Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Máte krásný plat pro dva lidi..divím se že nemáte už větší rezervu…ač netuším jak dlouho to takto máte… ale platíte byt 19tis.. zbývá vám 56tis a nemáte rezervu??? jste mohli klidně šetřit 25-30tis měsíčně…
Máme příjem asi jako vy. Děti máme dvě, další už neplánujeme. Nemáme tedy strašáka ve formě vypadnutí příjmu (rodičovská). Hypotéka včetně nákladů na provoz domu nás stojí cca 25000 Kč měsíčně. Žijeme si v pohodě. Sice žádné vyskakování, ale stěžovat si nemůžu.
@Anonymní píše:
Ahoj,chystáme se koupit dům na hypotéku, chci se zeptat jestli byl někdo v podobné finanční situaci s podobnou výší splátky??
Platili bychom 21 tisíc dohromady za hypotéku a úvěr na pozemek + energie, voda atd., takže jsme v podstatě na 30 tisících měsíčně za bydlení v současné době. Už pár let splácíme pozemek 5 tisíc Kč měsíčně, takže tím můžeme ručit. Uvědomuji si, že je to na hraně, ale v nájmu teď platíme dohromady 19 tisíc a je možné, že se bude brzy zase zvyšovat. Čekat už tedy nechceme…
Dohromady máme platy měsíčně 75 tisíc, děti zatím nemáme. Nějakou rezervu máme, ale ne moc. Středočeský kraj.
Díky!
A až ty děti mít budete a vypadne vám jeden příjem a budete mít jeden krk navíc, vlastně dva protože z rodicaku toho moc nepoplatis?
Příspěvek upraven 15.02.23 v 13:38
Je to na hraně, ale snad máte výhled na zvýšení platu? Časem refinancovat? Zase za 40 tisíc ve dvou vyžijete v pohodě, bude stačit se jen trochu uskromnit.
@KKK85 píše:
Máte krásný plat pro dva lidi..divím se že nemáte už větší rezervu…ač netuším jak dlouho to takto máte… ale platíte byt 19tis.. zbývá vám 56tis a nemáte rezervu??? jste mohli klidně šetřit 25-30tis měsíčně…
Tak třeba mají našetřeno půl mio a přijde jim to málo.
Další věc, já třeba nejvíc ušetřila hned po škole, když jsem brala dost podprůměrný plat, to jsem ušetřila třeba půlku platu a nijak mě to nebolelo (nechodila jsem do restaurací, nekupovala blbiny, žádný kabelky, fitka, welnessy, naopak ale jídlo v akcích). Jak to šlo nahoru, když teda přeskočím tu fázi, kdy jsou děti malé a zase se šetří a buduje rezerva, tak teď ušetřím jednotky procent a ve výsledku to je dokonce nižší částka, než co jsem ušetřila s tím malým platem. ![]()
@KKK85 No nemáme to takhle dlouho, manželovi nedávno přidali a já si také našla lepší práci.
Tak něco jsme dali do vybavení bytu (spotřebiče, sedačka atd). které půjde samozřejmě s námi. A jinak ono se to nezdá, ale máme dvě auta a dost jezdíme, takže to sežere spoustu peněz, platíme si životní pojistky, spoříme na důchod a taky si občas něco koupíme pro radost samozřejmě, zajdeme do kina.. Nepřeháníme to. Ale snažíme se teď spořit víc. ![]()
@JancaS84 No musíme na toto období co nejvíce našetřit a vrátím se do práce brzy, co jako naděláme
V dnešní době si nemůže každý dovolit být tři roky doma.. Máme další možnosti, jako třeba snížit si na nějakou dobu splátky hypotéky.
U domu bych opravdu nepocitala energie 3-4 tisíce. K hypo musíš taje mít životní pojištění ( další výdaj) pak pojistku domu, údržbu domu ….. náklady vám mohou vylézt na 35-40 tisíc. A pokud nemáte deti, pravděpodobne budete chtít. Tvoje příjmy se omezí na mateřskou a rodicak.
@jahuhudka však já počítám skoro s 10 tis za energie, to snad z toho příspěvku vyplývá. Životní pojištění už platíme a k hypo nám stačí. To je tam taky napsané.
@Anonymní píše:
@JancaS84 No musíme na toto období co nejvíce našetřit a vrátím se do práce brzy, co jako nadělámeV dnešní době si nemůže každý dovolit být tři roky doma.. Máme další možnosti, jako třeba snížit si na nějakou dobu splátky hypotéky.
To musíš mít školku, jesle, hlídání…ne vždy to jde…nebo home Office…
@KKK85 Já to všechno vím, ale to všechno budu asi potřebovat, i když budem v nájmu ne? Kdo ví, kam to ještě stoupne za pár let. U nás jsou nájmy drahé a špatně dostupné. Ten dům je aspoň jistota stálých splátek a že nás nikdo nevykopne. Navíc dítě teď neplánujeme a fakt nevíme co bude za pár let.
@Anonymní píše:
@JancaS84 No musíme na toto období co nejvíce našetřit a vrátím se do práce brzy, co jako nadělámeV dnešní době si nemůže každý dovolit být tři roky doma.. Máme další možnosti, jako třeba snížit si na nějakou dobu splátky hypotéky.
Nemusis dostat misto ve skolce, pocitej s rodicakem doma 3 roky aspon a nevis, zda budes moct cele tehotenstvi pracovat. S timto vypadkem prijmu bych pocitala plus asi nezustanete u jednoho ditete.
V pripade tvoji rodicovske skoncite na dlazbe.
Dum neni jen o hypotece a energiich. Meli byste mesicne jeste deset tisic odlozit ma opravy apod.
Nesla bych s vasim prijem do domu ani nahodou.
Ahoj,
chystáme se koupit dům na hypotéku, chci se zeptat jestli byl někdo v podobné finanční situaci s podobnou výší splátky??
Platili bychom 21 tisíc dohromady za hypotéku a úvěr na pozemek + energie, voda atd., takže jsme v podstatě na 30 tisících měsíčně za bydlení v současné době. Už pár let splácíme pozemek 5 tisíc Kč měsíčně, takže tím můžeme ručit. Uvědomuji si, že je to na hraně, ale v nájmu teď platíme dohromady 19 tisíc a je možné, že se bude brzy zase zvyšovat. Čekat už tedy nechceme…
Dohromady máme platy měsíčně 75 tisíc, děti zatím nemáme. Nějakou rezervu máme, ale ne moc. Středočeský kraj.
Díky!