Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
Včera dceru kousl pravděpodobně komár. Skvrna po kousnutī vypadá dnes takhle hrozně. Má to opuchlē, prosáklē, kolem mīsta vpichu je vybledlē kolečko. Máte prosím někdo zkušenost u svých dětí? Potírám jí to Dapis gelem na zklidnění, ale od včera je to určitě horší.
@BlueFox Nechala bych jí pro jistotu nabrat krev a udělat test. Za to vůbec nic nedáš a budeš v klidu.
@BlueFox A váždě to byl komár? Mě to příjde na boreliosu dost rychlé, ono chvilku trvá, než se borelie rozmnoží. Nebyla to spíš vosa, nebo muchnička a toto je alergická reakce? Zajdi zítra k obvoďákovi a uvidíš. Dávej studený obklad, můžet dát fenistyl-kapky, nebo namazat. I kdyby to borelie byla, tak to s ATB do zítřka vydrží.
@BlueFox pokud to je po kousnuti ze vcera, tak lyslim, ze borelka ne. Urcite k dr.Krev la smysl nabirat za sest tydnu.
Testy se dělají až za 3 týdny, jinak nemají cenu, protože chvíli trvá, než se vytvoří protilátky (ty se zjišťují z krve). Pokud by to vypadalo na boreliosu, tak jí dají ATB hned.
Díky za názory. Asi před týdnem ji pokousali komáři na více místech, taky ty pupence byly větší, zhojily se, ale takhle hrozný jsem našla včera. No, pro jistotu zajdu k lékaři. Asi to byli komáři, protože to bylo po noci.
Pokud se to zhoršuje, tak probíhá alergická reakce. Mě doktorka doporučila „stopnout“ alergickou reakci potřením jodem - celé místo, ne jenom vpich.
Jsem alergická na píchnutí včelou, vypadám podobně. Pokud tedy dcera není alergická na jodovou tinkturu.
@mall1976 Díky za tip, ale nic s jódem doma nemám. Jen peroxid a hemagel. Zítra naklušeme pro jistotu k lékaři. Já jsem takto na komára nikdy nereagovala, tak jsem si jen říkala, jestli to není ted třeba častější a někdo to neměl podobný.
Ještě by mohly pomoct léky na alergii, třeba zodac nebo claritin. Pokud se to pořád zhoršuje, jela bych na pohotovost. Pokud už ne, tak to do zítřka vydrží.
@mall1976 Ahoj,tak ruka se do rána zklidnila, u doktora jsme byli, na boreliózu se mu to nezdálo, nicméně vyloučené to není, prý se ty fleky mohou stehovat, v tom případe se máme u něj objevit na odběry. A že teď mají děti často takové šílené reakce.