Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tak ono to není jen o stavbě, ten dům se musí udržovat i dal a zahrada kolem atd.
Mě se třeba líbí byty s předzahrádkou, to je takový kompromis…
U nás já dům nechtěla, jedině, že by měl jen menší zahradu a byl v lukrativní lokalitě
no na to peníze nemáme, takže jsme v bytě, mě to vyhovuje, přítel má občas řeči, tak mu vždycky řeknu, ať teda na ten dům vydělá a půl roku si pak nestěžuje ![]()
Ono by to chtělo i doplňující otázky pro rozhodování - jaká by byla lokalita, jak by se zabezpečovala péče o dům, jak by to bylo s logistikou di práce, školky, školy… Tohle je také dost významný faktor. A jak už bylo napsáno, pokud jste tak moc vytížení, budete mít prostor pro péči o dům a zahradu? Jako stavba se dá v podstatě vyřešit stavební firmou a placeným stavebním dozorem. Stejně tak si můžete zaplatit architekta, který vám dům podle zadání kompletně navrhne a vybaví. Vše je jen otázka peněz…
Tak kupte hotový dům. Nějakou moderní řadovku. To je pro mě kompromis, kdy bych si nepřipadala jak v paneláku kdy mi nikdo nedupe nad hlavou a zároveň není velký pozemek a moc práce kolem domu. My jsme koupili dům. Jen pár let starý (vlastně nový). Z časových důvodů nebylo možné stavit. Manžel tehdy nonstop v práci. Měli jsme tehdy štěstí, že jsme narazili na poklad. ![]()
Jasně no, spíš než peníze řeším ten čas… ať prostě nestavíme tak 2-3 roky (než najdeme pozemek a vše kolem, povolení…), pak hned dítě a stres co když je pozdě.. Byty se u nás pohybují v cenách asi stejných jako domy svépomocí.. (3-4 mil)..a Přesně jak píšeš, neustála práce kolem domu, to bych si dokázala představit, kdyby byl partner normálně zaměstnán a přišel cca v 16h z práce a měl klid a o víkendech taky. Jenže bohužel to tak není, a představa, že bych se starala o dítě a i o dům a on jen pracoval mě děsí.. Protože určitě by musel pracovat ještě více aby nahradil můj vypadnutý příjem pokud bychom měli dítě… ![]()
Jestli touzite po dome, tak nedal by se koupit uz hotovy? Nebo radovka, tam je jen mala zahradka na udrzbu, kdyz je pritel porad v praci, tak kdo by se o to staral.
„Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu…“
No, tak to s těhotenství nepočítej nejmíň 3 roky a to když budu optimista.
Ono jde o to, jestli chcete vy osobně dům nebo byt, s tím vám nikdo cizí neporadí.
Já osobně bych radila nastavět ani nemít dítě s někým, kdo si tě nechce vzít.
My chtěli byt a máme byt a jsme spokojení. A rozhodně jsou k dispozici i jiné byty, než klasické panelákové 3+kk. My máme nádherný zrekonstruovaný byt v centru města, ve starém domě s duší, a jsme maximálně spokojení. Každý nemůže bydlet v domečku, vždyť bychom se na tu planetu ani nevešli a každý nemůže bydlet v novostavbě, vždyť by nám tu nezbyla žádná orná půda. Nemusíme běhat kolem baráku a máme čas na sebe i na děti, nemusíme všude jezdit autem. Hlavně bych se bála, aby ta případná stavba domu nenarušila váš vztah.
@Lil Kitkatt píše:
„Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu…“No, tak to s těhotenství nepočítej nejmíň 3 roky a to když budu optimista.
Ono jde o to, jestli chcete vy osobně dům nebo byt, s tím vám nikdo cizí neporadí.
Já osobně bych radila nastavět ani nemít dítě s někým, kdo si tě nechce vzít.
Jasně, o tom jsme mluvili - do dítěte bez svatby bych nešla
Spíš řešíme stavět (ještě nesezdaní) a vzít se potom a potom dítě..
@K92 píše:
My chtěli byt a máme byt a jsme spokojení. A rozhodně jsou k dispozici i jiné byty, než klasické panelákové 3+kk. My máme nádherný zrekonstruovaný byt v centru města, ve starém domě s duší, a jsme maximálně spokojení. Každý nemůže bydlet v domečku, vždyť bychom se na tu planetu ani nevešli a každý nemůže bydlet v novostavbě, vždyť by nám tu nezbyla žádná orná půda. Nemusíme běhat kolem baráku a máme čas na sebe i na děti, nemusíme všude jezdit autem. Hlavně bych se bála, aby ta případná stavba domu nenarušila váš vztah.
Tak to jste vyřešili úžasně
Právě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd ![]()
@Anonymní píše:
Jasně no, spíš než peníze řeším ten čas… ať prostě nestavíme tak 2-3 roky (než najdeme pozemek a vše kolem, povolení…), pak hned dítě a stres co když je pozdě.. Byty se u nás pohybují v cenách asi stejných jako domy svépomocí.. (3-4 mil)..a Přesně jak píšeš, neustála práce kolem domu, to bych si dokázala představit, kdyby byl partner normálně zaměstnán a přišel cca v 16h z práce a měl klid a o víkendech taky. Jenže bohužel to tak není, a představa, že bych se starala o dítě a i o dům a on jen pracoval mě děsí.. Protože určitě by musel pracovat ještě více aby nahradil můj vypadnutý příjem pokud bychom měli dítě…
Tak jak pises, my máme teď po půl roce pozemek a řešíme projekt. Počítáme ještě tak 2 roky než budeme bydlet snad. Manžel bývá odpoledne z práce doma, víkendy volný a jsme oba z domu, takže víme co to obnáší. Ve vašem případě bych buď volila byt a nebo dum s úplně malou zahradou, hotový nebo zrekonstruovany.
@Anonymní píše:
Tak to jste vyřešili úžasněPrávě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd
no, ale s tímto u domu na dost dlouho let nepočítej. Fakt si nejdřív rozhodněte, co opravdu chcete, Zda byt a nebo dům. A pak řešte realizaci. A jinak do tak velké investice, jako je pořízení nemovitosti, je jednodušší jít jako manželé.
@Anonymní píše:
Tak to jste vyřešili úžasněPrávě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd
Ja bych to tak dramaticky nevidela. Jasne stavba samotna zabere cas, jsou to starosti.
Na druhou stranu lze postavit dum ucelovy tzn treba 4kk s mini bezudrzbovou zahradou.
Ja bych taky nechtela lany jak hovado. Mame mini zahradu a na posezeni a vypusteni ditete to uplne staci. Nebo kupte dum hotovy-novejsi.
Ve vašem věku jste už solidně za zenitem, jako první věc bych řešil děti.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ahoj holky, vkládám dotaz anonymně (chodí tady sestra a přítelův bratr, tak nechci aby věděli, že se ptám tady).. Jsem už celkem bezradná (je mi 31 let a příteli 34 let, jsme spolu 6 let). Pořád bydlíme v bytě, nijak se neposunujeme… Svatba asi v nedohlednu. Asi půl roku se ale bavíme o novém bydlení, které bychom si našli a pomalu už založili rodinu - je na čase…
Jenže já nevím, než najdeme pozemek… než začneme stavět, kdoví jak dlouho to bude
Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu… Jenže přítel pracuje skoro non stop.. Je podnikatel ve strojírenství, takže pracuje od rána do večera, a skoro všechny víkendy, taky si ani on osobně nedokáže představit, že by se ještě staral o stavbu domu a příp. o dítě…
Už padla i otázka, zda není lepší koupit byt.. bylo by to v podstatě hned a bez starostí… Jenže se pak bojím, ať nemáme pocit, že jsme o něco přišli, něco uspěchali. No je to složité
Poradí někdo, kdo třeba řešil stejný problém? Nebo co byste mi poradily?