Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ve vašem případě určitě byt s nějakou větší terasou.
Ale co bych řešila je pracovní vytíženost přítele a dle vyřešení tohoto svatba.
Věřím, že se máte rádi, ale s takovou pracovní vytížeností nelze mít spokojenou rodinu.
Nejsem si jista, jestli zrovna poridit si mimino by mel byt ten aktualni krok, abyste se nekam posunuli. Pokud pritel nema cas a ty nejsi napul domaci kutil a zahradnik, tak bych si dum neporizovala. Ale ja pochazim z domu a vim, co je s tim za praci a ze je to nekonecny zrout penez a casu. Ted uz pres deset let bydlim v ruznych pronajmech a jsem v byte spokojena. Prijde mi to i vyhodnejsi pro pripadne dite - cele moje detstvi jsme jako rodina prakticky nikam nejezdili, nejake cyklovylety a podobne ani omylem, protoze vzdycky bylo co delat na dome/dvore/zahrade. A to mam tatinka velmi schopneho kutila a opravare. To radsi budu v klidku v byte a budu jezdit s ditetem ven.
Ja uz bych znovu do stavby domu nesla - a to ještě nebydlime, ale dokončujeme hrubou stavbu.
Sehnat vhodný pozemek 1,5 roku. Ale nechtěli jsme satelit, takže proto tak dlouho.
Vybehani stavebního povolení 4 ROKY. Stačí narazit na blbecka na stavebním úřadě (což se stalo nam) a že slibovaného povolení do roka se to nehorázne protáhne. A ty tahanice hrozný.
Teď stavíme svépomocí, manžel po práci na stavbě. Příští rok se máme v plánu stěhovat - už aby to bylo.
Náš plán byl - stavba, svatba a potom děti. Nakonec byla první svatba, pak dcerka a stavět jsme začali když ji byly 2 měsíce. Druhé dítě už jedině do domku. Já vyřízena, manžel utahanej. Aspoň že si nechá říct a už pochopil, že nemůže všechno dělat sám a nastupuji řemeslníci.
Zpětné bych koupila domek hotovy (před těmi 6 lety byly ceny jinde)…ale kdo tohle mohl tušit ![]()
@Anonymní píše:
Jasně, o tom jsme mluvili - do dítěte bez svatby bych nešlaSpíš řešíme stavět (ještě nesezdaní) a vzít se potom a potom dítě..
Nesezdaná bych ani nestavěla. Museli byste to mít dobře vyřešené, aby dům nebyl např. jen manžela..
@Lil Kitkatt píše:
Nesezdaná bych ani nestavěla. Museli byste to mít dobře vyřešené, aby dům nebyl např. jen manžela..
Už jsme měli menší schůzku s hypotečním poradcem, ten řekl, že je lepší žádat jako nesezdaní než jako manželé.. Takže jsme si říkali, že svatba po domě/bytě..
měli bychom ho každý 1/2..
Je nutno vzit v potaz hodne veci pri stavbe/koupi baraku-kde zijete a pracujete ted? Muzete si v teto ookalite neco kouput/postavit? Nebo byste se museli posunout za mesto? To znamena dojizdeni, ne kazdy na to ma nervy. Kolem baraku je dist starosti, je nekdo z vas dvou z baraku? Mate k tomu vztah? Vite realne, co barak obnasi? Nebo je to jen romanticka predstava baracek se zahradkou?
@Afrikana píše:
Nejsem si jista, jestli zrovna poridit si mimino by mel byt ten aktualni krok, abyste se nekam posunuli. Pokud pritel nema cas a ty nejsi napul domaci kutil a zahradnik, tak bych si dum neporizovala. Ale ja pochazim z domu a vim, co je s tim za praci a ze je to nekonecny zrout penez a casu. Ted uz pres deset let bydlim v ruznych pronajmech a jsem v byte spokojena. Prijde mi to i vyhodnejsi pro pripadne dite - cele moje detstvi jsme jako rodina prakticky nikam nejezdili, nejake cyklovylety a podobne ani omylem, protoze vzdycky bylo co delat na dome/dvore/zahrade. A to mam tatinka velmi schopneho kutila a opravare. To radsi budu v klidku v byte a budu jezdit s ditetem ven.
