Koupit dům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.2.23 14:33

Hodne zalezi, jestli ten dum budete rekonstruovat nebo se do nej nastehujete tak, jak je. Pokud planujete starsi dum a nejakou mensi rekonstrukci (treba jen vymenu zdroje topeni a nove koupelny),tak to nedate. Stavebni prace i materialy jsou dnes strasne drahe. Jestli chcete novostavbu nebo neco, kam proste jen das nabytek a bydlis, tak si myslim, ze to realne je, ale nebudete si moct moc vyskakovat.
Ja jsem na materske, brzy prijde druhe dite, mame prijem dohromady 55 tisic, hypo neplatime. Dum je jaks taks hotovy, ale nejake dodelavky nebo opravy jsou vzdy potreba. Mesicni zalohy za energie a vedlejsi vydaje (telefon, internet, popelnice, pojistka) atakuji 10 tisic. Platime si stavebko, penzijko,2 auta). Nezijem si spatne, ale abychom usetrili na nejakou velkou rekonstrukci nebo dovolenou za kratkou dobu, to ani omylem. Usetrime tak 10 mesicne a to zijeme hodne setrne. Na jidle a detech nesetrime, ale za ostatni veci zbytecne neutracime. Trvale drzime rezervu 100 tisic, na kterou nesahame (zdrazeni plynu, nenadale vydaje na zdravi apod.).
Takze ano, lze to, ale zalezi na tom, jak moc jste schopni se uskromnit, abyste pokud mozno co nejdrive nasetrili co nejvic to jde, abyste se pak jednou s detmi nedostali do slepe ulicky.

• Citovat
  • Upravit
15.2.23 14:34

Myslím, že vydělávate málo peněz na to, že chcete platit takto drahou splátku nemovitosti. Ve výsledku budete treba 6 let (Ty na matersky) mít max. 20 000 na celou domácnost. To je sakrální málo. To je z ruky do huby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:34

@unuděná mě prostě štve, že každý zmiňuje tu mateřskou. Už jsem tu několikrát psala, že dítě teď neplánujeme, ale stejně všichni 100% vědí, že to nedáme, že budem na dlažbě atd. Jako za 3 roky bude třeba úplně jiná situace, jiné platy, jiné ceny nájmů atd.. Ale to tady není nikdo schopný reflektovat. Všichni jen rodičák a tunelové vidění…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.23 14:35

@Mamhlucnehosouseda panebože zase ta mateřská :roll:

• Citovat
  • Upravit
53190
15.2.23 14:36
@Anonymní píše:
@unuděná mě prostě štve, že každý zmiňuje tu mateřskou. Už jsem tu několikrát psala, že dítě teď neplánujeme, ale stejně všichni 100% vědí, že to nedáme, že budem na dlažbě atd. Jako za 3 roky bude třeba úplně jiná situace, jiné platy, jiné ceny nájmů atd.. Ale to tady není nikdo schopný reflektovat. Všichni jen rodičák a tunelové vidění…

Naopak, tunelové vidění máš ty. Sama píšeš, že to dítě jednou chtít budete, píšeš za 2-3 roky. Je celkem normální při takové investici koukat 5-10 let dopředu minimálně, to patří k té základní finanční gramotnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
15.2.23 14:39
@Anonymní píše: @ @VitaminC Štěstí? Jakože v čem? Ne, úspory nemají žádné, žijí od výplaty k výplatě, resp. od rodičáku k rodičáku. Mají to náročné, ale vědí, že je to přechodné období a brzy bude lépe. Ale na dlažbu mají tedy daleko, v případě problémů se splácením jsou banky poměrně vstřícné a leccos se dá řešit. Fakt se nezabavuje barák po přechodných problémech se splácením.

Stesti, ze se jim treba nepo-ral kotel. A takhle chces zit? Nekoupit detem ani bublifuk natoz jim treba zaplatit lyzarskou skolku?
Kazdy ma prority jinde. Vy chcete hromadu cihel a vrazet vic nez polovinu prijmu do bydleni. Supr. Uzijte si to. Ale pak teda nechapu, proc jsi zakladala diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:42

Jeste me napadlo, pises, ze mate pozemek. Bylo by mozne ho v pripade nutnosti v budoucnu prodat a splatit s nim cast hypoteky na dum? Pokud ano, pak bych do toho sla. Vlastni nemovitost se ti vyplati vzdy a kdyz na ni nebudes mit, muzes ji prodat a do toho najmu se vratit. Urcite na tom neprodelas.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.23 14:43

