Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ne, ma 16-tileta dcera nekouří cigarety, nikdy to pry ani nevyzkousela a ani nikdy nechce začít(normalne se doma o tom bavíme), a ja jsem tak rada, ze se nenechá ovlivnit okolím.
jinak ja jsem taky benevolentní, ale tohle uz je za hranou.
@Popokatepetla píše:
Přemýšlím, jak to bylo “za nás”. Já jsem teda zapřísáhlá nekuřačka, za celý život jsem vykouřila dohromady tak 2 cigarety, možná ani to ne. Pamatuji si, že v sekundě (7.třidě) spolužačka na lyžák tajně pašovala lahev avanti. Ale kdy začínali s cigárama? V kvintě (prváku sš), ale už těch kuřáků bylo dost. Ale to je dvacet let zpět, myslela jsem že cigára teď už moc nefrčí![]()
No nicméně, zjistit že moje zš povinné dítě kouří, tak mu ty pracky regulerně urazim. A to jsem jinak proti tělesným trestům a doma je nevedeme
To by ses divila, jak to porad frci.. Bydlim primo naproti stredni skole. Vyvali se po vyucovani trida ven a trictvrte z nich uz to lovi roztrepanou rukou z kapes
A holky jeste vic nez kluci ![]()
Dceři bude 16 a opravdu nekouří a doufám, že nikdy nebude, moc dobře ví, co to může udělat se zdravím.
@Janli píše:
Ne, moje děti nekouří. Ještě aby, chodí sotva do školky…Škola to řeší, protože děťátko porušuje zákon i přes to, že mu to ty schvaluješ. No, v dnešní době už snad kouří jen na inteligenci lehce omezení jedinci, takže dítko je evidentně po tobě…
.
@Pajka89 píše:
To by ses divila, jak to porad frci.. Bydlim primo naproti stredni skole. Vyvali se po vyucovani trida ven a trictvrte z nich uz to lovi roztrepanou rukou z kapesA holky jeste vic nez kluci
Tak to snad není věc módy, ale spíš společenských a hlavně věkových skupin. Ano, studenti často zkoušeli cigára a pivka ve 4. cenový, zažila to moje máma na gymplu, zažila jsem to já. Samozřejmě tím nemyslím a neobhajuju nějakého osmáka
. Ale hlavně, už vůbec to nemá žádnou souvislost s inteligencí, probůh
. Studovala jsem na FF UK, a ano, před školou se také hulilo, stejně tak stačilo zajít kousek dál na právnickou fakultu - bylo to úplně stejné. A nejhorší byli medici, největší pařmeni a leckdy i fakt experimentátoři. Takže podle téhle logiky to byli teda všichni “na inteligenci omezení jedinci”
. Chuť nebo vůle fakt žádnou spojitost s IQ nemá ![]()
@yocheved píše:
Tak to snad není věc módy, ale spíš společenských a hlavně věkových skupin. Ano, studenti často zkoušeli cigára a pivka ve 4. cenový, zažila to moje máma na gymplu, zažila jsem to já. Samozřejmě tím nemyslím a neobhajuju nějakého osmáka. Ale hlavně, už vůbec to nemá žádnou souvislost s inteligencí, probůh
. Studovala jsem na FF UK, a ano, před školou se také hulilo, stejně tak stačilo zajít kousek dál na právnickou fakultu - bylo to úplně stejné. A nejhorší byli medici, největší pařmeni a leckdy i fakt experimentátoři. Takže podle téhle logiky to byli teda všichni “na inteligenci omezení jedinci”
. Chuť nebo vůle fakt žádnou spojitost s IQ nemá
Dobře. Tak čadí jen jedinci bez zdravého selského rozumu. Smrdí to, je to drahé, ničí to plíce nejen kuřákům a jsou nuceni potupně podupávat před budovami, ve větru a dešti. Tuhle jsem takovou potupnou uličkou procházela. Chudinky nevydržely ani do oběda a schovávaly se v průchodu, aby si mohly cucnout kouře ![]()
@Russet píše:
Dobře. Tak čadí jen jedinci bez zdravého selského rozumu. Smrdí to, je to drahé, ničí to plíce nejen kuřákům a jsou nuceni potupně podupávat před budovami, ve větru a dešti. Tuhle jsem takovou potupnou uličkou procházela. Chudinky nevydržely ani do oběda a schovávaly se v průchodu, aby si mohly cucnout kouře
No, tak jít si zakouřit ven mi teda fakt nikdy potupný nepřipadalo. Ale hlavně, Tebe to nemusí drásat, myslím, že to, co přijde nebo nepřijde potupný Tobě, je ostatním lidem dost jedno. A to upozorňuju, že nekouřím ![]()
@Russet píše:
Dobře. Tak čadí jen jedinci bez zdravého selského rozumu. Smrdí to, je to drahé, ničí to plíce nejen kuřákům a jsou nuceni potupně podupávat před budovami, ve větru a dešti. Tuhle jsem takovou potupnou uličkou procházela. Chudinky nevydržely ani do oběda a schovávaly se v průchodu, aby si mohly cucnout kouře
A ani, mladí lidé dost často jednají nerozumně. Právě proto, že jsou mladí, nezkušení a zvědaví
.