To právě nejsme.. jako nedokážu si představit, že by přítel po tom co by makal celý den ještě šel do večera na stavbu.. už teď nemá daleko do zhroucení a to „jen“ pracuje a je totálně vyšťavený. Právě včera jsme trošku toto téma opět nakousli, sám řekl, že by dům moc chtěl a postavit si ho dle jeho představ, ale asi by z toho zblbnul a neměl by čas už vůbec na nic. Teď nemá čas si např. přečíst knížku, podívat na film v klidu.. V podstatě jsou dny kdy jen pracuje a hned jde spát.
a já mám ráda svůj klid, jasně o byt se starám ale být kutil na zahradě si už ani nedokážu představit ( a to jsem žila před přítelem celý život na domě).. příp. jak říkáte, bytovka se zahrádkou, jenže bytovky jsou takové, že vedle je hned soused, který vidí vše co na zahrádce děláte.. to by mi asi vadilo ![]()
Jestli tě představa práce kolem domu děsí, tak se na to vykašli rovnou. Na domě a zahradě se prostě makat musí - s čestnou výjimkou řadovek s dvorečkem hrdě vydávaným developerem za zahradu. To jsou v podstatě byty nastojato a budeš tam v klidu - s jednoznačnou výhodou, že máš kam vypustit děti na trávu, narozdíl od toho bytu.
Jinak stavba - to ty dva roky počítej určitě. A oblíbené vícenáklady. My takhle koupili hotový dům (koukali jsme se dlouho, pak se nám zjevil jak poklad - od prohlídky do stěhování to zabralo asi 4 měsíce…). Přijde mi ale, že máš teda dost zvláštní představy o životě v domě
. Jako na dovolené a do kina fakticky chodíme, zas barák tě nepotřebuje 24/7.
(Jo a DIY bych nestavěla ani za zlatý prase. Neznám nikoho, komu by to šlo rychle, kdo by se na tom nevyždímal… Když jsme uvažovali o stavbě, tak bylo jasný, že jedině přes firmu - a i tak mě to děsilo. Drobná přístavba na domě ukázala, že právem.)
Příspěvek upraven 24.09.20 v 08:33
@Anonymní píše:
To právě nejsme.. jako nedokážu si představit, že by přítel po tom co by makal celý den ještě šel do večera na stavbu.. už teď nemá daleko do zhroucení a to „jen“ pracuje a je totálně vyšťavený. Právě včera jsme trošku toto téma opět nakousli, sám řekl, že by dům moc chtěl a postavit si ho dle jeho představ, ale asi by z toho zblbnul a neměl by čas už vůbec na nic. Teď nemá čas si např. přečíst knížku, podívat na film v klidu.. V podstatě jsou dny kdy jen pracuje a hned jde spát.a já mám ráda svůj klid, jasně o byt se starám ale být kutil na zahradě si už ani nedokážu představit ( a to jsem žila před přítelem celý život na domě).. příp. jak říkáte, bytovka se zahrádkou, jenže bytovky jsou takové, že vedle je hned soused, který vidí vše co na zahrádce děláte.. to by mi asi vadilo
Ve vašem případě bych volila byt. Na stavbu potřebuješ spoooustu času, a na peci o barák jakbysmet.
Urcite byt ve vasem pripade… ja barak prave z toho duvodu, ze budu od mesta daleko a budu po praci jen makat na baraku nechtela. Byt mame velky, udržovaný, naproti park, takze kafe si muzu vypit vklidu i na dece pred bytem
@Anonymní píše:
Ahoj holky, vkládám dotaz anonymně (chodí tady sestra a přítelův bratr, tak nechci aby věděli, že se ptám tady).. Jsem už celkem bezradná (je mi 31 let a příteli 34 let, jsme spolu 6 let). Pořád bydlíme v bytě, nijak se neposunujeme… Svatba asi v nedohlednu. Asi půl roku se ale bavíme o novém bydlení, které bychom si našli a pomalu už založili rodinu - je na čase…Jenže já nevím, než najdeme pozemek… než začneme stavět, kdoví jak dlouho to bude
Já vím, že nechci stavět a u toho být těhotná příp. se starat o dítě, taky chci ještě přispět finančně a starat se o stavbu… Jenže přítel pracuje skoro non stop.. Je podnikatel ve strojírenství, takže pracuje od rána do večera, a skoro všechny víkendy, taky si ani on osobně nedokáže představit, že by se ještě staral o stavbu domu a příp. o dítě…
Už padla i otázka, zda není lepší koupit byt.. bylo by to v podstatě hned a bez starostí… Jenže se pak bojím, ať nemáme pocit, že jsme o něco přišli, něco uspěchali. No je to složité
Poradí někdo, kdo třeba řešil stejný problém? Nebo co byste mi poradily?
Jestli si to můžete dovolit, tak není problém nechat postavit dům podle svých představ.
Komplet zadat firmě, jezdit se akorát dívat na kontrolní dny a úkolovat co jak chcete.
Ale tak dva roky to spolkne určitě i kdybys pozemek našla už zítra.
@mackA159 píše:
Ve vašem případě bych volila byt. Na stavbu potřebuješ spoooustu času, a na peci o barák jakbysmet.
Přesně tak. Však koupí bytu teď se nevzdáváš nadosmrti možnosti stavět barák, ne?
