Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Synovy budou za dva dny 2.měsíce a už od porodnice prostě nesnáší koupání , jekmile se dotkne vody kterou vždy měřím teploměrem a zkouším o stupen min nebo vic , tak proste zpustí ten strašlivý řev a zfialový
už nevím jak mu mám koupání zpříjemnit :-/
Zakladala jsem podobnou diskuzi!!!
Takze vim jak se citis!
Je jeste malicky, nase mala plakala do sedmeho mesice! Az ted, kdyz si ve vane muze sednout a namacet hracky a zinku, je to bez place. A dodnes se u toho nejak extra nesmeje a neracha! Myslim, ze to bere jako nutne zlo.
Zkouseli jsme malou vanicku, velkou vanu, kyblik, bazen, s lehatkem, bez lehatka, chladnejsi vodu, teplouckou vodu, s hrackami, bez, malo vody, hodne vody, proste blazni na entou! ![]()
Nepomohlo nic.
Holt nektere deti vodu rady maji a nektere moc ne (i kdyz je jich mensina). Porad ale tajne doufam, ze se to v ni zlomi, protoze jsme s kamoskou planovaly plavani pro deti a nutit ji na silu opravdu nechci! ![]()
Casem se ten plac zlomi, neboj ![]()
Úplně nejjednoduší je dítě koupat po tekoucí vodou tak,že ho držíš naopak-leží ti vlastně na rozložené ruce bříškem dolů. Tohle je zaručená poloha,kterou zná a plakat ti nebude.
Anebo:Dej dostatek vody do vaničy,aby nebyl ponořený napůl,ale voda jej obklopovala a mohl v ní „plavat“ Balíš ho při koupání do plínky? Jestli ne,zkus ho zabalit a opatrně ponořit do vaničky.Bude mít větší pocit bezpečí. A jen ho ve vodě houpej,konejši,hlad´a nechej ho pomalinku zvykat . Možná potřebuje i větší pocit bezpečí,možná se cítí nejistý,drž ho pod hlavičkou při koupání tak,že budeš mít svou ruku podvlečenou pod jeho krkem a zároveň budeš držet i jeho pravou ručičku v předloktí.
A druhou ho jen tak opatrně přelévej vodou na bříško a mluv na něj konejšivým hlasem.
Chce to trpělivost,ale to se poddá.
Držím pěsti a dej vědět,jak postupujete ![]()
Lehátka a ostatní pitominy bych nepoužívala,miminku je bližší ponoření do vody,než tyhle…vymoženosti ![]()
Ahojky a ty se koupeš a v těhu ses koupala v jaké vodě? Já miluju vařící a v těhu jsem to sice nepřeháněla, ale koupala jsem se v hooodně teplé. Malá mi řvala od porodky ve 37 stupních, než mi došlo že je to tou teplotou, jakmile jsem jí tam začala dávat teplejší (pak už jsem neměřila, vždy dle odhadu) tak začala bejt spokojená.
A dokoncce teď v létě i když ve vaně nesnáší studenější stále, koupala se celé léto s námi v bazénu, který měl od 24 do 27 stupňů a úplně si labužila
Nechápu ![]()
Teď u druhého teplotu vody odhaduji a asi je teplejší než 37C.
A oba syny jsem koupala v kyblíku a nikdy neřvali (před vložením do kyblíku sprchuju zadek, kdy mám dítě na ruce bříškem dolů a taky nikdy neřvali). Tak to tzkus takto.
Btw můj brácha řval i jako pětiletý, když si měl lehnout do vany na záda (nějak to souviselo s mytím hlavy, to už nevím…). Já obecně koupací polohu na zádech moc nchápu, asi bych taky řvala… ![]()
měli jsme dlouho podobný problém.
U nás pomohla bašta. Nakrmit těsně před koupelí. Alespoň u nás to tak bylo. Nechápu souvislost, ale pomohlo to. S napucnutým bříškem se jí to koupání začalo líbit.
Ahoj ![]()
my taky hoodne plakali pri koupani… pak jsem zacala davat teplejsi vodu cca 39° a zacala pred koupanim zavinovat do latkove pliny a uz se na me ve vanicce smeje
a povida si se mnou… ![]()
Mně řvala i první dcera. A teď nás to postihlo taky. Jak tady už někdo psal. Koupeme asi hodinu po jídle, kdy je v dobrém rozmaru a máme puštěný fén. Kvůli teplu a ten zvuk ho uklidňuje. Při koupání fén postupně zeslabujeme a vypneme úplně.
Musíš vydržet, stejně jako my a brzy nastane doba, kdy z vody nebude chtít.
Jo a taky jsme začali dávat více vody, aby v ní jakoby plaval a byl co nejvíce ponořený.
Takže držím palce. S Pavlínou jsme chodili na kojenecké plavání a museli jsme přestat. Řvala, jak šílená a nyní chodí do plavání a skvěle se potápí. Kraulem přeplave celý bazén.
ahojik to urcite prejde, ja teda nemam podobnou zkusenost malej od narozeni vodu miluje ( je ve znameni ryb ne vim jeslti to ma vyznam
) ja se v tehu koupala ve varici vode a malej ma rad jak teplou tak ve svych 4 mesicich zvladli i 26 v mori a choidme na plavani od 3 mesicu a ted uz do velkyho bazenu a on je ja kv sedmym nebi. Kamardce taky hodne plakala tak jsem se ptala pani na plavani a ta rekla ze od 3 mesicu zkusit chodit plavat do vanice, dite si na vodu zvykne a nebude z ni mit strach a podobne…
segre taky malej place at zkusi teplejsi nebo studnejsi…jsou mu 4 tydny
chce to trpelivost
jeste pomaha umyt hlavu a oblicej az nakonec byt napapany..teda nekomu
Ahoj, tak Elišák byla ve vaničce vždycky vytočená k nepříčetnosti, ať už tam bylo vody málo nebo hodně, ať byla teplá nebo chladnější, ať ležela na plíně, měla ji obalenou kolem sebe nebo jsem ji měla v rukách, pokaždé to byl řev jako tygr. Pak mi kamarádka půjčila kyblík a od té doby máme smějící se vodomilku, která řve pokaždé, když ji z kyblíku vyndám ![]()
A ještě se jí líbilo koupání ve velké vaně, byli jsme tam všichni tři a břicho na břicho držela půl hodiny
Nám se koupání vubec nelíbilo,byla jsem překvapená,u dcer se mi to nestalo,ty se na to už od malinka těšily,přímo užívaly,věděly,kdy je čas a taky nezaspaly,muselo se chtě nechtě i když kolikrát už bylo pozdě.Klouček mi probrečel až do 2.5 měsíce,pak až klídeček,dokonce si to užívá a taky bez koupáníčka neusne.
Mě někdo radil ať koupu malého na manželovi, ať si zaleze do vany a malého si položí na bříško a ty ho sprchuješ a omýváš, než jsem to stačila vyzkoušet, tak malý začal koupání milovat, ale i tak ho sem tam umývám na manželovi.