Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, jsem fakt zoufala. Nas syn budou mu dva chodil na zkousku do skolky na dva dny v tydnu. Rano poplakaval, pres den lepsi a po o sel domu. Pak byl 14 dni nemocny a po ctrnacti dnech sel 2× po o a pak ve tri po spinkani. Vcera mi ucitelka rekla, ze v patek kousnul dite, ale ze u toho nebyla a ze to nevidela, jenze vcera kousnul taky a tak mi to rika. Dneska kdyz sem prisla uz mi rika no nemam pro vas dobre zpravy. Adam pokousal tri deti. Pustily se tam do me, jak kdybych za to mohla ja, ze tam zacal kousat a jak kdyby byl nevychovanec. Doma to zkusil, dostal vynadano a dobry. Ale bylo ne primo receno, ze pokud se to bude opakovat nejsme zadouci. Nevim, co mam delat. Ucitelka po me chtela, abych mu vynadala, ale jak, kdyz on v tu chvili nevi za co bych nadavala. Prosim poradte mi, fakt nevim co dal
@Barcule88 tohle musí primárně řešit učitelky v tom okamžiku, když dítě kousne. nejde mu nadávat později, to už neví, proč se mu nadává. Starší také byla kousací typ. Holt tety v jeslích víc hlídaly a vysvětlovaly jsme to na všech frontách. Děti tím vyjadřují emoce, které neumí jinak zpracovat. U dcery pomohlo, když se rozmluvila a uměla své emoce zpracovat i verbálně. Důležité hlavně je, aby dítě mělo trvalou a stabilní reakci ze všech stran, že toto chování je špatné. Když chodil do jeslí syn, tak tam byla dvojčata, co kousala (taky cca dvouletá). Ale reakce maminky na toto oznámení byla pouze v konstatování, že oni to tak dělají, a pokrčení rameny. tohle je špatně. Zkus se s učitelkami domluvit, aby ho teď víc hlídaly a dej jim znát, že ti to jedno není a že to doma taky řešíš. Na druhou stranu vyloučení kvůli tomuto mi přijde z jejich strany úplně mimo…
@nozu to sem jim rikala, ze ja u toho nejsem, krom jinyho, Áďa vcera prisel s monclem a skrabancem pres pul obliceje, ale to je jedno… To mi rekla, ze nevi, jak se to stalo.
Jeste nutno dodat, ze adamek neni svatousek, ale detem nikdy neublizoval.
@Barcule88 Jak syn umí mluvit? Asi nic moc ve dvou letech, co? Tohle je běžné u malých dětí…pokud jinak není agresivní, destruktivní je to znak neschopnosti řešit situaci. Vzal mi hračku…kous! Má hračku, kterou chci? Kous..!!! Chci si tam hrát, nechtějí mě? Kous! Nejjednodušší řešení. Některé děti se rozbrečí…jiné odejdou…některé kousnou. V soukromé školce(chápu, že je soukromá??) chápu, že chtějí mít vše tip, ťop a spokojené rodiče…a ne pokousané děti. Ale vyloučení? No…
Tohle bohužel odezní až s věkem…většinou. S tím jak se dítě začlení…rozmluví…naučí se vycházet s dětmi-socializace. Bude to míň a míň…ale chce to čas.
Jinak je syn spíš kliďas nebo živel?
@Barcule88 Dite, ktere zvladne za tri dny pokousat pet decek je pro mne v ramci u dne tride priserna predstava. Ucitelka pri petadvaceti detech ve tride nemuze monitorovat jedno dite cely den. Doma jsme meli kousaci obdobi, muselo se vysvetlovat a vysvetlovat a vysvetlovat. Tohle dle mne skolka nemuze suplovat. Takze protichudny nazor, nez od me predchudkyne, ale o tom u diekuze
.
@Barcule88 píše:
@nozu to sem jim rikala, ze ja u toho nejsem, krom jinyho, Áďa vcera prisel s monclem a skrabancem pres pul obliceje, ale to je jedno… To mi rekla, ze nevi, jak se to stalo.
Tak to chápu…pokud syn nebrečel a nepřišel za učitelkou
Nebo pokud třeba moc nemluví, težko učitelce řekne co se mu stalo. A někdy stačí vteřina. Učitelka se otočí…a je to.
@Poison Eve píše:
@Barcule88 Dite, ktere zvladne za tri dny pokousat pet decek je pro mne v ramci u dne tride priserna predstava. Ucitelka pri petadvaceti detech ve tride nemuze monitorovat jedno dite cely den. Doma jsme meli kousaci obdobi, muselo se vysvetlovat a vysvetlovat a vysvetlovat. Tohle dle mne skolka nemuze suplovat. Takze protichudny nazor, nez od me predchudkyne, ale o tom u diekuze.
Tak vysvětlovat určitě, ale upřímně…v necelých dvou letech…no…je dvouleťák a dvouleťák. Taky vysvětluju…horem dolem…denně
Věř mi…u některých NEFUNGUJE…
@SIMONA1234 je to zivel, mluvi nemluvi. Jako kdyz sem s nim da se domluvit, ale ona pri deseti detech(jo je to soukromka) to nestaci pobrat u vsech. No primarne dneska resila jak to ma vysvetlit rodicum tech deti. A druha mi rekla, ze tam jednoho chlapecka meli loni, ze ho tatinek doma serezal a byl klid. Prece nebude adu rezat za neco co udelal ve skolce a navic nesnasim biti. Jasne, obcas pres ruku nebo placnout pres zadek, ale serezat?
@Barcule88 píše:
@SIMONA1234 je to zivel, mluvi nemluvi. Jako kdyz sem s nim da se domluvit, ale ona pri deseti detech(jo je to soukromka) to nestaci pobrat u vsech. No primarne dneska resila jak to ma vysvetlit rodicum tech deti. A druha mi rekla, ze tam jednoho chlapecka meli loni, ze ho tatinek doma serezal a byl klid. Prece nebude adu rezat za neco co udelal ve skolce a navic nesnasim biti. Jasne, obcas pres ruku nebo placnout pres zadek, ale serezat?
Deset dětí je můj sen…
No nic…
Jak to vysvětlí? Třeba tak jak jsem to popsala…SOCIÁLNÍ NEZRALOST.
Jinak, musí být syn v té školce? Co počkat půl roku a zatím občas trénovat…hřiště, centra, kroužky atd…
@SIMONA1234 o tom zadna a ja nejsem hysterka, co by jecela, ze ma decko skrabanec. To tak je, me spis mrzi, ze tohle se neresilo a ada je proste peskovanej (opravnene) za kousani. Ale ze mu nejspis nekdo neco udelal to uz nikoho nezajma
@SIMONA1234 skoncil mi rodicak, nastupuju do prace, takze musi
@SIMONA1234 Souhlas, na kazde dite plati neco jineho. Meli jsme kousace na detskem cviceni, jeho matka bezuspesne vysvetlovala a vsichni rodice jiz otraveni a na dite alergicti. Klid nastal, kdyz ho jedna matka pokousaneho ditete po kousaci akci propleskla zleva/zprava. Nevychovne, ale v tomto konkretnim pripade velmi ucinne.
@Barcule88 Aha, soukroma skolka. Drzim palce, at to mladika brzy prejde. U nas se ze soukrome skolky ditko, ktere ublizovalo ostatnim, vyloucilo. Ostatni rodice to prestalo bavit.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.