Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
myslíte, že by mohlo jít o tuto nemoc? V pátek dostal skoro tříleťák vysoké horečky přes 39 a slintal, začal si stěžovat, že ho bolí jazyk a pusa. V sobotu ráno jsem si všimla, že má v puse afty. Noc byla děsná, pořád si rukou třel oblast pusy a nemohl spát, v noci mi párkrát řekl, že ho bolí chodidlo. Dneska ráno jsem si všimla, že má nepatrné flíčky na chodidlech a dlaních, myslela jsem, že od kopřivy. Teď ho pusina trápí méně, zdá se, že aftíky začínají slábnout, zato na nožce to začíná být zřetelnější. Pořád mu dávám Nurofen sirup a do pusy gel na afty + Drags Imun.
Jak dlouho tato nemoc potrápila vaše děti a jak dlouho nesmí do kolektivu, aby někoho nenakazil?
Mám ještě staršího pětiletého syna a ten si ve čtvrtek stěžoval, že ho hrozně bolí břicho a spal od pěti hod odpoledne až do rána, což je u něj zázrak. V pátek už byl úplně fit Myslíte, že on to mohl takhle bezproblémově přejít?
Myslím si, že by se mohlo o tu nemoc jednat. Syn ji měl před 2 týdny, byl ale bez horečky, první den pouze velmi bolestivé afty v puse, druhý den vyrážka na končetinách, podobná té vaši. Nejhorší bylo období, kdy měl afty v puse, trvalo to cca 3 dny, pak už jen vyrážka, ale s tím problém neměl. Celkem nám to trvalo cca týden. Dávala jsem mu jenom Neocide gel na afty a přešlo to.
Stejnou radost mame u nas doma a asi hned 3×. Deti a vypada to, ze i ja ![]()
Nekoupat, mazat nevím na vysouseni (sudocrem…), fenistil, dodrzovat karantenu-je to infekcni
U nas kluk bez horecek, ale strasne afty, ry ho bolely asi 4dny fest. Pupinky na nohou asi 4 a na rukach taky. Dopovala jsem Bckem, gel na afty a asi za tyden byl klid
Tak jsem byla u obvodní a ta říkala, že u ruce-nohy-ústa nebývají afty v puse, tak nevím. Většina mamin píše, že ty afty při této nemoci děti měly
. Každopádně radila potírat afty genciálkou, prý je to účinnější než ty gelíky na afty.
My to prodělali nedávno. Teploty 4 dny, pak fleky po celé puse, nohy, ruky, měl to i na zádech, zadku… ruky a nohy plosky úplně slité. Trvalo to 14 dní než to začalo mizet a 14 dní se pak loupal a teď po 6 týdnech mu začínají slézat nehty na rukou.Je to děs…
@1pipa a můžu se zeptat, co ti doktorka řekla, že to je? My jsme afty měli, je pravda, že jsme u doktora nebyli, syn měl lehký průběh, ale co jsem četla, tak afty bývají.
@Isia píše:
@1pipa a můžu se zeptat, co ti doktorka řekla, že to je? My jsme afty měli, je pravda, že jsme u doktora nebyli, syn měl lehký průběh, ale co jsem četla, tak afty bývají.
No v podstate neřekla nic
Jen ze je to viroveho původu a ze to může byt i nohy ruce ústa, ale ze se ji to moc nezdá kvůli tem aftům. Každopádně malému to ustupuje. Je bez horecek, afty v puse mizi, na chodidlech fleky taky. Jeste to nechci zakriknout, krk prý má škaredý porad a ma zvětšené mandle. Ted mi ovsem lehl i starší, stěžuje si, ze ho bolí v krku
. Klasika. V patek máme jet na týden na jižní moravu ![]()
Taky jsme si dneska odnesli tuto diagnozu, přes 39 horečky a pupínky - na rukach nohach ale i v ustech - od toho ten název
SOS, potřebuju pár rad k této nemoci, protože mám veliké podezření na to, že se to rozjíždí nejmladší = skoro 2 leté dceři. Zatím má afty a fleky po stehnech a pažích. Ale kdyby se jí udělaly puchýřky i na dlaních a ploskách, tak:
To se nám objevilo v tu nejblbější chvíli.
Děkuji všem.
A ještě - kdy by jste šli do kolektivu? Kolikátý den, nebo jak má dítě vypadat, abych s ním mohla mezi ostatní?
U nás tady nemoc měla velmi rychlý průběh, v pátek teplota, bolesti kloubů, únava (chřipkový stav), v sobotu jakž takž, v neděli vyrážka na ploskách rukou i nohou. Mladší to od staršího dostal, horečky a schvácenost přišla v neděli odpoledne. Trvalo to cca den, čekali jsme na vyrážku a nic.
Z dospělých nás to nechytil nikdo. navíc jsme byli zrovna na víkendové akci, kde byly další dvě stejně staré děti a několika měsíční miminko. Ti to také nedostali.
Do kolektivu šli oba cca o třech dnech.
@alviola Já jsem zjistila, že ty dvě starší to už asi mají ale 2 dny. Myslela jsem, že prostřední má půchýřky z bot a ono je to ono. Dneska měli na školce nápis, že to tam řádí.
A jak poznám, že můžu ven? Jak zmizne ta vyrážka a pupínky?
No, ven jsme chodili celou tu dobu, protože jsme byli zrovna na chalupě se známými a jaksi nás nenapdlo, že by to mohlo být tohle
Do školky jsme šli potom, co zmizely ty pupínky (my jsme neměli puchýřky, ale vyrážku). To bylo asi tak za ty tři dny, ale pak se ty plosky nohou začaly dost hnusně olupovat, úplné cáry kůže. Ale to už chodili normálně do školky.