Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@lucenka chodíme několikrát do týdne do města, přes les a pole na nákup, k rodičům, k lékaři apod. je to asi 6-7km tam a pak to samé zpátky. Většinou je to skoro na celý den, u rodičů malej ještě běhá, po obědě jde spát. A představa, že já půjdu víc jak 10km s 2 letým dítětem, obložená taškami s nákupem…
Podobně děláme i výlety na celý den…
Klidně cestu tam ujde, pak třeba odpočinek kousek jede a pak zase jde.
Takže říkám, že se musí rozhodovat o kočáře podle toho jak se chodí a co je dítě schopné. když jedu do města autem, tak kočár třeba vůbec neberu.
nemůžete prostě šmahem o všech dětech říct, že dvouleté do kočáru nepatří a basta…nebo jo?
fakt? ![]()
@lucenka píše:
Tak já kluka nijak nemusela přemlouvat. Prostě jsme ráno sedli na vlak a jeli někam na výlet (ve 20 měsících v pohodě ušel 5 km a netrvalo mu to celý den).
Tak to máš štěstí. Ta moje kdybych ji teda nějak donutila k tomu aby šla tak by šla všude jen ne tam kam chci já ![]()
@rokyta1 tak já neřekla, že dvouleté dítě do kočárku nepatří. Dokonce jsem psala, že jsme kočár využili i teď ve 3,5 letech, kvůli pohodlí. Ale zároveň běžné celodenní výlety podnikáme bez kočárku už od 20 měsíců (poté, co jsem v jeho 18 měsících táhla úplně zbytečně kočárek na výlet do přírody, kdy se hodil jenom na zhruba 500 metrový běh na vlak).
Nekoupit!
naše sotva začla chodit, tak stejně v kočárku sedět nechtěla, ani za nic v něm ani neusla, zpočátku byla prochajdy krátké, ale pak se postupně prodloužily, vyhnula jsem se jakémukoliv mrčení, že se někam má jít nedejbože pěšky
a pokud se nejedná o výlet přes celé město, nazujem botky a jde se
(i na delší prochjadě se dá na kousek cesty dítě poponést, mám zkušenost, že dítě, které je navyklé samo chodit, stejně i to poponesení pak sabotuje a zase chce po 20 metrech samo na zem
)
když byla dcera v 1,5 roce v nemocnici a na vyšetření se mělo (prý muselo
, i když jsem sama hlásila, že jdu jakožto její matka a zodpovědný zástupce s ní a ona na kočárek zvyklá už prostě není
) jet 20 m kočárkem, za poslední rok jsem neslyšela od naší princezny takový jekot jako tehdy
![]()
Příspěvek upraven 01.08.14 v 14:55
@Andriska píše:
Tak to máš štěstí. Ta moje kdybych ji teda nějak donutila k tomu aby šla tak by šla všude jen ne tam kam chci já
naše malá nmašíruje, ale 5 km teda taky neujde ani omylem
a souhlas, chodí všude, takže je zkrátka občas třeba dost stisknout ruku a výrazně směrovat
![]()
@Ily Vozila jsem ho do necelých dvou let, pak už stejně vylezl. Už bych nekoupila ![]()
@Ily Asi už bych nekupovala. I když teda dceři budou tři a pořád ještě vozíme - ale spíš výjimečně, hlavně když jedu někam dál MHD (po Praze do centra do autem nejde) a potřebuju být někde načas. Nebo když jedeme na celodenní výlet někam, kde není postel (např. do zoo), tak se v něm po obědě vyspí. Ale na to občasné povození by podle mě stačil i „rozhrkaný“, nebo bych případně koupila za pár korun něco z bazaru, co funguje, ale třeba už nevypadá nejlíp.
U starších to bylo jasné, ti chodili.
Nejmladší chodí anebo chce chovat (cca dva roky)
Do kočáru chce až po vyběhání. Takže tahám kočár, naštěstí ho dám do auta.
Ale máme taky velký sporťák a přemýšlím o golfkách(dělají se vůbec na tak velké děti
),ty jsem u starších dětí nepotřebovala, ale ted by možná bodli, abych nemusela do kufru dávat to naše monstrum(zase projede všechno
).
