Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nečetla jsem celou diskuzi, ale zakladatelko udělej si reálný rozpočet, kolik vás ta sranda bude stát.
Není to jen hypo, ale v začátku dost peněz nacpete do vybavení, veci jako sekačka na trávu a podobné „blbosti“ kterých je v baráku potřeba hodně, vám hodí i stovky tisíc a to se nebavím o vnitřním vybavení. Možná to víš, možná ne, každopádně si to spočítej.
My máme vlastní dům bez hypa a měsíční výdaje na vodu, plyn, elektřinu a topení (levné dřevo z vlastních zdrojů) nás vyjdou tak na 15 tis.
K tomu ročně pojistky apod. taky desítky tisíc.
Hypo na jak dlouho? 20 let? Po deseti letech bude chtít barák už nějakou investici, podělá se kotel třeba, to máš 100tis. jen to hvízdne. Na to je třeba odkládat peníze.
My po 15 letech dělali komplet nové topení za několik stovek tisíc, včetně kotle. Budeš na to mít?
Co auto? Není to součást bydlení, ale je to investice, když máš barák, musíš nejspíš dojíždět, auto to 20 let asi nevydrží, budeš muset investovat i do toho, to máš dneska půl milionu za nejnižší třídu, nebo koupíš starou vránu a budeš platit opravy?
K autu pojistka, havarijní, 20tis. ročně, taky výdaj.
Udělej si seznam plánovaných běžných výdajů na příštích 20 let (měsíční platby, roční platby), k tomu seznam plánovaných výdajů na dům, k tomu seznam provozních výdajů a vašich příjmů, včetně možných výpadků.
Nějakou sumu ti to hodí, potom se rozhodni.
Bez dlouhodobého rozboru bych do hypo nešla.
@Anonymní píše:
@jahuhudka ano, je to daleko, v tu dobu už můžem bydlet jinde, naše finanční situace bude pravděpodobně úplně jinde a budeme se moci třeba přestěhovatNebo třeba nebudeme moct děti ani mít
Za mě je lepší mít aspoň nějakou malou nemovitost jako investici a z toho se pak dá do budoucna odpíchnout.
Problém s baráčky „na investici“ bývá takový, že při rekonstrukci, zařizování a péči o ně do toho většina lidí vloží velkou část duše a zbavovat se jich pak nechce. A jelikož ten váš baráček dost těžko bude novostavba, tak se tam napracujete určitě víc, než dost. Hele, s tím mě vážně nelakuj. Nikdo dnes nepostaví nový barák za 3 mio i s pozemkem, úplně jedno, kde, protože materiály stojí stejně v Praze jako ve Veselé Lhotě.
@unuděná teď ne, ale před pár lety to ještě šlo
není to novostavba před rokem dostavěná, ale tak 3-4 roky. Materiály zdražily až pri covidu.
@Ahep píše:
Přesně. V praxi místo očekávaného plnění nastava maraton s advokaty, plnění v nedohlednu a naopak přibývají tezke výdaje. A to se nebavim o plnění za zlomeninu v rámci pár set či tisicovek.
A tak to není pravda. Mně pojišťovna vždy plní, co mam ve smlouvě. Naposledy peníze při ztrátě zaměstnání, hned.
@Anonymní píše:
@unuděná teď ne, ale před pár lety to ještě šlonení to novostavba před rokem dostavěná, ale tak 3-4 roky. Materiály zdražily až pri covidu.
Aha, ok, takže 4 roky starý barák. V jakém je stavu a proč se ho zbavují původní majitelé? Jinak se mi moc líbí, jak ti to popsala @Big boss - tohle je způsob, jak přemýšlí finančně gramotný člověk. A ne „děti teď nejsou, kdoví, co bude za 10 let“ atd.
@Big boss píše:
Nečetla jsem celou diskuzi, ale zakladatelko udělej si reálný rozpočet, kolik vás ta sranda bude stát.
Není to jen hypo, ale v začátku dost peněz nacpete do vybavení, veci jako sekačka na trávu a podobné „blbosti“ kterých je v baráku potřeba hodně, vám hodí i stovky tisíc a to se nebavím o vnitřním vybavení. Možná to víš, možná ne, každopádně si to spočítej.
My máme vlastní dům bez hypa a měsíční výdaje na vodu, plyn, elektřinu a topení (levné dřevo z vlastních zdrojů) nás vyjdou tak na 15 tis.
K tomu ročně pojistky apod. taky desítky tisíc.
Hypo na jak dlouho? 20 let? Po deseti letech bude chtít barák už nějakou investici, podělá se kotel třeba, to máš 100tis. jen to hvízdne. Na to je třeba odkládat peníze.
My po 15 letech dělali komplet nové topení za několik stovek tisíc, včetně kotle. Budeš na to mít?
Co auto? Není to součást bydlení, ale je to investice, když máš barák, musíš nejspíš dojíždět, auto to 20 let asi nevydrží, budeš muset investovat i do toho, to máš dneska půl milionu za nejnižší třídu, nebo koupíš starou vránu a budeš platit opravy?
K autu pojistka, havarijní, 20tis. ročně, taky výdaj.
Udělej si seznam plánovaných běžných výdajů na příštích 20 let (měsíční platby, roční platby), k tomu seznam plánovaných výdajů na dům, k tomu seznam provozních výdajů a vašich příjmů, včetně možných výpadků.
Nějakou sumu ti to hodí, potom se rozhodni.
Bez dlouhodobého rozboru bych do hypo nešla.
Já mám dům bez hypo a měsíční výdaje jsou cca 5500. Komplet..pojistka 8tidic, dům pojištěn v nejvyšší sazbě na hodnotu 14 milionů.
@unuděná za mě nemá smysl plánovat na tak dlouho dopředu. Říkejte si co chcete, ale prostě nemá. Max na 5 let dopředu, ok to beru, ale na 20 let? Nezlobte se na mě, ale to přeci nejde, vždyt nikdo neví jaká bude inflace, jak na tom bude ekonomika. Kolik bude co stát. To je takový plácnutí do vody, ale reálný smysl to fakt nemá. Auto může vydržet 10 nebo 20 let, to nikdo dopředu nedokáže říct. Kdyby měl každý zohlednit co vše špatně se může stát, tak si nepořídí nikdo nikdy nic. Rezerva 100 tisíc a nebo milion Kč, vždyt člověk může přijít o všechno i tak. Zatímco někdo kdo nemá rezervu žádnou může žít celý život v pohodě. Život se nedá takhle naplánovat, to je kravina.
Hlavně pořád nechápu v čem je takový rozdíl bydlet v domě na hypo, kde mi ta cena nemovitosti roste nebo to tlačit do nájmu, z čeho pak na stáří nebudu mít nic.
@Anonymní píše:
@unuděná za mě nemá smysl plánovat na tak dlouho dopředu. Říkejte si co chcete, ale prostě nemá. Max na 5 let dopředu, ok to beru, ale na 20 let? Nezlobte se na mě, ale to přeci nejde, vždyt nikdo neví jaká bude inflace, jak na tom bude ekonomika. Kolik bude co stát. To je takový plácnutí do vody, ale reálný smysl to fakt nemá. Auto může vydržet 10 nebo 20 let, to nikdo dopředu nedokáže říct. Kdyby měl každý zohlednit co vše špatně se může stát, tak si nepořídí nikdo nikdy nic. Rezerva 100 tisíc a nebo milion Kč, vždyt člověk může přijít o všechno i tak. Zatímco někdo kdo nemá rezervu žádnou může žít celý život v pohodě. Život se nedá takhle naplánovat, to je kravina.
Hlavně pořád nechápu v čem je takový rozdíl bydlet v domě na hypo, kde mi ta cena nemovitosti roste nebo to tlačit do nájmu, z čeho pak na stáří nebudu mít nic.
@jkra píše:
Já mám dům bez hypo a měsíční výdaje jsou cca 5500. Komplet..pojistka 8tidic, dům pojištěn v nejvyšší sazbě na hodnotu 14 milionů.
No tak to samozřejmě záleží na velikosti a na více faktorech, ale málokdo se dnes vejde u domu po 10tis. měsíčně, spíš víc.
My máme teda větší dům, 3 obytná podlaží, 3 dospělí, plus děti.
Sousedi mají podobné velký dům a výdaje ještě vyšší, nemají dřevo a topi plynem.
Každopádně jde o to, že zakladatelka by neměla počítat s tím, že ji 10tis. měsíčně na energie bude stačit, může a nemusí.
@Big boss píše:
No tak to samozřejmě záleží na velikosti a na více faktorech, ale málokdo se dnes vejde u domu po 10tis. měsíčně, spíš víc.
My máme teda větší dům, 3 obytná podlaží, 3 dospělí, plus děti.
Sousedi mají podobné velký dům a výdaje ještě vyšší, nemají dřevo a topi plynem.
Každopádně jde o to, že zakladatelka by neměla počítat s tím, že ji 10tis. měsíčně na energie bude stačit, může a nemusí.
250metru.
@Big boss dům 158m2 užitná plocha, a vlezeme se do 6 tisíc. Vše na elektřinu, teď v zimě topíme dřevem v krbu.
@Big boss další
prosím tě sekačku šežene v pohodě za 4000, co na zahradě nutně stojí statisice
… to ze vy za provoz platite raketu neznamená, ze to mají vsichni. Nasi mají velký barak a v tuto chvíli platí 8000, ale energie klesají, příští rok to bude jiný…
@unuděná A to nám to tak hrozně přeješ, abychom si ten čumáček nabili? Vypadá to že jo ![]()
@unuděná A co když ti tu za pár let napíšu, že jsme to všechno zvládli v pohodě?
Ale plánuje je výhledově.