Korpus na dort - recept

26.7.10 12:38

Korpus na dort - recept

Ahoj maminky, nedávno jsem poprvé ochutnala dort od hájka (cukrárna hájek boušová) a moc mi tam ty ovocné dorty zachutnaly. chtěla bych takový dort vyzkoušet udělat doma a proto vás prosím, zda nemátě recept na ten korpus. vím, že se dají dortové korpusy koupit normálně v potravinách, ale to není ono - chutově je to jak umělá hmota. proto bych se ho chtěla naučit upéct. se želatinou a ovocem už problém nebude, jen ten korpus nevím jak udělat. jo a pak bych se ještě chtěla zeptat, zda nevíte jak udělat tu tvarohovou náplň. podle mě je to tvaroh smíchaný se želatinou, aby to bylo husté a pevně to drželo, ale jak na to?
díky moc za tipy a za radu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9797
26.7.10 12:47

Jé, tak to bych taky potřebovala vědět:-)) zrovna chci upéct manžílkovi dort, tak bych to mohla vyzkoušet:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.7.10 13:06

Já jsem přihlášená na www.dortonanie.cz Je tam spousta triků a nápadů.
Dovolím si sem zkopírovat svůj nejoblíbenější recept bez prdopeč, takže nevrže mezi zuby a je fakt výborný.Kdyby se vám zdál moc suchý, stačí jej pokapat sirupem.

1 vejce
40 g cukru krupice
1 lžíce oleje
40 g hladké mouky

Toto je základní poměr, podle velikosti formy volím počet vajec (kulatá průměr 24 cm - 5-6 vajec, podle jejich velikosti).
Bílky šleháme, až vznikne bílá pěna, přisypeme cukr a ušleháme hodně tuhý sníh. Do sněhu nalijeme žloutky a pořádně zašleháme. Pak po troškách nebo tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání olej, opět důkladně prošlehat. Do této pěny pak lehce vařečkou vmícháme mouku.
Chceme-li korpus kakaový, část mouky nahradíme kakaovým práškem (např. odeberu dvě lžíce mouky, přidám dvě lžíce kakaa).
Piškot je nadýchaný, chutný a přitom pevný, vhodný i na patrový dort. Peču v elektrické troubě na 180°C (doba podle velikosti korpusu), zkouším špejlí.

Výhodou tohoto korpusu je, že po upečení má krásně rovný povrch, nikdy se mi nevyboulí ani nepropadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1278
26.7.10 13:14

Gino super tip,určitě vyzkouším - děkujeme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
26.7.10 13:16

Já bych udělala normální piškot. Ušlehat sníh, pak lehce vmíchat cukr, hrubou mouku a žloutky. Dělám to od oka. Na 4 vejce dávám tak 3 lžíce cukru a 5-6 lžic mouky.

A pak ještě jeden korpus od Dáši V. (Onasi) z mimibazaru, který dělám pod potahované dorty:
MRAMOROVÝ KORPUS už tu delší dobu není, tak ho sem dávám, protože je nejlepší, krásně kyprý, mechový a výborně drží:
4 vejce, 210g cukru, 1 vanilkový cukr, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Dělala jsem takto i srdce, jde to se všemi tvary:-)
Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení. Z pěti vajec jsem pekla hodinu na 170 a byl akorát.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
26.7.10 13:35

Tak já bych použila recept na třepací dort (poprvé jsem dělala z hotového koupeného přeslazeného navoněného a nic moc, byla to jediná slabina tohoto geniálního dílka). Nejsem žádná pekařka a tenhle zvládnu v pohodě.
Takže piškotový korpus:
4 vejce (zvlášť bílek a žloutek)
4-5 lžic cukru
4-5 lžic polohrubé mouky
Postup:
Z bílků a cukru ušleháme sníh. Pak přidáme žloutky a polohrubou mouku. Zlehka zamícháme a vlijeme do kulaté formy. Pečeme na 180 stupňů 20 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
26.7.10 13:39

Dělám ten korpus co Halka a je fakt super. Hlavně nikdo nechápe, jak vznikne to mramorování. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
26.7.10 13:44

Já dělám velmi jednoduchý
kolik vajec,tolik lžic cukru a o jednu lžíci méně hladké mouky.
Celá vejce rozšlehám s cukrem a pak postupně vmíchávám vařečkou mouku.
Používám to na všechno,rolády,dorty a jsem moc spokojená.

• Citovat
  • Upravit
10170
26.7.10 20:46

Já dělám tento:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

Je výborný, nadýchaný. Jednoduchý. S ovocem a želatinou je super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
16.2.12 18:42
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
29.8.18 22:25

propadlý korpus

Já mám problém.Potřeboval bych prosím poradit jak udělat ten korpus s krásně propadlým středem. Nedávno jsem našel recept a dort se povedl.No a dneska jsem ho dělal zase a dort se nepovedl. Celý vršek zůstal krásně hladký a rovný.Tak prosím o radu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí