Koupit dům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
15.2.23 14:59
@Anonymní píše:
@unuděná já už to tu psala, čím budem ručit. Asi jak kde. To je zbožné přání už asi 20 let, že neporostou a budou stagnovat, bohužel to nikdy nebyla pravda. V naší lokalitě to jde nahoru pořád a nikdo neočekává, že to bude stagnovat, natož zlevňovat…

Ne čím budete ručit, ale jak složíte 20 % základ hypotéky v hotovosti. Čím víc píšeš, tím víc mám pocit, že to bude průšvih, pokud je na tom tvůj chlap s uvažováním podobně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 14:59

@unuděná Proboha, já nejsem žádná bydlenka a ani nechci budovat žádné hnízdečka. Přestaňte mě urážet prosím. Jsem normální pracující žena, která chce s manželem investovat do vlastního domu. Tohle je vždycky trochu risk, protože se může stát nějaká tragédie, ale to je prostě vždycky pokud nejste milionářka.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.23 15:01

@unuděná no právě tím pozemkem, který splácíme… Má hodnotu více než 20% hypotéky. Je naceněný už i odhadcem z banky - jen kdybyste to chtěla zase nějak zpochybňovat.

• Citovat
  • Upravit
53190
15.2.23 15:03
@Anonymní píše:
@unuděná no právě tím pozemkem, který splácíme… Má hodnotu více než 20% hypotéky. Je naceněný už i odhadcem z banky - jen kdybyste to chtěla zase nějak zpochybňovat.
Čili ho prodáte? Protože pokud se něco nezměnilo, tak 100 % hypo vám teď banka nedá, i kdybyste ručili nemovitostí za dvojnásobek ceny. Ale třeba se pletu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
15.2.23 15:03
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36048
15.2.23 15:06
@unuděná píše: Čili ho prodáte? Protože pokud se něco nezměnilo, tak 100 % hypo vám teď banka nedá, i kdybyste ručili nemovitostí za dvojnásobek ceny. Ale třeba se pletu.

Nám banka dala a jako těch 20% brala pozemek co jsme koupili za svoje těsně předtím než jsme si zažádali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 15:06

@unuděná ne nemusíme ho prodávat. Pletete se. Ta záloha nemusí být jen finanční, ale stačí majetek v hodnotě aspoň těch 20%.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.2.23 15:07

@willandraify já to tady nebudu fakt psát pořád dokolečka, sorry :) přečti si celou tu diskuzi.

• Citovat
  • Upravit
16245
15.2.23 15:08

Hele my si to necucáme z prstu, píšou ti ve většině případů lidi, kteří už mají tuhle životní etapu za sebou, a ví, kde je tlačila bota.
Jen z mého blízkého okolí - pár si koupil starší domek, vše vypadalo lákavě. Během prvního roku průšvih se střechou, s odpadní vodou - ruplo někde potrubí a voda jim vzlínala nahoru a s kotlem - zahučelo v tom asi čtvrt mega. Rodinka si koupila novostavbu na klíč, ale nezjistili si spoustu informací, takže je čekala podstatně dražší základovka (tuším nějaký problém s podložím a něčím v půdě), při slejváku jim na pozemku končilo bahno z polí, takže neplánované náklady s plotem, drenáží, úpravy terénu (taky čtvrt mega nad rozpočet). Podobných případů mám kolem sebe spousty. Nikdo v žádném větším průšvihu, ale taky nikdo, kdo by do toho šel s úsporami 60tis. na osobu.
Jestli máte třeba rodiče, kteří vypomohou a rádi a máte tak krytá záda, a ta nemovitost je v lokalitě, kde se něco prodává jednou za tři roky, tak hurá do toho. Ale těch vícenákladů spojených s domem je oproti bytu opravdu mnohem víc. My kupovali starou chalupu, a cca 50tis. jsme vrazili jen do věcí jako je sekačka, žebřík, pila/sekera a jiné nářadí, nátěry (na dřevo, na kov),kompostér, těsnění oken, revize a čištění komínu apod.
A tu finanční přípravu na dítě fakt doporučuju, ono je totiž i o dost výhodnější, když i ten chlap pozmění svůj životní styl už před narozením toho dítěte, než když je nucený třeba omezit drahý sport ve chvíli, kdy mu kojící strhaná ženská s řvoucím miminem říká, že místo jeho nového kola je potřeba koupit lepší autosedačku pro dítě. Když se na úpravu životního stylu připraví oba partneři současně a v klidu, bez ovlivnění hormony apod., je to hladké a bezbolestné, ušetří to spoustu případných třecích ploch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14000
@VitaminC píše:
V pripade tvoji rodicovske skoncite na dlazbe.
Dum neni jen o hypotece a energiich. Meli byste mesicne jeste deset tisic odlozit ma opravy apod.
Nesla bych s vasim prijem do domu ani nahodou.

Prosince, co se u domu tak často opravuje, ze by bylo potřeba přes 100 000rocne 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@smile_xxx Částečný úvazek, homeoffice, jesle, školka, babičky…

• Citovat
  • Upravit
53190
15.2.23 15:09
@JancaS84 píše:
Nám banka dala a jako těch 20% brala pozemek co jsme koupili za svoje těsně předtím než jsme si zažádali.

Teď v posledních pěti letech? Hodně se toho změnilo totiž. Ale ok, uznávám, že to teď úplně nesleduju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 15:11

@zrcadlo Ale já s tímto počítám :) Nejsem finanční negramot, jak mě tady někteří nazvali. Jsem pár let po škole a snažím se v práci makat a navyšovat příjem. To samé manžel. Máme několik let se na to připravit. Jak jsme za tu dobu asi měli stihnout našetřit x milionů, nebo kolik že to budem potřebovat na to dítě :roll:

• Citovat
  • Upravit
15.2.23 15:13

Anonym

Ahoj,

Jsme dva dosp+ 3 děti 5,6,8 let.My máme průměrně 90000 Kč za měsíc. Hypo 22000 + energie, voda, atd… Kolem 11000. Děti mají kroužky, plavání, taneční, kreslení, angličtinu. Máme dvě auta. Vůbec bych se nebála a šla do toho. Podle většiny tady by jsme vůbec nemohli mít děti, asi bydlet v nájmu atd… Raději platit hypo. Nikdo neví co bude za 5 let. Nebo co se stane dnes. Nevím proč čekat.. Teď je někdo na tom dobře a zítra, už nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel