Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím poraďte mi co je lepší pro dítě připravit čaj nebo jakým způsobem do ní dostat železo z kopřiv? čaj dělám tak že ho vyluhuju a dám jeden šálek denně to mi vypila ( ale se šťávou
a ještě jsem četla že se nějak mixují a dává se šťáva, nevíte jak?
Lajlo - nevím, jestli lze i dítěti, ale říkám si, proč ne.....
Můj táta bral na nedostatek železa tento kopřivový „sirup“.
Natrháš mladé kopřivy ( nekvetoucí), otrháš listy, ty nakrájíš nebo natrháš na menší kousky. S troškou vody rozmixuješ na kaši. Kaši přecedíš přes husté sítko nebo plátýnko, takže z toho budeš mít takovou zelenou „šťávu“. Dává se jedna lžíce denně, takže dítěti bych zkusila dát 1 lžičku. Třeba zamíchat do š´távy......
Dále se dá vařit kopřivový „špenát“ nebo polévka, ale recepty nemám, myslím, že s tím nakládáš jako se špenátem nebo mangoldem…
Ahoj.
My jsme to řešili kopřivovým sirupem. Přidávala jsem si ho do čaje, nebo jsem si dělala jen vodu se sirupem. Pokud bude zájem, můžu dát recept.
Ahoj, takže píšu recept.
Šťáva z kopřiv:
60 - 70 kopřiv (nejlépe mladých), 3 litry vody, 10 dkg kyseliny citrónové. Vodu s kyselinou svařit, přelít tím kopřivy a 24 hodin nechat vyluhovat (nejlepší jsou na to veliké sklenice od okurek). Pak šťávu přecedit a na 1 litr šťávy přidat 1 kg cukru (stačí krystal). Pak to 5 minut povařit, vzniklá pěna se musí sbírat.
Přeji hodně úspěchů a hlavně aby to pomohlo.