Koupit byt nebo stavět dům?

Anonymní
24.9.20 07:17

Koupit byt nebo stavět dům?

Ahoj holky, vkládám dotaz anonymně (chodí tady sestra a přítelův bratr, tak nechci aby věděli, že se ptám tady).. Jsem už celkem bezradná (je mi 31 let a příteli 34 let, jsme spolu 6 let). Pořád bydlíme v bytě, nijak se neposunujeme… Svatba asi v nedohlednu. Asi půl roku se ale bavíme o novém bydlení, které bychom si našli a pomalu už založili rodinu - je na čase… :roll: Jenže já nevím, než najdeme pozemek… než začneme stavět, kdoví jak dlouho to bude :( Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu… Jenže přítel pracuje skoro non stop.. Je podnikatel ve strojírenství, takže pracuje od rána do večera, a skoro všechny víkendy, taky si ani on osobně nedokáže představit, že by se ještě staral o stavbu domu a příp. o dítě… :roll: Už padla i otázka, zda není lepší koupit byt.. bylo by to v podstatě hned a bez starostí… Jenže se pak bojím, ať nemáme pocit, že jsme o něco přišli, něco uspěchali. No je to složité :nevim: Poradí někdo, kdo třeba řešil stejný problém? Nebo co byste mi poradily? :(

• Upravit

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Reakce:

Velikost písma:
35784
24.9.20 07:27

Tak ono to není jen o stavbě, ten dům se musí udržovat i dal a zahrada kolem atd.

• načítám...
7228
24.9.20 07:28

Mě se třeba líbí byty s předzahrádkou, to je takový kompromis…

U nás já dům nechtěla, jedině, že by měl jen menší zahradu a byl v lukrativní lokalitě ;) no na to peníze nemáme, takže jsme v bytě, mě to vyhovuje, přítel má občas řeči, tak mu vždycky řeknu, ať teda na ten dům vydělá a půl roku si pak nestěžuje ;)

• načítám...
21585
24.9.20 07:35

Ono by to chtělo i doplňující otázky pro rozhodování - jaká by byla lokalita, jak by se zabezpečovala péče o dům, jak by to bylo s logistikou di práce, školky, školy… Tohle je také dost významný faktor. A jak už bylo napsáno, pokud jste tak moc vytížení, budete mít prostor pro péči o dům a zahradu? Jako stavba se dá v podstatě vyřešit stavební firmou a placeným stavebním dozorem. Stejně tak si můžete zaplatit architekta, který vám dům podle zadání kompletně navrhne a vybaví. Vše je jen otázka peněz…

• načítám...
5185
24.9.20 07:35

Tak kupte hotový dům. Nějakou moderní řadovku. To je pro mě kompromis, kdy bych si nepřipadala jak v paneláku kdy mi nikdo nedupe nad hlavou a zároveň není velký pozemek a moc práce kolem domu. My jsme koupili dům. Jen pár let starý (vlastně nový). Z časových důvodů nebylo možné stavit. Manžel tehdy nonstop v práci. Měli jsme tehdy štěstí, že jsme narazili na poklad. :)

• načítám...
Anonymní
24.9.20 07:36

Jasně no, spíš než peníze řeším ten čas… ať prostě nestavíme tak 2-3 roky (než najdeme pozemek a vše kolem, povolení…), pak hned dítě a stres co když je pozdě.. Byty se u nás pohybují v cenách asi stejných jako domy svépomocí.. (3-4 mil)..a Přesně jak píšeš, neustála práce kolem domu, to bych si dokázala představit, kdyby byl partner normálně zaměstnán a přišel cca v 16h z práce a měl klid a o víkendech taky. Jenže bohužel to tak není, a představa, že bych se starala o dítě a i o dům a on jen pracoval mě děsí.. Protože určitě by musel pracovat ještě více aby nahradil můj vypadnutý příjem pokud bychom měli dítě… :,(

• Upravit
22492
24.9.20 07:36

Jestli touzite po dome, tak nedal by se koupit uz hotovy? Nebo radovka, tam je jen mala zahradka na udrzbu, kdyz je pritel porad v praci, tak kdo by se o to staral.

• načítám...
5701
24.9.20 07:38

„Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu…“

No, tak to s těhotenství nepočítej nejmíň 3 roky a to když budu optimista.
Ono jde o to, jestli chcete vy osobně dům nebo byt, s tím vám nikdo cizí neporadí.
Já osobně bych radila nastavět ani nemít dítě s někým, kdo si tě nechce vzít.

• načítám...
K92
2033
24.9.20 07:39

My chtěli byt a máme byt a jsme spokojení. A rozhodně jsou k dispozici i jiné byty, než klasické panelákové 3+kk. My máme nádherný zrekonstruovaný byt v centru města, ve starém domě s duší, a jsme maximálně spokojení. Každý nemůže bydlet v domečku, vždyť bychom se na tu planetu ani nevešli a každý nemůže bydlet v novostavbě, vždyť by nám tu nezbyla žádná orná půda. Nemusíme běhat kolem baráku a máme čas na sebe i na děti, nemusíme všude jezdit autem. Hlavně bych se bála, aby ta případná stavba domu nenarušila váš vztah.

• načítám...
Anonymní
24.9.20 07:39
@Lil Kitkatt píše:
„Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu…“No, tak to s těhotenství nepočítej nejmíň 3 roky a to když budu optimista.
Ono jde o to, jestli chcete vy osobně dům nebo byt, s tím vám nikdo cizí neporadí.
Já osobně bych radila nastavět ani nemít dítě s někým, kdo si tě nechce vzít.

Jasně, o tom jsme mluvili - do dítěte bez svatby bych nešla :) Spíš řešíme stavět (ještě nesezdaní) a vzít se potom a potom dítě..

• Upravit
Anonymní
24.9.20 07:41
@K92 píše:
My chtěli byt a máme byt a jsme spokojení. A rozhodně jsou k dispozici i jiné byty, než klasické panelákové 3+kk. My máme nádherný zrekonstruovaný byt v centru města, ve starém domě s duší, a jsme maximálně spokojení. Každý nemůže bydlet v domečku, vždyť bychom se na tu planetu ani nevešli a každý nemůže bydlet v novostavbě, vždyť by nám tu nezbyla žádná orná půda. Nemusíme běhat kolem baráku a máme čas na sebe i na děti, nemusíme všude jezdit autem. Hlavně bych se bála, aby ta případná stavba domu nenarušila váš vztah.

Tak to jste vyřešili úžasně :) Právě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd :?

• Upravit
35784
24.9.20 07:46
@Anonymní píše:
Jasně no, spíš než peníze řeším ten čas… ať prostě nestavíme tak 2-3 roky (než najdeme pozemek a vše kolem, povolení…), pak hned dítě a stres co když je pozdě.. Byty se u nás pohybují v cenách asi stejných jako domy svépomocí.. (3-4 mil)..a Přesně jak píšeš, neustála práce kolem domu, to bych si dokázala představit, kdyby byl partner normálně zaměstnán a přišel cca v 16h z práce a měl klid a o víkendech taky. Jenže bohužel to tak není, a představa, že bych se starala o dítě a i o dům a on jen pracoval mě děsí.. Protože určitě by musel pracovat ještě více aby nahradil můj vypadnutý příjem pokud bychom měli dítě… :,(

Tak jak pises, my máme teď po půl roce pozemek a řešíme projekt. Počítáme ještě tak 2 roky než budeme bydlet snad. Manžel bývá odpoledne z práce doma, víkendy volný a jsme oba z domu, takže víme co to obnáší. Ve vašem případě bych buď volila byt a nebo dum s úplně malou zahradou, hotový nebo zrekonstruovany.

• načítám...
21585
24.9.20 07:50
@Anonymní píše:
Tak to jste vyřešili úžasně :) Právě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd :?

no, ale s tímto u domu na dost dlouho let nepočítej. Fakt si nejdřív rozhodněte, co opravdu chcete, Zda byt a nebo dům. A pak řešte realizaci. A jinak do tak velké investice, jako je pořízení nemovitosti, je jednodušší jít jako manželé.

• načítám...
13955
24.9.20 07:50
@Anonymní píše:
Tak to jste vyřešili úžasně :) Právě, já taky nechci veškerý život obětovat domu.. chci výletovat, chci jezdit na dovolené, do kina atd :?

Ja bych to tak dramaticky nevidela. Jasne stavba samotna zabere cas, jsou to starosti.
Na druhou stranu lze postavit dum ucelovy tzn treba 4kk s mini bezudrzbovou zahradou.
Ja bych taky nechtela lany jak hovado. Mame mini zahradu a na posezeni a vypusteni ditete to uplne staci. Nebo kupte dum hotovy-novejsi.

• načítám...
15826
24.9.20 07:55

Ve vašem věku jste už solidně za zenitem, jako první věc bych řešil děti.

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max

• (5) + 1 recenze

Breno poradna - podlahové krytiny