Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
@willandraify já to tady nebudu fakt psát pořád dokolečka, sorrypřečti si celou tu diskuzi.
Jako co? Ze dite neni na poradu dne, takze netreba s tim ted pocitat?
@Anonymní píše:
@unuděná mě prostě štve, že každý zmiňuje tu mateřskou. Už jsem tu několikrát psala, že dítě teď neplánujeme, ale stejně všichni 100% vědí, že to nedáme, že budem na dlažbě atd. Jako za 3 roky bude třeba úplně jiná situace, jiné platy, jiné ceny nájmů atd.. Ale to tady není nikdo schopný reflektovat. Všichni jen rodičák a tunelové vidění…
Jaký tunelový vidění? Někteří z nás třeba na tom rodicaku jsou, mají dům tak ví jaká je realita.
Sama píšeš, že chceš dítě tak za 2-3 roky což není zase tak za dlouho.
Ok, chceš se vrátit brzo do práce ale může se stát taky milion věci který ti to znemožní, staci mít trošku nestandardní dítě a máš smůlu. Víš jaká je realita v tomto státě s umístěním děti do školky a zaměstnanosti matek s malými dětmi? By jsi se asi nestačila občas divit.
@JancaS84 píše:
Jaký tunelový vidění? Někteří z nás třeba na tom rodicaku jsou, mají dům tak ví jaká je realita.
Sama píšeš, že chceš dítě tak za 2-3 roky což není zase tak za dlouho.
Ok, chceš se vrátit brzo do práce ale může se stát taky milion věci který ti to znemožní, staci mít trošku nestandardní dítě a máš smůlu. Víš jaká je realita v tomto státě s umístěním děti do školky a zaměstnanosti matek s malými dětmi? By jsi se asi nestačila občas divit.
Ale ona tohle nechce slyset. 2-3 roky je zjevne v prekladu milion svetelnych let a neni potreba to ted brat v potaz. ![]()
@unuděná píše:
Teď v posledních pěti letech? Hodně se toho změnilo totiž. Ale ok, uznávám, že to teď úplně nesleduju.
Ano. Koupili jsme pozemek za svoje a oni nám to uznali a pak pro první čerpání nám uvolnili tuto částku a pak na další už jsme dokládali co sme prostaveli.
Jestli už platíte za ten pozemek?? Každopádně bych v nájmu za 19 tisíc fakt nežila, to raději ve svém.
Těžko říct, 30 je hodně, 19 jen nájem taky, teď se vám daří, nevíte jaké to bude za pár let.
My kvůli penězům taky furt odkládali děti, to nejde do nekonečna.
Každopádně nájmy porostou a dostupnost hypoték podle mě taky. Refinancovat nejde hned. No je to těžké poradit.
@willandraify píše:
Ale ona tohle nechce slyset. 2-3 roky je zjevne v prekladu milion svetelnych let a neni potreba to ted brat v potaz.
Jj jako HIMYM Ať to vyřeší budoucí Ted.
![]()
Já bych do toho teď nesla. Třeba dva roky bych se snažila zvednout úspory a pak bych viděla. Teď jsou vysoký ceny domů a vysoký úroky hypoték. Jinak pokud se rozhodnete do toho jít, tak si myslím, že to dáte. Ale pouze za předpokladu, že se nic nepodela, tedy nevypadne z nějakého důvodu jeden příjem (a nemusí to být mateřská). I proto byste měli zvednout tu rezervu. A to vyznamne.
@Anonymní píše:
@zrcadlo Ale já s tímto počítámNejsem finanční negramot, jak mě tady někteří nazvali. Jsem pár let po škole a snažím se v práci makat a navyšovat příjem. To samé manžel. Máme několik let se na to připravit. Jak jsme za tu dobu asi měli stihnout našetřit x milionů, nebo kolik že to budem potřebovat na to dítě
Upřímně bych se toho zas tak nebala. Teoretický vam zbyde 45 000mesicne. Nemusíte utratit teď vše a spořit a zároveň vam nejspíš porostou platy. U nás se za blbé 3+1 v paneláku platí 23 000 měsíčně nájem. Jen tedy dotaz bude to novostavba nebo něco, co je potřeba dodělat?
A při rodicaku se taky dá pracovat sama chodit na brigádu, proste se smanzelem prostřídáme a co
.. jako když se chce jde plno věcí….
@willandraify píše:
Jako co? Ze dite neni na poradu dne, takze netreba s tim ted pocitat?
Když s nim počítá třeba za 5 let, tak si nezvládne něco nasetrit ![]()
@Pidulka1991 píše:
Když s nim počítá třeba za 5 let, tak si nezvládne něco nasetrit
Psala za 2-3 roky. To v reálu může znamenat, že za rok a půl bude těhotná a doma na rizikovém. Třeba. Zpočátku našetří prdlajz, budou ten barák muset taky něčím vybavit, takže spíš sáhnou do úspor. A problém je na světě a mnohem dřív, než by se mohlo zdát.
Příspěvek upraven 15.02.23 v 15:25
@Pidulka1991 píše:
Když s nim počítá třeba za 5 let, tak si nezvládne něco nasetrit
Ale to ja jsem ji taky psala. Ze bych do toho sla, ale hodne bych zvedla tu rezervu. ![]()
Hele narovinu. Příjem na takový barák, respektive hypotéku nemáte. Teda v případě, že nechcete žít z ruky do pusy. Ty se tady točíš neustále na tom, že ceny nemovitostí se zvýší. Jasně máš pravdu, ale ony existují i jiné varianty bydlení v osobním vlastnictvím než barák s pro vás astronomickou hypotékou.
@unuděná píše:
Psala za 2-3 roky. To v reálu může znamenat, že za rok a půl bude těhotná a doma na rizikovém. Třeba. Zpočátku našetří prdlajz, budou ten barák muset taky něčím vybavit, takže spíš sáhnou do úspor. A problém je na světě a mnohem dřív, než by se mohlo zdát.Příspěvek upraven 15.02.23 v 15:25
Když ona o stavu domu toho napsala tak málo, ze absolutně nemám představu kolik tam muže zahucet. Taky má každý jinou představu o tom co je v domě nutné mít a kolik to musí stát. Porovnávání s naši situaci, kdy to manželovi jednou ujelo otěhotněla. Bez rezerv s hypo na krku
. Porod předčasně, takže pruser… nakonec jsme to zvládli v pohodě… chvíli jsme se ukromnili, ale zvládli jsme to. Oni mají teď šanci zabrat a nasetrit co to dá… a i když nemovitosti stagnuji, tak bych nějaký velký propad neocekavala.
@willandraify píše:
Ale to ja jsem ji taky psala. Ze bych do toho sla, ale hodne bych zvedla tu rezervu.
Promiň, to jsem přehlídka… čtu to tak nějak zběžně ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,chystáme se koupit dům na hypotéku, chci se zeptat jestli byl někdo v podobné finanční situaci s podobnou výší splátky??
Platili bychom 21 tisíc dohromady za hypotéku a úvěr na pozemek + energie, voda atd., takže jsme v podstatě na 30 tisících měsíčně za bydlení v současné době. Už pár let splácíme pozemek 5 tisíc Kč měsíčně, takže tím můžeme ručit. Uvědomuji si, že je to na hraně, ale v nájmu teď platíme dohromady 19 tisíc a je možné, že se bude brzy zase zvyšovat. Čekat už tedy nechceme…
Dohromady máme platy měsíčně 75 tisíc, děti zatím nemáme. Nějakou rezervu máme, ale ne moc. Středočeský kraj.
Díky!
Já bych do toho asi šla…ale ještě před tím bych si našla šikovného finančního poradce a probrala to s ním, ať vám to detailně spočítá. A pomůže i s hypotékou.
To chcete stavět na tom pozemku co máte? A nebo jinde? A nebo koupit hotový dům? Teď se začínají hodně objevovat nedokončené novostavby na prodej.
Pro nás třeba byl nejhorší cca 3/4rok, kdy se platila hypotéka a navíc se ještě stavělo, takže se platil najem+hypo (pokud by vás čekalo to samé, doporucuji: než se vse zprocesuje odkládejte co můžete, s vašimi prijmu musíte být schopni hodně ušetřit, což je super). Úrokové sazby jsou momentálně vysoké, ale s tím nic neuděláš, moc nevěřím tomu, že za rok, dva bude lepší situace. Případně můžete i refinancovat…
Až budete bydlet, budete sice splácet více než teď, ale do vlastního…ta částka, co budete platit je vysoká (my třeba platíme mnohem min a financuje z pasivního prijmu), ale zas my na to máme jen jeden příjem (ja jsem na rd), vy máte příjmy dva. A hlavně kdyby já to přišlo, nemáte závazky, takže můžete oba vzít ještě třeba brigádu navíc, na dobu, než se „zabehnete“
Takže já bych do toho asi šla, ale opravdu si to ještě zkonzultujte s poradcem, odborník vám ve všem hodně pomůže a leckdy i dost ušetří.