A taky mě napadá, moje dítě hodně tahá za ruku, chce se pustit, vzteká se, protože chce běhat tam, kam nemůžeme zrovna jít atd. Manžel to vyřeší tím, že si ho dá za krk a dítě je spokojený, ale já ho neunesu a většinou ještě dělám nebo nesu něco dalšího, tak jsem přemýšlela o těch kšírách/vodítku co některé děti mají
Myslítě, že by to pomohlo? Říkám si, že se ale stejně musí naučit chodit spořádaně
za ruku, tak aby si nezvykl lítat na tom „vodítku“ ještě víc…Bydlíme v Praze, takže nutně potřebuju, aby se za tu ruku držel, když třeba něco platím a druhou rukou ho jistím…(on by sám nepočkal a zdrhnul by
).
Říká se že do 3 let má dítě na kočárek nárok, většinou nevydrží dlouhé trasy a není to pro ně ani prospěšné, třeba chodit ve městě po dlažbě je hrozné na páteř. Já mám dvojčata 2 roky a 2 měsíce a vozím je stále, neumím si to bez kočárku představit. I když v něm odmítají sedět na dlouhém výletě se unaví a ještě si rádi v kočárku odpočinou, někdy v něm i spí. Kdybych měla jen jedno dítě, asi bych taky vozila, protože třeba můj syn se vzteká odmítá chodit za ruku a nosit 13 kg dítě a k tomu tašky s nákupem není úplně ideální. Jinak podle mě odrážedla kočárek nenahradí, možná tak jen na krátký nákup, přece si v něm neodpočinou. Navíc mi to ve městě nepřipadá moc bezpečné nechat dítě jezdit samotné po chodníku. Kdyby se mi teď kočárek rozbil, koupila bych asi nějaký levný z bazaru.
První opustil kočár ve 2 a už do něj nechtěl, druhýmu jsem kočár zatrhla teď ve třech letech, ten by se vozil asi až do puberty a třetí vypadá, že půjde ve stopách prvního, ve svých 20m je už celkem zdatný chodec.
Problém je spánek, děti vstávají v 6 a tříleťák a batole jsou kolem 11 už úplně hotový, tak budu nechávat kočárek asi ještě nějakou dobu, kdybych někam musela později odpoledne, abych měla jak je odtáhnout domů do postelí.
Já bych si dala nějaký peníz bokem a vidělo by se, pokud to dítě bude zvládat bez kočáru, tak prima a jinak uvidíš, že je to ještě potřeba ![]()
@Ily Ahoj. Synovi jsou 2 a kus a akorát si jedu pro nový golfky. Sice kolem roka kočárek bojkotoval ale poslední půlrok jezdí rád. Když nechce jít nebo jet na odrážedle tak se rád pozadí. Nakupovat bez kočárku bych taky nešla. Je ale fakt že mi využijeme ještě pro druhé Dítě.
V tomto věku bych už nekoupovala a asi ani starý, pro občasnou potřebu bych se snažila vystačit s tím starým, dokud mu neupadnou kola
. Moji kluci odmítali kočár od nějakých 16m (resp. mladší, teď 19m do něj vleze, ale na 2 min, pak chce ven, pak dovnitř, pak ven, dovnitř…
). Takže později jsem používala jen velmi sporadicky- při nutnosti rychlého přesunu na čas, např. k lékaři, dříve ve městě při nákupu (hl. v obchodě, aby tam nelítal, neshazoval věci z regálu a pak, abych měla nákup kam dát), nyní na vsi při výletě do okolí (obvykle ho vezu prázdný, nebo je na něm koloodrážedlo staršího). Ale je fakt, že to svého času obnášelo časté nošení dítěte za krkem, v ruce apod., jinak se jako dobrý prostředek pro přesun dítěte osvědčilo odrážedlo- motorka
. Určitě také záleží, kde žijete, protože co jsme na vsi a ven chodíme hlavně u baráku, tak kočár fakt nepotřebuju, ve městě na sídlišti jsem ho využila víc, už jen jako pojízdnou tašku
.
My jsme občasně kočárek používali asi do 3,5 roku. Bydlíme na vesnici, takže když jsme vyrazili jen do města na nákup a Elí v autě usnula, tak jsme ji přemístili do kočárku. Jinak nevím, co bych s ní dělala. Jednou jsme kočárek neměli, protože jsme jeli jiným autem, než v kterém byl kočárek, tak jsme Elí dali do nákupního vozíku deku a spala v něm. ![]()
Tak jsem rozhodnuta, dojezdite v tom co mame, v zime snad na sanich, vse mame blizko, obchod i babicku, tak snad to zvladneme. Diky za rady, malej ma pres 13kg, chodi rad sam. V tom problem neni. A velke nakupy stejne autem..