@unuděná No však právě proto, vidím, že ceny nemovitostí se furt zvyšujou a budou se zvyšovat pořád, to už snad každému došlo. To samé nájmy… A vím, že za 5-10 let už nekoupíme nic a nájmy budou ještě hůře dostupné. Vlastní bydlení je skvělá investice. Ale to nemá tady cenu asi nikomu vysvětlovat :)

• Citovat
  • Upravit
15921
15.2.23 14:45
@Anonymní píše:
@safina jo tak platy průběžně rostou, to je jasné :)

Ona roste i nezaměstnanost, s tím moc nepočítáte, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:45

@VitaminC Já to vlastně taky už nevím :D chtěla jsem asi zkušenosti od lidí s tou stejnou finanční situací, ale to mi tady napsaly asi dvě a úplně v poho to zvládají… Ostatní nevím proč přispívají :)

• Citovat
  • Upravit
6794
15.2.23 14:48
@Anonymní píše:
@VitaminC Já to vlastně taky už nevím :D chtěla jsem asi zkušenosti od lidí s tou stejnou finanční situací, ale to mi tady napsaly asi dvě a úplně v poho to zvládají… Ostatní nevím proč přispívají :)

Mozna maji deti, prijmy podobne a vedi, ze by dalsich x tisic navic uz byla velka zatez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:48

@Zumpa Hele ani ne. Ve středočeském kraji neroste a my máme oba stabilní práci a již nějaké zkušenosti za sebou.

• Citovat
  • Upravit
53190
15.2.23 14:49
@Anonymní píše:
@unuděná No však právě proto, vidím, že ceny nemovitostí se furt zvyšujou a budou se zvyšovat pořád, to už snad každému došlo. To samé nájmy… A vím, že za 5-10 let už nekoupíme nic a nájmy budou ještě hůře dostupné. Vlastní bydlení je skvělá investice. Ale to nemá tady cenu asi nikomu vysvětlovat :)
@Anonymní píše:
@VitaminC Já to vlastně taky už nevím :D chtěla jsem asi zkušenosti od lidí s tou stejnou finanční situací, ale to mi tady napsaly asi dvě a úplně v poho to zvládají… Ostatní nevím proč přispívají :)

Ceny nemovitostí se nezvyšují. Už pěknou dobu stagnují, některé jdou dolů.
A že přispívají i lidé, kteří si myslí, že je to sebevražda, je snad dobře ne? Nebo jsi chtěla poplácat po ramenou, že je to cajk? A za pár let, až budete tříčlenná rodina s 15k na chod domácnosti, ti přijdou vysvětlit, jak to dělají oni? Buď ráda, že tu padly i rady, které ti nejsou příjemné číst. Zamysli se nad nima a nechovej se jak typická bydlenka, co vidí jen to hnízdečko a rizika odmítá zvážit.
Btw, jak chcete složit základ té hypotéky? Možná jsi to někde psala, třeba jsem přehlídla, ale 120k vám na to asi fakt stačit nebude :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:53

@unuděná já už to tu psala, čím budem ručit. Asi jak kde. To je zbožné přání už asi 20 let, že neporostou a budou stagnovat, bohužel to nikdy nebyla pravda. V naší lokalitě to jde nahoru pořád a nikdo neočekává, že to bude stagnovat, natož zlevňovat…

• Citovat
  • Upravit
985
15.2.23 14:58

Ahoj, unika mi smysl diskuze. Na vsechny navrhy reagujes negativne az posmesne. Zda se, ze uz ses rozhodnuta, ze to date. Takze na co se nas tady ptas?
Pises ze te stve zminovani materske, ale pokud ses financne gramotna, musis tohle brat v potaz. To je proste fakt.
Za sebe ti muzu rict, ze nam po zaplaceni hypo, energii, vsech pojistek, skolky a dalsich poplatku zbyva cca 35tis a zije se nam na pohodu. Taky krasne usetrime. Cili pokud vam bude zbyvat podobna castka, nevidim moc problem.
Kazdopadne ja uz mam 2 deti a rodicak mi bude koncit za par let. Cili tam budou uz pak poradne 2 prijmy.
Ty jsi ale v tomhle na zacatku. Vytaci te reci o detech, ale uvedom si, ze ne vsechna tehotenstvi jsou pohodova. Muze se stat, ze z ruznych duvodu nebudes moct pracovat, jak si usmyslis. Dale treba nebudes kojit atd. Ty naklady proste ted vedet nemuzes.
Takze abych to shrnula, asi bych na tvem miste do toho taky sla, ale snazila bych se hodne zvednout tu rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel