Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj, mám manžela a 3 děti, společné děti máme dvě, a každý z předchozího manželství jedno. Manžela dcera s náma nebydlí, ale ro asi není vůbec podstatné, k tomu co teď řešíme. Bydlíme v menším městě, v rodinném domě, který je starý 15 let, takže jsme spokojený. Dům je již bez hypotéky, manžel je manažer a já na mateřské s malou princeznou. Vedle nás umřela stará paní a tak jeji vnuk dům prodává, přemýšlíme, zda ho koupit či ne. Má pěkný pozemek, ale dům je starý, takže žádný luxus a teď přemýšlíme pokud ho koupíme co s nim.? Napadlo mě jednou pro děti, ale to by to jedno muselo vyplatit zbylé tři. Budu mi t tedy ještě byt po dědečkovi, tak počítám, že by z toho měly děti. Mě teď napadl nápad postupně to zvelebovat, nedávat do domu velké peníze, ale vymalovat, natřít okna… atd. A na sezónu pronajímat jako rekreační dům. Co vy na to? Koupili byste tento dům. Musím ještě dodat, že půlka koupě by byla na hypotéku. Děkuji
Já bych dům koupila. Poté ho kompletně rozbourala a nechala si ten pozemek.
Zvelebila bych ho. Jestli máš vztah k zahradám/sadům, tak si tam udělat takový ten malý ráj na zemi.
Jestli netíhneš k zahradničení, tak bych to osázela trávou.
Pokud to opravdu chceš nechat pro případné potomky, tak i pokud by tam někdo chtěl v budoucnu případně bydlet, určitě přivítá spíš „zelenou louku“ než starou barabiznu. A koneckonců pozemek můžeš vždy prodat. ![]()
Se starými domy je potíž. Taková demolice nakonec většinou vyjde levněji než rekonstrukce 10-15-20 let neobydleného domu.
@Anonymní píše:
Pak to může me prodat a dětipodělit
A smysl takové akce? To bych jim radši naspořila a pomohla do začátku tak.
@Anonymní píše:
U Mladé Boleslavi resp asi 8 km od ní
A má to rozumný dojezd do Škodovky? Mám v MB pár známých a všichni říkají, jak jsou tam drahé pronájmy, protože ceny zvedají dělníci, kteří potřebují někde bydlet. Nešel by ten pozemek upravit tak, že si většinu zahrady oplotíte směrem k sobě a zvětšíte si tak svůj pozemek, a ten starý dům necháte s nějakou malou zahrádkou a budete pronajímat v podobě „holobyt s postelí a malým vařičem“ nějakým dělňasům (třeba by si skupinka 4 Poláků něco takového pronajala ráda) po celý rok?
Myslím, že varianta „letní dům pro Pražáky“ si bude žádat mnohem lepší úroveň bydlení a nebudete mít zajištěné nájemníky. Když k tomu přistoupíte tak, že jde o pozemek a dům se bude max. udržovat z příjmu z nájmu, ale prachy se do něj vrážet nebudou, tak budete mít šanci něco ještě našetřit, zvelebit si tu část zahrady, a odložit rozhodnutí o bourání či rekonstrukci na později.
@terien píše:
A smysl takové akce? To bych jim radši naspořila a pomohla do začátku tak.
Smysl to může mít ten, že za 15-20 let může být hodnota pozemku s domem mnohem vyšší než ty úspory. A hlavně se může ozvat nějaké dítě s tím, že by chtělo bydlet v dané lokalitě, ale nejsou slušné stavební pozemky na prodej (já pokud bych někde chtěla bydlet a naši měli pozemek, který by se mi líbil, tak nemám problém vyplatit férově sourozence).
@zrcadlo píše:
A má to rozumný dojezd do Škodovky? Mám v MB pár známých a všichni říkají, jak jsou tam drahé pronájmy, protože ceny zvedají dělníci, kteří potřebují někde bydlet. Nešel by ten pozemek upravit tak, že si většinu zahrady oplotíte směrem k sobě a zvětšíte si tak svůj pozemek, a ten starý dům necháte s nějakou malou zahrádkou a budete pronajímat v podobě „holobyt s postelí a malým vařičem“ nějakým dělňasům (třeba by si skupinka 4 Poláků něco takového pronajala ráda) po celý rok?