@yocheved píše:
No, tak jít si zakouřit ven mi teda fakt nikdy potupný nepřipadalo. Ale hlavně, Tebe to nemusí drásat, myslím, že to, co přijde nebo nepřijde potupný Tobě, je ostatním lidem dost jedno. A to upozorňuju, že nekouřím
No, já tím smradem musím projít, že… Jsou vyháněni dál a dál, kouření se všude omezuje. Někde se musí až před areál budovy, nelze vyběhnout jen tak před dveře. Nehledě na to, kolik z pracovní doby prokouří.
Jako asi záleží na městě, škole a tím pádem i sqvadry dětí které do ní chodí..a taky na sociální skupině lidí, kteří tam mají dítě..
musím říct, že vodím prvňáka do školy a už se mi stalo že když jsem pro něho šla odpo do družiny, tak před školou vyhulovali ( asi devátáci, nevím přesně, dneska se to na děckách nedá poznat, jak jsou staří )..
Jako chytnu je tam podruhé a něco jim řeknu i když nejsem jejich máti..prasata.
@Russet píše:
No, já tím smradem musím projít, že… Jsou vyháněni dál a dál, kouření se všude omezuje. Někde se musí až před areál budovy, nelze vyběhnout jen tak před dveře. Nehledě na to, kolik z pracovní doby prokouří.
Tak doteď jsme mluvily o studentech… Asi se budeš muset smířit s tím, že holt každý se nerodí totálně dospělý, zodpovědný a uvědomělý, takový štěstí jsi asi měla jen Ty
. Jiní si holt na věci, co je a co není dobré, zbytečné, apod., přicházejí postupně.
@Anonymní píše:
Holky kouří vaše děti? A hrotité to nějak? Mě dneska podruhé volali ze školy a hrozně hrotili jako že můj syn kouří a tvářili se jak nevím co… Je to osmák, není to žádné malé děcko už… My jsme v tom věku už taky začínali… Řekla jsem mu ať to omezí ale tak jako co mám dělat, mlátit ho a zavřít ho dima, protože si odpoledne s kamarádama zapálí?navíc nekouří ve škole, ale venku po nebo před školou, tak vůbec nechápu co se do toho učitelky staraji
kde na ty cíga bere prachy..? z kapesného? okamžitě bych mu kapesné zakázala…sory jako že nemáš páky? to těžko..
Moje čtyřletá dcera běhala kolem domu s nedotíplou cigaretou, kterou jí přinesla sousedka stejného věku a ještě se sháněla po sirkách. Dělaly, že kouří. U sousedů se asi těžko dočkám, že své dceři budou vysvětlovat, že kouření škodí zdraví, když maminka zálibně kouřila v těhotenství a při kojení. A na příští návštěvě budou už šlukovat doopravdy a je riziko, že jěště něco podpálej. Takže jsem kamarádství ukončila, neboť u nás v rodině nekouří nikdo a zkušenost cigaretou ve čtyřech letech je pro mě nepřípustná!
@_.Emilyyy píše:
Ne, ma 16-tileta dcera nekouří cigarety, nikdy to pry ani nevyzkousela a ani nikdy nechce začít(normalne se doma o tom bavíme), a ja jsem tak rada, ze se nenechá ovlivnit okolím.jinak ja jsem taky benevolentní, ale tohle uz je za hranou.
Jojooo, to jsem taky v 16 doma tvrdila
. “Nikdy bych to nezkusila”
. A pak v neděli hezky hupky dupky na intru ![]()