Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminky, nedávno jsem poprvé ochutnala dort od hájka (cukrárna hájek boušová) a moc mi tam ty ovocné dorty zachutnaly. chtěla bych takový dort vyzkoušet udělat doma a proto vás prosím, zda nemátě recept na ten korpus. vím, že se dají dortové korpusy koupit normálně v potravinách, ale to není ono - chutově je to jak umělá hmota. proto bych se ho chtěla naučit upéct. se želatinou a ovocem už problém nebude, jen ten korpus nevím jak udělat. jo a pak bych se ještě chtěla zeptat, zda nevíte jak udělat tu tvarohovou náplň. podle mě je to tvaroh smíchaný se želatinou, aby to bylo husté a pevně to drželo, ale jak na to?
díky moc za tipy a za radu ![]()
Jé, tak to bych taky potřebovala vědět:-)) zrovna chci upéct manžílkovi dort, tak bych to mohla vyzkoušet:-))
Já jsem přihlášená na www.dortonanie.cz Je tam spousta triků a nápadů.
Dovolím si sem zkopírovat svůj nejoblíbenější recept bez prdopeč, takže nevrže mezi zuby a je fakt výborný.Kdyby se vám zdál moc suchý, stačí jej pokapat sirupem.
1 vejce
40 g cukru krupice
1 lžíce oleje
40 g hladké mouky
Toto je základní poměr, podle velikosti formy volím počet vajec (kulatá průměr 24 cm - 5-6 vajec, podle jejich velikosti).
Bílky šleháme, až vznikne bílá pěna, přisypeme cukr a ušleháme hodně tuhý sníh. Do sněhu nalijeme žloutky a pořádně zašleháme. Pak po troškách nebo tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání olej, opět důkladně prošlehat. Do této pěny pak lehce vařečkou vmícháme mouku.
Chceme-li korpus kakaový, část mouky nahradíme kakaovým práškem (např. odeberu dvě lžíce mouky, přidám dvě lžíce kakaa).
Piškot je nadýchaný, chutný a přitom pevný, vhodný i na patrový dort. Peču v elektrické troubě na 180°C (doba podle velikosti korpusu), zkouším špejlí.
Výhodou tohoto korpusu je, že po upečení má krásně rovný povrch, nikdy se mi nevyboulí ani nepropadne.
Já bych udělala normální piškot. Ušlehat sníh, pak lehce vmíchat cukr, hrubou mouku a žloutky. Dělám to od oka. Na 4 vejce dávám tak 3 lžíce cukru a 5-6 lžic mouky.
A pak ještě jeden korpus od Dáši V. (Onasi) z mimibazaru, který dělám pod potahované dorty:
MRAMOROVÝ KORPUS už tu delší dobu není, tak ho sem dávám, protože je nejlepší, krásně kyprý, mechový a výborně drží:
4 vejce, 210g cukru, 1 vanilkový cukr, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Dělala jsem takto i srdce, jde to se všemi tvary:-)
Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení. Z pěti vajec jsem pekla hodinu na 170 a byl akorát.
Halka
Tak já bych použila recept na třepací dort (poprvé jsem dělala z hotového koupeného přeslazeného navoněného a nic moc, byla to jediná slabina tohoto geniálního dílka). Nejsem žádná pekařka a tenhle zvládnu v pohodě.
Takže piškotový korpus:
4 vejce (zvlášť bílek a žloutek)
4-5 lžic cukru
4-5 lžic polohrubé mouky
Postup:
Z bílků a cukru ušleháme sníh. Pak přidáme žloutky a polohrubou mouku. Zlehka zamícháme a vlijeme do kulaté formy. Pečeme na 180 stupňů 20 minut.
Dělám ten korpus co Halka a je fakt super. Hlavně nikdo nechápe, jak vznikne to mramorování. ![]()
Já dělám velmi jednoduchý
kolik vajec,tolik lžic cukru a o jednu lžíci méně hladké mouky.
Celá vejce rozšlehám s cukrem a pak postupně vmíchávám vařečkou mouku.
Používám to na všechno,rolády,dorty a jsem moc spokojená.
Já dělám tento:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Je výborný, nadýchaný. Jednoduchý. S ovocem a želatinou je super.
Já mám problém.Potřeboval bych prosím poradit jak udělat ten korpus s krásně propadlým středem. Nedávno jsem našel recept a dort se povedl.No a dneska jsem ho dělal zase a dort se nepovedl. Celý vršek zůstal krásně hladký a rovný.Tak prosím o radu. ![]()