Za mě už máte nejvyšší čas na svatbu a rodinu, i když můj názor o včasném těhotenství tu spousta žen netoleruje- však ve 40ti jsou pořád mladé ![]()
Položila bych si stěžejní otázku: štvalo by tě víc nemít teď barák, ale mít děti, nebo mít za pár let barák, ale třeba se trápit s tím, že nemáš děti? Jako samozřejmě je to jen hypotetické ALE, nicméně když si ujasníš priority, půjde to rozhodování snáz ![]()
@Micaella22 píše:
Urcite byt ve vasem pripade… ja barak prave z toho duvodu, ze budu od mesta daleko a budu po praci jen makat na baraku nechtela. Byt mame velky, udržovaný, naproti park, takze kafe si muzu vypit vklidu i na dece pred bytem
můžu se zeptat, co znamená,, po práci jen makat na baráku?"
.
@Anonymní píše:
Jasně no, spíš než peníze řeším ten čas… ať prostě nestavíme tak 2-3 roky (než najdeme pozemek a vše kolem, povolení…), pak hned dítě a stres co když je pozdě.. Byty se u nás pohybují v cenách asi stejných jako domy svépomocí.. (3-4 mil)..a Přesně jak píšeš, neustála práce kolem domu, to bych si dokázala představit, kdyby byl partner normálně zaměstnán a přišel cca v 16h z práce a měl klid a o víkendech taky. Jenže bohužel to tak není, a představa, že bych se starala o dítě a i o dům a on jen pracoval mě děsí.. Protože určitě by musel pracovat ještě více aby nahradil můj vypadnutý příjem pokud bychom měli dítě…
Tak to buď máte šílené životní náklady (co vyděláte, tak rozfofrujete) nebo on sice dělá nonstop, ale vydělá prd. Jinak nechápu, proč by musel ještě dřít víc, aby vydělal ještě váš příjem.
Řešili jsme před lety taky. Nakonec nás od stavby odradily zkušenosti lidí kolem nás (protože v té době všem našim přátelům i sourozencům apod. bylo 28-40 a řešili bydlení a rodinu). Relativně v klidu to měly 2 rodiny, které si nechaly postavit na klíč a do roka bydlely - ale obě jsou finančně hodně za vodou a mohly si dovolit drahý projekt (a platilo, že drahý=kvalitní, ve kterém stavební firmy nenajdou skuliny pro ošulení zákazníka). Důležité bylo i to, že si nechaly dostatečný obnos peněz na práce kolem hotového domu, např. pokládku hotového trávníku, vysazení vzrostlejší zeleně, terasu apod.
Takto bychom to brali taky, ale bohužel jsme neměli tolik financí, abychom si to mohli dovolit.
Mnohem častější scénář byl ten, že se něco podělalo, i přes zaplacení stavebního dozoru jezdili ti majitelé na stavbu téměř každý den, neustále něco řešili, stavba od té administrace po dokončení se posunula na 3-5let. Časté i bylo, že to spolklo mnohem víc peněz, takže např. na tu zahradu už nezbylo. Problematické bylo i to, že jedni známí sice postavili rychle, ale jejich sousedi si špatně rozvrhli finance, takže místo aby stavěli s nimi, tak se kolem nich proháněly bagry ještě tři roky potom, takže třeba dát ven schnout bílé látkové plínky bylo scifi (prach ze stavby udělal své). Taky si lidi neuvědomili, že v okrajových částech je skoro nutnost mít druhé auto, tak peníze zahučely v tom. A tak jsme byli svědci toho, že rodina se dvěma batolaty žije na staveništi nebo se tísní u rodičů, protože čekají na dokončení domu. A to nejhezčí období, kdy jsou děti takhle malé, byli ve stresu a vyčerpaní.
My jsme to vyřešili tak, že jsme zůstali v malém bytě, koupili jsme chalupu (kde jsme nechali vyměnit jen elektriku, WC s koupelnou a opravit velká kamna), kvůli zahradě pro děti. Já na rodičáku jsem si tam s dětmi užívala zahradu od jara do podzimu, ale když se někde něco rozbilo nebo nebyla posekaná zahrada a natřený plot, tak nezájem
Teď dělám jen na malý úvazek, ale máme prvňáka a už vidím, kolik času ubylo. Od října jdu na HPP (sice taky zkrácený, ale už budu muset víc máknout) a to už asi taky nebudu zavářet ovoce a piplat si kytky tak moc.
Když to řešíme se známými teď (kdy je našim dětem většinou 5-10 let), tak obzvlášť tatínci často litujou, že se všechno podřizovalo řemeslníkům a ne dětem (a ženský zase přiznávají, že jak na to doma byly samy, tak ten pocit vyhoření byl hodně blízko).
Takže pokud vás netlačí finance, volila bych buď něco hotového, nebo něco, co se staví najednou (řadovky?), určitě bych neriskovala rozparcelované pole, které může být staveništěm 10 let. A chce to si uvědomit rizika a priority.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat