pokud mám na KO v 6ti týdnech IIa, tak sice stříšky ok nejsou, ale je to v normě, stejně jako, že mimi ještě nemá zoubky. pokud by bylo IIa i po těch třech měsících, dává se nejspíš ta peřinka. Tak jsem to aspoň pochopila z nějakého článku. A jadýrka nemají se zakládáním nic společného a nijak se nehodnotí, ty tam prostě buď jsou nebo nejsou, resp.hodnotí se 0 nebo 1.
mala_carodejka píše:Ve zprávě máme Ia, což by mělo být O.K. Zpočátku jsem měla dávat pleny naširoko, teď neříkala doktorka nic.
Tak to opravdu nemusíš mít vůbec žádné obavy ![]()
My máme jednu nožičku Ia, druhou IIc
Pořád ještě ve 4 měsících musí malá nosit peřinku celodenně - na kontrolu jdeme až za měsíc.
„Jadérko“ je základ kosti v hlavici stehenní kosti. Zpočátku je tam totiž místo kosti chrupavka.
To značení „Ia“, „IIc“ atd. se týká stříšek, neboli té jamky, ve které hlavice sedí a musí tam držet. Když stříšky nejsou v pořádku, dávají se plenky nebo peřinka nebo třmínky.
Ve 4 měsících není důvod si dělat starosti, když tam jadérka nejsou. Prostě budete chodit na kontroly, dokud se neobjeví. Neslyšela jsem o nikom, u koho by s jadérky byly problémy, tak to asi není časté.
Zdravím všechny, včera jsme byly na kontrole kyčlí (ve 4 měsících). Nález je prý v normě, ale protože malá ještě nemá vyvinutá jadérka, máme přijít za 3 měsíce na kontrolu. Mám se znepokojovat? Někde jsem se dočetla, že na jadérka je čas do jednoho roka věku dítěte. Co by se dělo, kdyby se jadérka nevyvinula? Jako malá jsem měla peřinku a obávám se, aby ji také Kája nedostala. I když si říkám, že kdyby to nebylo v pořádku, už by ji nosila.