Myslím, že varianta „letní dům pro Pražáky“ si bude žádat mnohem lepší úroveň bydlení a nebudete mít zajištěné nájemníky. Když k tomu přistoupíte tak, že jde o pozemek a dům se bude max. udržovat z příjmu z nájmu, ale prachy se do něj vrážet nebudou, tak budete mít šanci něco ještě našetřit, zvelebit si tu část zahrady, a odložit rozhodnutí o bourání či rekonstrukci na později.
Jj do škodovky jezdí busy
Každopádně to vůbec není špatný nápad - akorát před koupí bych vzala nějakého odborníka, aby na to mrknul. A třeba se dá i vyjednat cena, není potřeba přistoupit hned na první nabídku.
Varianta koupit za 3 mio a zbourat a užívat zahradu - to snad ne ![]()
@jednoslunicko píše:
Každopádně to vůbec není špatný nápad - akorát před koupí bych vzala nějakého odborníka, aby na to mrknul. A třeba se dá i vyjednat cena, není potřeba přistoupit hned na první nabídku.Varianta koupit za 3 mio a zbourat a užívat zahradu - to snad ne
Myslet si o tom můžeš co chceš, ale už jsem několikrát slyšela upřímný názor od lidí, kteří koupili starší barák, že by ho raději zbourali, než opravovali. ![]()
Musíš brát v potaz, že dřív se ty domy nestavily jak dnes. Materiál byl všelijaký - od kotovic až po různé prapodivné materiály „co kdo zrovna sehnal“. Njn. Zlatí komunisti. Často elektrika vedená jen tak ve zdi. A mohla bych psát dál … S nadsázkou (ale bohužel ne tak velkou, jak by se mohlo zdát) - kopneš do podlahy a hne se komín.
Pozn.:
A při dnešní inflaci za 10 let budou 3 mil. jak plivnutí do moře. My jsme si brali před 10 lety 1.500.000 hypotéku na byt a pozor … v Praze. Jak tu částku vnímáš teď?
Vážně, vše je relativní. A pokud chtějí koupit dům jako investici, tak by doporučila být trochu vizionář. ![]()
@zrcadlo píše:
Smysl to může mít ten, že za 15-20 let může být hodnota pozemku s domem mnohem vyšší než ty úspory. A hlavně se může ozvat nějaké dítě s tím, že by chtělo bydlet v dané lokalitě, ale nejsou slušné stavební pozemky na prodej (já pokud bych někde chtěla bydlet a naši měli pozemek, který by se mi líbil, tak nemám problém vyplatit férově sourozence).
Ale taky nemusí klapnout ani jedno a pak je to těžce ztrátová záležitost
každému podle jeho uvážení, já bych do toho nešla ani omylem.
@mgdln píše:
Barabiznu za 300tisíc klidně zbourám … když mi jde hlavně o pozemek.
moment, ale tady cena uvedena nebyla
@dedrichov píše:
mnoho toho nebylo uvedeno ![]()
barabiznu za pár šupů klidně zbourat, neb kdyby byla za šupů víc, tak je asi v dobrém stavu, opravy nestojí tolik a dá se používat
Tak důležité asi je, jesti do toho chce jít manžel. Pokud ano, tak proč ne? Předpokládám, že on zaplatí tu půlku a bude platit hypo i následné opravy. Investice je to dobrá a pokud se na tom shodnete vy dva, tak proč ne?
My jsme taky tak koupili sousední pidi domeček v dost šílenémm stavu. S tím, že ho na rok pronajmeme, než trochu nahrabeme na rekonstrukci - má tam být jen garáž a nejaká dílna atd. A když vidíme, jak se i taková malá napůl ruina dobře pronajímá, tak už to 2 roky oddalujeme ![]()
@dedrichov píše:
Uz byla. Barabizna za 3 miliony ![]()
@TopSecret píše:
Uz byla. Barabizna za 3 miliony[/citace
jo jo, početla jsem si. Tak mi to stále připadá jako dobrý tah. Ale byla bych zvědavá na fotografie.
@dedrichov píše:@TopSecret píše:
Uz byla. Barabizna za 3 miliony[/citace
jo jo, početla jsem si. Tak mi to stále připadá jako dobrý tah. Ale byla bych zvědavá na fotografie.No to ja taky. Jako 3 miliony bych dala, mozna, za prvorepublikovou vilku. Ta by byla hezka. Ale dum ze 70,80 let uz ne.
skoda, ze mi zakladatelka neodpovedela, co je to za dum